Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Mihail Botvinnik Sakk-klubban lejátszották a Tal-emlékverseny ötödik fordulóját. Lékó Péter sötéttel remizett az orosz Dmitrij Jakovenkóval. A spanyol megnyitású partiban Jakovenko elkerülte a lépésismétléses döntetlent, de az egyszerűsítések után már Lékó esélyei tűntek kedvezőbbnek. A csata végül pontosztozkodással zárult. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a kedvenc katalán megnyitásában ismét győzelmet aratott, a spanyol Alekszej Shirov a végjátékban nem talált mentséget. Fortuna is pártolta Magnus Carlsent, kettős gyaloghátrányt remizett ki az ukrán Vaszilij Ivancsukkal szemben. Döntetlennel zárult az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az izraeli Borisz Gelfand, valamint az orosz Jevgenyij Alekszejev és az amerikai Gata Kamsky játszmája. A pontvadászat pénteken folytatódik, Lékó világossal Mamedgyarovval mérkőzik meg.

A Tal-emlékverseny ötödik fordulójában az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik megszerezte második győzelmét és félpontos előnyre tett szert. A pozíciós játékstílust kedvelők számára Kramnyik újabb mintajátszmát alkotott.

A spanyol Alekszej Shirov lélektani hibát követett el, hogy az egyszerűsítésekkel világos malmára hajtotta a vizet. A négyhuszáros végjátékban világosnak térelőnye volt, sötét időzavarba is került, a gyaloggyengítést a nagy bajnok tanulságos módon használta ki.

Lékó Péter sötéttel a spanyol megnyitás Anti-Marshall változatában remizett. Érdekes ötlettel rukkolt ki az orosz Dmitrij Jakovenko, gyalogáldozattal támadáshoz jutott, de túlértékelte esélyeit. Nagymesterünk azonban időzavarban nem találta a győzelemhez vezető utat, 61 lépés után be kellett látnia, hogy nem tudja megnyerni a korábban oly kecsegtető állását.

Forrás: http://www.europe-echecs.com/

Szerencsés fél pontot szerzett Magnus Carlsen. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk az év második felére láthatón hullámvölgybe került, pár hónappal korábban simán győzelemig vezette volna anyagi előnyös pozícióját. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában a 16 éves norvég titán hibázott, gyalogot vesztett, majd újabb gyalogja is elhullott. Küzdőszelemből azonban jelest érdemel. Mindent megpróbált, hogy 32 évvel idősebb ellenfele feladatát megnehezítse, és erőfeszítéseit siker koronázta.

Forrás: http://www.europe-echecs.com/

Érdekes megnyitáselméleti csatát vívott az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az izraeli Borisz Gelfand. Inkább világos örülhetett a reminek. Logikus eredmény született az orosz Jevgenyij Alekszejev és az amerikai Gata Kamsky partijában, mindketten hiba nélkül játszottak.

Az 5. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) - Alekszej Shirov (spanyol, 2739) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 51)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Gata Kamsky (amerikai, 2724) döntetlen (Szláv védelem, 39)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2710) - Lékó Péter (magyar, 2755) döntetlen (Spanyol megnyitás, 61)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Borisz Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Szláv védelem, 29)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) - Magnus Carlsen (norvég, 2714) döntetlen (Szicíliai védelem, 93)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 3,5 pont
2-3. Magnus Carlsen és Sahriyar Mamedgyarov 3
4-6. Lékó Péter, Jevgenyij Alekszejev és Borisz Gelfand 2,5
7-10. Dmitrj Jakovenko, Gata Kamsky, Vaszilij Ivancsuk és Alekszej Shirov 2

A verseny táblázata:
Forrás: [origo]

A pénteki 6. forduló párosítása:
Alekszej Shirov - Magnus Carlsen
Borisz Gelfand - Vaszilij Ivancsuk
Lékó Péter - Sahriyar Mamedgyarov
Gata Kamsky - Dmitrij Jakovenko
Vlagyimir Kramnyik - Jevgenyij Alekszejev