Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand Slam-döntőmásodik játéknapján három döntetlen született. A forduló legérdekesebb partiját az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a norvég Magnus Carlsen játszotta. A 17 éves titán a szicíliai védelem sárkány-változatának nagy híve lett, Ivancsuk új tervvel próbálkozott, a bonyodalmak örökös sakkhoz vezettek. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az örmény Levon Aronjan összecsapása is bővelkedett izgalmakban, itt is örökös sakk lett a vége. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand második partiját remizte el világossal, az azeri Tejmur Radzsabov Szvesnyikov-változata ellen nem volt hatásos fegyvere.

Bilbaóban érvényesek a "szófiai szabályok", döntetlent kínálni csak a bíró engedélyével szabad. Érdekes eset történt az első fordulóban. Vaszilij Ivancsuk elfelejtkezett arról, hogy a Grand Slam-döntőn nincs bónuszidő, és Viswanathan Anand elleni partijában már csak 20 másodperce maradt, amikor gyalogelőnnyel döntetlent ajánlott. Anand nem akart ellenfele időzavarára játszani, saját bevallása szerint is csak védekezett a játszmában, s végül a bíró engedélyezte a döntetlent!

A második fordulóban két partiban nem volt szükség engedélyre, örökös sakkal értek véget a játszmák. Nagy érdeklődés kísérte a torna doyenjének, Vaszilij Ivancsuknak és a legfiatalabb résztvevőnek, Magnus Carlsennek az összecsapását. A 17 éves norvég nagymester hű maradt az új kedvenc megnyitásához, a szicíliai védelem sárkány-változatához. Az ukrán sakkozó új tervvel kísérletezett, de Magnusnak erre is volt kidolgozott fegyvere, a típus minőségáldozat c3-on. A bonyodalmak végül érdekes csata után pontosztozkodáshoz vezettek. Magnus két sötét partijából a klasszikus számítás szerint másfél pontot hozott, Bilbaóban ez 4 pontot ér!

Eredeti elgondolások jellemezték Veszelin Topalov és Levon Aronjan küzdelmét. A bolgár exvilágbajnok a 7. lépésben újított, a vezércserét elkerülték, világos hosszúra sáncolt, sötét középen hagyta királyát. A sötét bástya h5-ön keresztül avatkozott játékba, időben érkezett az ellenjátéka.

Eddig nem sokat láttunk Anandtól. Kapaszkodott a remiért Ivancsukkal szemben, nem érhette meglepetéssel Tejmur Radzsabov Szvesnyikov-változata, de nem volt igazi fegyver a tarsolyában. A sorozatos cserék után békésen remiztek.

A második forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Magnus Carlsen (norvég, 2775) döntetlen (Szicíliai védelem, 29)
VeszelinTopalov (bolgár, 2777) - Levon Aronjan (örmény, 2737) döntetlen (Szláv védelem, 37)
Viswanathan Anand (indiai, 2798) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)

A Grand Slam döntő állása:
1.Magnus Carlsen 4 pont
2-5. Viswanathan Anand, Vaszilij Ivancsuk, Tejmur Radzsabov és Veszelin Topalov 2
6. Levon Aronjan 0

A harmadik forduló párosítása:
Radzsabov - Ivancsuk
Aronjan - Anand
Carlsen - Topalov