Vágólapra másolva!
A Magyar Antidopping Csoport elfogadja a Magyar Úszó Szövetség bocsánatkérését Kovács Ágnes ügyében - tájékoztatta a MACS az MTI-t.

"Kovács Ágnes úszó doppingellenőrzése az elmúlt időszakban nagy mértékben felkavarta az érzelmeket, melynek során a Magyar Úszó Szövetség egyes munkatársai több alkalommal alaptalan és sértő megállapításokat tettek a Magyar Antidopping Csoport vezetőjére és doppingellenőreire.

Ezzel a Magyar Úszó Szövetség kétségbe vonta a hazai doppingellenőrzés szakszerűségét és pártatlanságát, megsértette a Magyar Antidopping Csoport jó hírnevét, és a magyar közvélemény előtt negatívan tűntette fel a munkájukat végző doppingellenőröket" - áll a Tiszeker Ágnes, a MACS ügyvezető igazgatója által jegyzett közleményben.

"A Magyar Antidopping Csoport ezúton elfogadja a Magyar Úszó Szövetség főtitkárának, Ruza Józsefnek a sajtóban már megjelent bocsánatkérését, melyben elismeri, hogy a doppingellenőrzés a hatályos hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően, korrekt módon történt, és elnézést kér valamennyi nyilvánosan elhangzott, minden alapot nélkülöző, vádló megjegyzésért.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy közös érdekünk a sport tisztaságának biztosítása és a magyar sport becsületének megóvása, melynek érdekében a jövőben is készséggel vállaljuk az együttműködést" - zárul a közlemény.

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható.

Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságával indokolva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte. Ez a hatályos jogszabályok és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe értelmében doppingvétséget megalapozó magatartásnak minősül.

A versenyző azt állította, hogy az ellenőrök félrevezették. A Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága múlt csütörtökön úgy döntött, Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget.