Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!

Vallása miatt nem adott vizeletmintát, eltiltották

Két évre eltiltottak egy ausztrál ökölvívót, aki vallási okokból nem volt hajlandó vizeletmintát szolgáltatni egy doppingvizsgálat alkalmával.

Omar Shaickra a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) mondta ki a 24 hónapos ringtilalmat - közölte csütörtökön az ügyet a svájci központú intézmény elé vivő ausztrál doppingellenes nemzeti szervezet, az ASADA.

A bokszolónak, aki az ítélet nyomán nem lehet ott a 2008-as pekingi olimpián, a tavalyi ausztrál országos bajnokságon kellett volna mintát adnia, de ő muszlim hitére hivatkozva megtagadta a tesztet. Az akkor 18 éves öklöző arra hivatkozott a doppingvizsgálat alóli kitérést magyarázva, hogy a hite nem engedi meg a nemi szerv "mutogatását" idegenek előtt.

A CAS az eltiltást indokolva ugyanakkor azzal érvelt, hogy bár Shaick okkal hivatkozhatott vallási meggyőződésére, ez nem menti fel, mivel a nemzetközileg elfogadott doppingvizsgálati előírások egységesen vonatkoznak mindenkire, tehát ő sem lehet kivétel.

"A vizeletminta-vétel világszerte használt, univerzálisan kötelező módszer, amelyet a WADA (a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) kódexe is rögzít" - áll a CAS dokumentumában.

Shaick legkorábban a jövő év szeptemberében léphet a kötelek közé ismét, egy hónappal a pekingi olimpia után.

Mindent egy helyen az Eb-ről