Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix torna kilencedik fordulójában az orosz Alekszander Griscsuk legyőzte honfitársát, Erneszto Inarkijevet, félpontos előnyt szerzett riválisaival szemben. Holtversenyes társai, a kínai Wang Yue és az azeri ugar Gasimov erejéből sötéttel csak remire futotta. Sikeres napot zártak az azeri sakkozók. Tejmur Radzsabov a Világkupa győztesére, az amerikai Gata Kamskyra mért vereséget. Sahriyar Mamedgyarov a cseh David Navara ellen nyert. Pontosztozkodással zárult az ifjú titánok, a 18 éves Szergej Karjakin és a 17 éves Magnus Carlsen párharca. Harmadszor kapott ki az orosz Peter Szvidler. A pontvadászat a csütörtöki szabadnap után pénteken folytatódik.

A békés nyolcadik játéknap után a kilencedik fordulóban ismét négy játszma végződött döntéssel. Joggal örülhettek a hazai szurkolók, Tejmur Radzsabov és Sahriyar Mmadegyarov fontos győzelemmel versenyben maradt a jó helyezésért, Vugar Gasimov a remivel változatlanul veretlenül holtversenyben a második helyen várja a hajrát.

A forduló három rangadóját megkülönböztető érdeklődés kísérte. Radzsabov a szicíliai védelem Paulsen-változatában a "sündisznó" felállást választó amerikai Gata Kamsky ellen c4-c5-tel áttört, a sorozatos cserék után sötét gyalogáldozattal próbálkozott, majd tisztet nézett el, vagy áldozott?

Radzsabov a felkínált esélyt nem hagyta kihasználatlanul, pontos játékkal nyert. Michael Adams és Peter Szvidler korábban már 39 partiban mérte össze erejét, 26 döntetlen mellett az angol nagymester hétszer győzött, hat partiban feladásra kényszerült. A szicíliai védelem Najdorf-változatában a mezőnyben negyedik helyre rangsorolt Szvidler bizonytalan volt, nem talált jó tervet, minőségáldozata sem mentette meg őt a vereségtől.

Az ifjú titánok, Szergej Karjakin és Magnus Carlsen a szicíliai védelem sárkány-változatában vívtak elméleti vitát. A 18 éves ukrán nagymester a hetedik fordulóban látott Radzsabov-Carlsen parti nyomán már készülhetett a varira, villámgyorsan lehúzták a nyitást. A gyalogszerkezeti gyengeséget Magnus sikerrel megvédte, a pozíció bástyavégjátékra, remire egyszerűsödött.

Az éllovas Alekszander Griscsuk honfitársára, Erneszto Inarkijevre mért vereséget. A királyindiai védelmű játszmában kölcsönös időzavarban Inarkijev hibázott, királya bajba került. A fontos győzelemmel Griscsuk két váratlanul riválissá előrelépett Gasimov és Wang Yue előtt félpontos előnnyel vezet, négyen egypontos hátrányban követik.

Bonyolult küzdelemben kerekedett felül Sahriyar Mamdegyarov. A cseh David Navarával szemben ellenkező oldalra sáncolt, és a királyszárnyon nyomult előre. A jó taktikai érzékű Navara védekezésben nem jeleskedett, a sötéten mozgó futók cseréje egy fontos védőtiszttől fosztotta meg királyát. A félig nyílt g vonalon a sötét bástyák döntő erővel vonultak fel. Mamedgyarov harmadszor nyert, Navara még mindig nyeretlen. A kínai Wang Yue orosz huszárjátéka kis híján zátonyra futott, a francia Etienne Bacrot azonban nem tudta előnyösebb állását győzelemig fokozni.

A 9. forduló eredményei:
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Gata Kamsky (amerikai, 2726) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 44)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Vugar Gasimov (azeri, 2679) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 30)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) döntetlen (Szicíliai védelem, 55)
David Navara (cseh, 2672) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 41)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) - Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 46)
Michael Adams (angol, 2729) - Peter Szvidler (orosz, 2746) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 39)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Wang Yue (kínai, 2689) döntetlen (Orosz huszárjáték, 71)

A verseny állása:
1. Alekszander Griscsuk 6 pont
2-3.Vugar Gasimov és Wang Yue 5,5
4-7.Magnus Carlsen, Sahriyar Mamedgyarov, Tejmur Radzsabov és Michael Adams 5
8-9.Gata Kamsky és Eienne Bacot 4,5
10-11.Peter Szvidler és Szergej Karjakin 4
12.Ivan Cseparinov 3,5
13.Erneszto Inarkijev 3
14. David Navara 2,5

A pénteki 10. forduló párosítása:
Kamsky - Wang Yue
Szvidler - Bacrot
Inarkijev - Adams
Mamedgyarov - Griscsuk
Carlsen - Navara
Gasimov - Karjakin
Radzsabov - Cseparinov