Vágólapra másolva!
Elisztában a címegyesítő világbajnok döntő ma délután a hatodik játszmával folytatódik. A klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik 3-2-re vezet a FIDE bolgár világbajnoka, Veszelin Topalov elleni 12 játszmás párviadalon. Érvényben maradt a holland főbíró, Geurt Gijssen döntése, az ötödik partit Kramnyik játék nélkül vesztette el.

Két halasztás, sok-sok órás tárgyalás, megbeszélés után megszületett a FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a döntése, 3-2-es mérkőzés állás mellett a hatodik játszmával folytatódik a párosmérkőzés. A hírek szerint Iljumzsinov sportjogászokkal is konzultált, nem hozhatott más döntést, hiszen Kramnyikék nem adtak be óvást a főbíró, Geurt Gijssen döntése el.

Nagy árat fizethet ezért az orosz világbajnok, kétpontos előnye egyre csökkent. Változatlanul kérdés, hogy egyáltalán folytatódik-e a párharc. Jól értesültek tudni vélik, hogy Elisztába érkezett Jevgenyij Barejev, aki a 2000-ben, Garri Kaszparovval vívott világbajnoki döntőn is szekundált honfitársának, majd a szintén erősítésként érkező Peter Szvidlerrel együtt a brissagói, Lékó Péterrel vívott párharcban is segítették őt. Nehéz elképzelni, hogy a csomagolásban segítenének neki...

A WC-botrány a szerdai, negyedik partit követően robbant ki, amikor Topalovék nehezményezték, hogy Kramnyik túl sokszor "tűnt el" a mellékhelyiségben, amely nincs bekamerázva, ezért nem ellenőrizhető, hogy mi történik ott. A FIDE fellebbviteli bizottsága ezt követően úgy döntött, hogy a pénteki ötödik játszma során közös WC-t kell a két sakkozónak használni, amit Kramnyik nem fogadott el és nem ült asztalhoz. Az elmaradt partiért járó pontot az ellenfelére a mérkőzés helyszínén várakozó Topalov kapta, így alakult 3-2-re a párharc. A hatodik játszmát szombaton kellett volna megrendezni, mivel azonban nem rendeződött a toalettbotrány, még vasárnap sem folytatódott a páros mérkőzés.

Verőci Zsuzsa