Vágólapra másolva!
Dortmundban az ukrán Ruszlan Ponomarjov nyerte meg a 38. Sparkassen Chess-Meeting sakkversenyt. A FIDE exvilágbajnoka egypontos előnnyel végzett az élen. A viadal utolsó fordulójában Lékó Péter megszerezte egyetlen győzelmét. A megnyitáselméleti párbaj nagymesterünk javára dőlt el, de nem folytatta elég erőteljesen az akciót. A német Arkadij Naiditsch a végjátékban nagyot hibázott, a 60. lépés után adta fel a játszmát. Győzelemmel zárta szereplését az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik, legyőzte az azeri Sahriyar Mamedgyarovot, holtversenyben harmadik lett. A torna nagy meglepetése az újonc vietnami Le Quang Liem második helyezése. A verseny 30 játszmája közül 13 végződött döntéssel.

Az esztendő negyedik szuperversenyét, a 20-as kategóriájú, 2731-es Élő-átlagú dortmundi tornát kisebb meglepetésre, de megérdemelten nyerte meg a 26 esztendős ukrán Ruszlan Ponomarjov. 2002-ben honfitársát, Vaszilij Ivancsukot győzte le a kieséses rendszerű világbajnokság döntőjében, és minden idők legfiatalabb világbajnoka lett. 2001-ben tagja volt a csapat-világbajnokságon, három év múlva a sakkolimpián aranyérmes ukrán válogatottnak. A tavalyi Világkupán döntőt játszott az izraeli Borisz Gelfanddal, a rájátszásban, a villámpartikban alulmaradt.

Ponomarjov először kapott meghívást a Sparkassen-versenyre, és okos versenyzéssel egypontos előnnyel ért célba. Magabiztosságát növelte, hogy a tornát Lékó Péter elleni győzelemmel kezdte, majd parádés játszmában nyert a kilencszeres dortmundi győztes Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Egyetlen vereségét a vietnami Quang Liem Le ellen szenvedte el.

Az utolsó forduló első győzelmét az orosz exvilágbajnok aratta. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov gyanútlanul követte a tavalyi moszkvai Tal-emlékversenyen játszott Kramnyik-Ponomarjov partit. Kramnyik jelentős újítást vetett be, könnyedén kasszírozta be az egész pontot. Az exvilágbajnok ötvenszázalékos eredménye a viadal egyik szenzációja, kedvenc városában meglehetősen gyengén sakkozott. Mamedgyarov sem villogott, jól megjátszott partik mellett halovány teljesítményre is képes volt, gondoljunk csak a német Arkadij Naiditsch elleni sakkvakságára.

Oly sok rontás, kihasználatlanul hagyott esély után Lékó Péter győzelemmel zárta szereplését. A megnyitásban újítást vetett be, és már-már könnyű nyerésre gondoltunk. Az anyagi előny érvényesítése közepette azonban ismét bizonytalanná vált, a huszárvégjátékban Naiditsch remit ígérő állásban vesztőt húzott. Nagymesterünk három játszmát is vesztett, rendszeresen időzavarba került, ahol többször is hibázott. Gyorsan le kell vonni a tanulságokat, majd el kell felejteni ezt a versenyt, és fokozottan koncentrálni a sakkolimpiai felkészülésre.

A vietnami Le ellen Ponomarjov egy kissé megszenvedett a tornagyőzelmet jelentő remiért. Le pályafutása első szuperversenyén egyáltalán nem játszott megilletődötten, sikerrel bizonyította, hogy nem véletlenül nyerte meg a moszkvai Aeroflot-tornát, amivel kiharcolta a dortmundi meghívót.

Az utolsó forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2734) - Arkadij Naiditsch (német, 2684) 1 - 0 (Vezércsel, 60)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2790) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2761) 1 -0 (Vezércsel, 31)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2734) - Quang Liem Le (vietnami, 2681) döntetlen (Caro-Kann védelem, 42)

A verseny végeredménye:
1. Ruszlan Ponomarjov (ukrán) 6,5 pont
2. Quang Liem Le (vietnami) 5,5
3-4. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 5
5-6. Arkadij Naiditsch (német) és Lékó Péter (magyar) 4

Az Élő-pontszámok változása:
Ruszlan Ponomarjov + 15, Quang Liem Le + 14, Vlagyimir Kramnyik - 10, Sahriyar Mamedgyarov - 5, Arkadij Naiditsch - 2, Lékó Péter - 11

A teljesítmények performance-pontszáma:
Ruszlan Ponomarjov 2840, Le Quang Liem 2776, Vlagyimir Kramnyik 2718, Sahriyar Mamedgyarov 2724, Arkadij Naiditsch 2668, Lékó Péter 2658