Vágólapra másolva!
Krasznoturinszkban, a IV. Észak-Ural-kupa női szuperverseny második fordulójában a katari színekben játszó exvilágbajnoknő, Zsu Csen ismét nyert. A játéknapon még a grúzok legendás bajnoknője, Maja Csiburdanidze és az ukrán olimpiai bajnokcsapat tagja, Katyerina Lahno kényszerítette feladásra ellenfelét.

Az esztendő legjelentősebb női viadalán a kínai születésű, világbajnoki címét játék nélkül elvesztő Zsu Csen rajtolt a legjobban. Egyes sorszámának köszönhetően két világos játszmával kezdte a tornát, s mindkétszer győzelemre vezette a fehér bábukat.

Az örmény Lilit Mkrtchian vezére nem tudott megbirkózni Zsu Csen két bástyájával. Szinte lépésről lépésre változott Nagyezsda Koszinceva és Antoaneta Sztefanova partijának megítélése, kölcsönös időzavarban remire oldódott a feszültség.

A korai vezércsere, a kiegyenlített állás ellenére sem tudta tartani pozícióját Szvetlana Matvejeva a grúzok exvilágbajnoknőjével, Maja Csiburdanidzével szemben. A kínai csodagyerek, a 12 éves Hou Jifan értékes döntetlent harcolt ki a francia védelmű partiban az orosz Tatjana Koszinceva ellen.

A litván Viktorija Cmilyte a benoni védelmű játszmában minőséget áldozott, kedvező állásban azonban erélytelenül folytatta, s esélyét az ukrán Katyerina Lahno könyörtelenül kihasználta.

A 2. forduló eredményei:
Zsu Csen (katari, 2476) - Lilit Mkrtchian (örmény, 2459) 1 - 0 (75)
Maja Csiburdanidze (grúz, 2504) - Szvetlana Matvejeva (orosz, 2454) 1 - 0 (62)
Nagyezsda Koszinceva (orosz, 2472) - Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2520) döntetlen (54)
Tatjana Koszinceva (orosz, 2479) - Hou Jifan (kínai, 2488) döntetlen (51)
Viktorija Cmilyte (litván, 2476) - Katyerina Lahno (ukrán, 2449) 0 - 1 (38)

A verseny állása:
1.Zsu Csen 2 pont
2-5. Antoaneta Sztefanova, Katyerina Lahno, Nagyezsda Koszinceva és Maja Csiburdanidze 1,5
6. Hou Jifan 1
7-8. Lilit Mkrtchian és Tatjana Koszinceva 0,5
9-10. Szvetlana Matvejeva és Viktorija Cmilyte 0

Verőci Zsuzsa