Vágólapra másolva!
Az athéni olimpiai ezüstérmétől doppingvétség miatt megfosztott Gyurkovics Ferenc ma is úgy érzi, hogy a 2004-es ötkarikás játékon jogosan állt a dobogó második fokán. Gyurkovics decemberben öt év szünet után vett részt újra hivatalos versenyen, s ki akar jutni a londoni olimpiára is, ám a nemzetközi szövetség álláspontja szerint ezen nem indulhatna.

Az athéni olimpián a teljesítményfokozásra alkalmatlan, ám szteroidként mégis tiltólistán lévő oxandrolont mutatták ki Gyurkovics Ferenc doppingmintájában. Ez vízben oldódó szer, ezért olyan vélemények is megjelentek (többek a magyar szakszövetség akkor elnöke, Dolovai Tamás is ezt állította), hogy az ellenőrzés során manipuláció történt, ami azonban a máig tisztázatlan ügyben nem bizonyosodott be. Mivel a doppingolást tagadó versenyző nem tudta bizonyítani az igazát, a 105 kg-ban 420 kg-os eredménnyel (szakítás: 195 kg, lökés: 225 kg) szerzett ezüstérmét vissza kellett adnia, és kétéves eltiltással sújtották.

Ezt követően Gyurkovics bejelentette a visszavonulását, három évig nem versenyzett, amikor pedig jelezte a visszatérési szándékát, a két év eltiltást le kellett töltenie, így csak tavaly decemberben indulhatott újra versenyen. A kecskeméti csapatbajnokságon 383 kg-os teljesítménnyel (177, 206) segítette győzelemhez a Szeged és Kecskemét közös csapatát. A 30 éves versenyző hivatalosan a Pécsi SE-ben emel, de csapata nem jutott be a fináléba, így légiósként szerepelt.

- A hazai visszatérése megtörtént, de mikor indul újra nemzetközi versenyen?
- Áprilisban Minszkben rendezik az Európa-bajnokságot, és ezen már szeretnék részt venni. És természetesen ősszel az antalyai világbajnokságon is, amelyen már olimpiai kvótákat lehet szerezni. A londoni helyek egy része elkel a nemzetek rangsora alapján.

- Mit gondol, hány kvótára lehet esélyünk?
- Ha összeáll a csapat, és mindegyikünk tisztességesen fel tud készülni, akkor nem lehetetlen a négy kvóta megszerzése sem, de három mindenképpen összejöhet. Most csak a férfiakról beszélek.

- Milyen helyezést és hány kilót irányoz elő magának?
- Mindenképpen szeretnék az első nyolcban, hatban végezni, amihez valamivel több mint négyszáz kilót kell emelni. Kecskeméten úgy értem el háromszáznyolcvanhármat, hogy a harmadik szakításom hajszál híján sikerült a száznyolcvanegyen, az erőm megvolt hozzá, lökésben pedig nem éltem a harmadik fogásommal. Szóval, nem vagyok messze a négyszáz kilótól, és még bőven van időm, hogy ezt a szintet hozzam a világbajnokságig. Tavaly még csak heti öt edzésem volt, most már heti nyolc van. Persze a regeneráció is fontos, és nem mindegy, hogy két edzés között tudok-e pihenni, vagy lejárom a lábamat.

- Miért, hova kell járkálnia?
- Környezetvédelmi szakkatalógust készítek, és meglehetősen sokat járok tárgyalásokra, hogy az ügyfelekkel tartsam a kapcsolatot. Emellett súlyemelőtárcsákat is gyártok, hetente egyszer súlyemelőedzést tartok atlétáknak, és még a debreceni jogi egyetemen is tanulok. Azonban szó nincs arról, hogy a súlyemelés már csak hobbi lenne a számomra. Éppen olyan elszántság dolgozik bennem, mint az athéni olimpia előtt. Célorientált vagyok, és a lehetőségekből szeretném kihozni a maximumot.

- Ez most mit takar?
- Távoli, ködös célként ott lebeg előttem a londoni olimpia.

Forrás: AFP

- Ide azért nem lesz könnyű eljutnia. A nemzetközi szövetség határozata szerint azok, akik olimpián doppingvétséget követnek el, már nem indulhatnak ötkarikás játékokon. Igaz, mások meg azt állítják, hogy az athéni vétkeseket csak Pekingből száműzték, Londonról szó sincs a döntésben. Mi az igazság?
- Én sem találtam a nyomát annak a rendelkezésnek, hogy nem indulhatnék a londoni olimpián, így alapvetően optimista vagyok. Ám azt gondolom, hogy ennek a problémának a rendezése magasabb fórumokra tartozik, nem rám. Nekem az a dolgom, hogy teljes erőbedobással készüljek, és a lehető legjobb eredményt érjem el a soron következő versenyen.

- A Budapesten székelő Nemzetközi Súlyemelő-szövetségnek Aján Tamás személyében magyar elnöke van, így adná magát, hogy bekopogjon hozzá és érdeklődjön nála. Beszélt vele már az ügyében?
- Nem, nem beszéltem Aján úrral. Csak ismételni tudom önmagamat, nem szeretnék szereptévesztésbe kerülni.

- Arról, hogy mi is történt Athénban, sokan kérdezik még manapság?
- Nem igazán. Legfeljebb egy-két új ismerősön kérdez rá.

- És mit válaszol nekik?
- Alapvetően azt, hogy a múltat már lezártam magamban, a jelen és a jövő foglalkoztat. Ám aki nem éri be ennyivel, annak most is elmondom, hogy nem követtem el doppingvétséget, ezért érthetetlen számomra, miért lett pozitív a mintám. Az ügyemet végig kellett volna vinni az utolsó fórumig, de korán elakadt, így nem lehetett kideríteni a teljes igazságot. Még lehetőséget sem kaptam arra, hogy bebizonyítsam az igazamat, az ellenkezőjét annak, amit állítottak rólam. Mindazonáltal némi elégtétel számomra azzal szembesülni, hogy az emberek nagy többsége abszolút úgy kezel, mint egy olimpiai ezüstérmest. És éppen ezért annak is érzem magam.

Nehezen kerül elő a drezdai határozat

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) sajtófőnöki posztját 2008 óta betöltő Dobor Dezső maga is némi utánjárást követően tájékoztatta az [origo]-t a Gyurkovics Ferenc további pályafutását is befolyásoló határozatról: "Még 2004 márciusában, egy Drezdában tartott elnökségi ülésén döntötte el az IWF, hogy bárki bármelyik olimpián doppingvétséget követ el, az többet nem indulhat az ötkarikás játékokon. Lényeges, hogy a határozat még az athéni olimpia előtt született, és erről a tagországokat körlevélben értesítették.

Azóta az IWF elnöksége részéről két alkalommal is történt felülvizsgálat, éppen Aján Tamás elnök úr kezdeményezésére, de a testület 2006. szeptemberében a dominikai, tavaly novemberben pedig a koreai világbajnokság alatt megrendezett ülésén is kitartott az eredeti álláspontja mellett. Az utóbbi ülésről éppen a napokban kapta meg a tájékoztató levelet a magyar szövetség. Az elnökség tehát egyelőre konzekvens, de ezzel együtt természetesen nem kizárt, hogy a londoni olimpiáig még megváltozhat a határozat" - fogalmazott Dobor Dezső.

A honlap szerint csak Pekingre vonatkozott az eltiltás

Az IWF honlapján a tárgyban közzétett információ ugyanakkor ellentmondott a sajtófőnök szavainak. Egy 2006. szeptember 30-án feltett hír szerint "az elnökség megerősítette az Athén előtt hozott határozatát, azaz ha egy sportoló pozitív tesztet produkál a 2004-es olimpián, akkor nem indulhat a 2008-as pekingi játékokon".

Ebben tehát semmilyen kitétel nem szerepel a későbbi, így a londoni játékokra vonatkozóan sem. Dobor Dezső újbóli megkeresésünkre elmondta, hogy a honlapra pontatlanul került fel a hír, azt nem tudja, ki követte el a hibát, de megköszönte, hogy figyelmeztettük rá.