Vágólapra másolva!
Harmadik állomásán, a kínai Harbinban Sebestyén Júlia is bekapcsolódott a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatába. Európa-bajnoknőnk tavaly megnyerte az akkor Nankingban rendezett Kína-kupát, ám a hét végén jóval nehezebb dolga van. A rövid programja mindenesetre hibátlanul sikerült, és a nagyon erős mezőnyben a negyedik helyen áll.

A hat versenyből álló Grand Prix-sorozatba csak meghívásos alapon lehet bekerülni, s idén a magyar versenyzők három helyet kaptak: Sebestyén Júlia Harbinban és Moszkvában, Pavuk Viktória Párizsban léphet jégre. A jégtáncosok között indulhatott volna a Hoffmann Nóra, Elek Attila duó is, amely azonban felbomlott. A GP kiírása értelmében mindenki maximum két versenyen vehet részt, és a helyezési pontszámok alapján a férfiaknál, a nőknél, a párosok között és jégtáncban is a legjobb hat bekerül az év végi, torinói Grand Prix-döntőbe.

Sebestyén tavaly is a Kína-kupára és az Orosz-kupára kapott meghívót, előbbi versenyt megnyerte, utóbbin második lett, s a két kiváló eredményének köszönhetően be is jutott a fináléba, ahol végül a hatodik helyen végzett. A 2004-es budapesti Eb-n aranyérmes tiszaújvárosi versenyzőnek azonban ezúttal sokkal nehezebb dolga lesz, ugyanis az idei Kína-kupán jóval erősebb a mezőny, mint egy évvel ezelőtt.

A tizenkét fős mezőnyben ott van a tavalyi vb-n bronzérmes dél-koreai Ju Na Kim, az Európa-bajnoki címvédő olasz Carolina Kostner, az olimpiai negyedik helyezett, 2006-ban vb-2. japán Fumie Suguri, a 2005-ös Eb-2. finn Susanna Pöykiö, valamint a regnáló junior világbajnok amerikai Caroline Zhang.

Sebestyén az új szezonban Pozsonyban megnyerte az Ondrej Nepela-emlékversenyt, majd az oberstdorfi Nebelhorn Trophy elnevezésű viadalon az ötödik helyen zárt. Mielőtt elutazott Harbinba, úgy fogalmazott, hogy Kína-kupán a mezőny többi tagját megpróbálja kizárni a gondolataiból, és csak saját magára koncentrál; "ahogy a gyorsaságimotoros-vb múlt vasárnapi záró futamán Talmácsi Gábor is tette."

A helyi idő szerint este sorra kerülő női versenyben, a rövid programban a nyolcadikként szólított Kostner állt az élre 60,82 ponttal, utána viszont Suguri (44,76), majd Pöykiö (48,48) sem remekelt. Sebestyén Júlia utolsó előttiként azonban kitett magáért, és 55,46 pontot kapott. Ezzel Kostner és a korábban korcsolyázó Zhang (58,76) mögé a harmadik helyre került. S bár az utolsóként következő Ju Na Kim (58,32) is eléje került, Sebestyén is elégedetten nyilatkozott:

"Örülök, hogy egy nagyon erős mezőnyben hibátlan rövid programot tudtam futni, és az elemek szépen sikerültek. Azon leszek, hogy a kűrben is ugyanolyan higgadtan korcsolyázzak, mint ahogy most sikerült" - fogalmazott az [origo] érdeklődésére sms-üzenetben a rövid program után negyedik Sebestyén Júlia, aki mögött az amerikai Czisny áll az ötödik helyen, 51,08 ponttal.

A Grand Prix-sorozat a Kína-kupa után a jövő héten Párizsban, majd egy héttel később Moszkvában folytatódik, az utolsó versenynek a japán Szendaj ad otthont november 29. és december 2. között. A torinói GP-finálét december 13-16. között rendezik.