Vágólapra másolva!
"A Magyar Birkózó Szövetség elnökválasztását nem versenynek tekintem, a birkózás az életem, az elnöki poszt igazi hitvallás" - mondta a szövetséget 18 éve irányító Hegedüs Csaba csütörtöki sajtóbeszélgetésén. A magyar sport 100. olimpiai bajnoka kihívójának, Ritter Árpádnak a programját nem kívánta kommentálni.

Hegedüs Csaba ugyanakkor a sportág jeles alakjainak, többek között Polyák Imrének és Varga Jánosnak azon lépését, mellyel Ritter mellé álltak, meggondolatlanságnak nevezte, mivel szerinte ezzel megbontják a közösséget, melynek össze kell fognia, különösen a jelenlegi nehéz helyzetben.

"Engem nem kell, hogy mindenki szeressen, úgy érzem, eleget tettem, teszek és fogok is tenni ezért a gyönyörű sportágért" - mondta az elnök.

Hegedüs elmondta, ő akkor vette át a sportág irányítását, amikor új időszámítás kezdődött, az állam elengedte a sport kezét, ugyanakkor a Szovjetunió felbomlásával megsokszorozódott a komoly riválisok száma a volt tagországok miatt, ráadásul több exszovjet birkózó más országba költözött, Svédországtól Izraelig.

A nehézségek ellenére azonban egyáltalán nem látja úgy, hogy eredménytelen lett volna a sportág. Kiemelte: a 2000 és 2009 közötti időszakban a sportágak között eredményesség tekintetében a negyedik a birkózás, és az elmúlt öt évet figyelembe véve összesen 59 érmet nyertek a különböző felnőtt és korosztályos világversenyeken.

A szövetség gazdálkodására térve elmondta, hogy az átláthatóan és a szabályoknak megfelelően működik, büszke arra, hogy költségvetés közel 50 százalékát saját erőből teremtik elő. Ugyanakkor az államtól különböző úton kapott pénzek egy részét a meghatározott célokra fordítják, míg a többiről közgyűlés dönt. A szövetség működését mindig, minden ellenőrzés során rendben találták az illetékes szervek. Nagy eredménynek tartja még, hogy nem csökkent a szakosztályok száma az elmúlt időszakban s hogy elnöksége alatt már minden korosztályban rendeztek Magyarországon világversenyt.

A klubokkal kapcsolatban megjegyezte, örök kérdés, hogy a szakosztálybeli vagy a központi felkészülést részesítse előnyben a szövetség. Úgy gondolja, egyértelműen az utóbbinak van létjogosultsága. A klubokban nem adottak a feltételek, nincsenek megfelelő edzőpartnerek, ami alapvető a versenyzők fejlődéséhez. A szövetség éppen ezért mindent megtesz, hogy külföldön tréningezhessenek a legjobbak, és az elmúlt évek ebből a szempontból is önmagukért beszélnek.

Gulyás István szabadfogású szakágvezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy vezetése alatt összesen két és fél évet táborozhatott tanítványaival külföldön, Kubától egészen Oroszországig. Jelezte: a kapitánykodása idején született eddigi 12 éremmel nem elégedett ugyan, de eredménytelennek semmiképpen sem tartja.

A Magyar Birkózó Szövetség szombaton 11 órától tartja tisztújító közgyűlését.