Vágólapra másolva!
Odesszában, az ACP Rapid Világkupájának második játéknapján Polgár Judit kettős vereséget szenvedett az ukrán Szergej Karjakintól. A 18 éves olimpiai bajnok a január 1-től érvényes világranglistán nagyot lépett előre, 2732-es Élő-pontjával a 14. helyre tornászta fel magát. A párharc során az első partiban a női világranglistát nagy fölénnyel vezető Judit vezette a világos bábukat, ellenfele időzavarában túlerőltette az állást és kikapott. A második játszmában esélyes tisztáldozatot hozott, de elnézte a taktikai ellencsapást. Az esélyesek kisebb-nagyobb nehézséggel vették az akadályt, az orosz Peter Szvidler, az izraeli Borisz Gelfand, és rájátszás után az orosz Alekszander Griscsuk jutott a legjobb nyolc közé.

A várakozásnak megfelelően a Pivdennyi Bank szponzorálta Világkupa második játéknapjának legizgalmasabb párharcát Polgár Judit és Szergej Karjakin vívta. Az ukrán nagymester volt a szerencsésebb, bár mindkét játszmában meggyűlt a baja a gondolkodási idővel, végül kettős győzelemmel jutott tovább.

Két szicíliai védelmű partit láttunk, de a rapid tempó miatt nem fővarit játszottak, Judit kétszer is meglepetéssel szolgált. A 18 éves ukrán olimpiai bajnok a Najdorf-változat egyik legnagyobb ismerője, Judit érdekes mellékvarival rukkolt ki. Gyalogot áldozott, ami láthatóan meglepte Karjakint, és jelentős időhátrányba került.

Az anyagi egyensúly helyreállítása után nagymesternőnk túlértékelte esélyeit, Karjakin átvette a kezdeményezést, és a kölcsönös kapkodásban is érvényesítette anyagi előnyét. Tíz perc után következett a visszavágó, és a francia védelemre emlékeztető állás jött létre, ahol Judit támadáshoz jutott.

Remek tisztáldozatot hozott, de a támadásvezetésbe hiba csúszott, taktikai elnézést követett el. Karjakin rácsapott a váratlan lehetőségre, nehéz védekezés helyett döntő előnybe került.

Érvényesült az első helyen kiemelt orosz Peter Szvidler rutinja. Kevésbé volt meggyőző az izraeli Borisz Gelfand teljesítménye. Megizzasztotta a sakkozás legendás 12. világbajnoka, Anatolij Karpov 32 évvel fiatalabb ellenfelét, Alekszander Griscsukot.

Az első partiban sötéttel óriási kapkodásban bemattolta a napokban befejeződött Szuperbajnokság ezüstérmesét, de világossal sokat hibázott, Griscsuk kiegyenlített. A 3-3 perces partikban már nem volt reális esélye. Az első körben vesztesek a 136 ezer dolláros díjalapból 4-4 ezer dollárt kapnak. A negyeddöntő első meccsét vasárnap magyar idő szerint 11 órakor játsszák, az utolsót 17 óra 45 perckor kezdik.

A második játéknap eredményei:
Szvidler (orosz, 2763) - Sabalov (amerikai, 2622) 2 - 0
Gelfand (izraeli, 2737) - Najer (orosz, 2634) 1,5 - 0,5 (döntetlen, 1 - 0)
Griscsuk (orosz, 2711) - Karpov (orosz, 2655) 2,5 - 1,5 (0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 1 - 0)
Polgár Judit (magyar, 2707) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) 0 - 2
( Polgár Judit - Szergej Karjakin 0 - 1 (Szicíliai védelem, 56)
Szergej Karjakin - Polgár Judit 1 - 0 (Szicíliai védelem, 37)

A negyeddöntő párosítása:
Szvidler - Griscsuk
Karjakin - Gelfand
Ivancsuk - Radzsabov
Jakovenko - Inarkijev