Vágólapra másolva!
Az 500 méteres döntők zárták vasárnap délután a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságot. Egyesben Kovács Katalin, párosban a Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó győzött, ezzel a magyar csapat hat arannyal zárta a kontinensversenyt.

Kovács Katalin győzelme nyitotta a kajak-kenu Eb vasárnap délutáni döntőit. A magyar klasszis K-1 1000-en már győzött szombaton, ezúttal a rövidebb távon sem sikerült megállítani, bár a német Katrin Wagner-Augustin igencsak megszorongatta a táv magyar Eb-címvédőjét.

"A vége nagyon húzós volt, de örülök, mert így nagyon jó időt mentünk, jobbat, mint a kenusok, jó ilyen szoros csatát vívni. Annak is nagyon örülök, hogy három aranyat és egy ezüstöt viszek haza, a közelmúltban volt olyan Eb, ami nem sikerült úgy, ahogy elterveztem" - nyilatkozta Kovács Katalin.

Vajda Attilának még mindig van teendője az 500 méterrel: a szegedi MOL Világkupán nagy küzdelemben sikerült győznie, ám ezúttal "csak" a második vonalban ért célba - szó szerint, ugyanis az első három, a belorusz, a litván és a német hajó gyakorlatilag egy vonalban ért célba. A Démász-Szeged versenyzője kicsit beragadt a rajtnál, könnyen lehet, hogy ezen úszott el az érmes helyezés.

A K-2-eseknél Szabó Gabriella és Kozák Danuta taktikus versenyzéssel, nagy hajrával nyert, megszerezve a magyar csapat hatodik aranyérmét a németországi Eb-n. A fiatal páros végül csaknem egy teljes hajóval előzte meg a szlovák egységet, amelyre igencsak felkapaszkodtak a németek. Azért nem csak taktikázásból állt a verseny, mint Kozák elmondta: "Féltávnál tudatosodott bennünk, hogy nagyon elmentek, onnantól kezdve minden ötven méternél behoppoltam Gabinak, megindultunk és ez bevált."

C-2 500-on nem született bravúr, a Széles Gábor, Varga Dávid egység utolsó lett a döntőben, a németek első vasárnapi aranyukat szerezték.

Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor egy ezüstéremmel toldotta meg a kollekciót, a belorusz páros hosszú hajrát nyitott, s mivel végig birták a tempót, aranyérem lett a jutalmuk. A mezőny erősségét jelzi, hogy az olimpiai bajnok spanyol kettős csak negyediknek rúgta be a hajót.

"Ebben a felgyorsult, sűrű mezőnyben ez nagyon jó eredmény. Egyre jobban specializálódik mindenki és az ember örül egy dobogónak. Előzetesen érmet terveztünk, az ezüst nagyon szép" - értékelte az eredményt a háromszoros ötkarikás bajnok Kammerer.

A kontinensviadalt a női K-4 futama zárta, ahol a frissen összerakott Csipes Tamara, Medveczky Erika, Janics Natasa, Benedek Dalma négyes másodiknak ért célba. Nem rossz eredmény, de hazaiak fölényes győzelmet ünnepelhettek befejezésképp.

A vasárnapi győzelmek értékét növeli, hogy mindkét aranyérem olimpiai számban született. A magyar válogatott a hat arany mellett kilenc ezüst- és két bronzérmet szerzett.

"Szerencsére nem jött be a jóslatom" - kezdte értékelését Storcz Botond szövetségi kapitány, aki előzetesen öt magyar győzelmet várt. "Nemcsak az aranyak számával vagyok elégedett, hanem különösen azzal, hogy összesen 17 érmet szereztünk, s ezek szépen megoszlanak a szakágak között."