Vágólapra másolva!
A címvédő Roger Federer legyőzte az ötödik helyen kiemelt James Blake-et az amerikai nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében, ezzel a világelső svájci klasszis új rekordot állított fel, hiszen sorozatban tízedik Grand Slam tornáján jutott a legjobb négy közé.

A 25 éves játékos az amerikai Ivan Lendl csúcsát adta át a múltnak, aki 1985 és 1988 között egymást követő kilenc Grand Slam viadalán volt elődöntős. Federer sikersorozata a 2004-es Roland Garros óta tart.

"Azt hiszem az eredmény mindent elárul. Nagyon nehéz mérkőzés volt, mindketten kihagytunk jó pár lehetőséget, és ettől ez egész egy horrorba csapott át" - nyilatkozta Federer, aki először vesztett szettet a torna során.

"Jó érzés volt, hogy megszorongattam Rogert, végre lehetett látni, ő is csak ember. Ugyanakkor túl sok mindent csinált jól, fantasztikusan védekezett és egy-egy hibája után nem esett pánikba" - mondta a találkozót követően Blake.

Federer ellenfele a fináléba kerülésért Nyikolaj Davigyenko lesz, aki gyakorlatilag a padlóról állt fel a német Tommy Haas ellen. A hetedik helyen kiemelt orosz 2-0-ás hátrányban volt, ám feltámadt és könnyedén fordított.

Forrás: EPA

A nőknél a második helyen kiemelt belga Justine Henin-Hardenne jutott elsőként a fináléba, miután az elődöntőben legyőzte a szerb Jelena Jankovicsot. A 2003-as viadalon diadalmaskodó, a Roland Garroson idén győztes Henin-Hardenne az elveszített első játszma után keményen harcolt, nagy nehezen egyenlített, majd a döntő szettben valósággal lesöpörte ellenfelét.

Pályafutása lezárásaként megnyerheti 59. Grand Slam-címét Martina Navratilova, a tenisz nagyasszonya, ugyanis Bob Bryannel az oldalán bejutott a vegyes párosok versenyének döntőjébe. Az ötödik helyen kiemelt amerikai duó játék nélkül léphetett tovább a fináléba, ellenfelük, a szintén amerikai Justin Gimelstob, Meghann Shaughnessy kettős ugyanis sérülés miatt nem állt ki az elődöntőre. Az októberben 50. születésnapját ünneplő Navratilova - aki karrierje során egyesben 167, párosban pedig 177 tornát nyert - a New York-i viadal után ismét visszavonul.

férfi negyeddöntő:
Federer (svájci, 1.) - Blake (amerikai, 5.) 7:6 (9-7), 6:0, 6:7 (9-11), 6:4
Davigyenko (orosz, 7.) - Haas (német, 14.) 4:6, 6:7 (3-7), 6:3, 6:4, 6:4

az elődöntőben:
Roddick (amerikai, 9.) - Juzsnyij (orosz)
Federer - Davigyenko.

női elődöntő:
Henin-Hardenne (belga, 2.) - Jankovic (szerb, 19.) 4:6, 6:4, 6:0