Vágólapra másolva!

Mindenkit leleplez doppingügyében a világbajnok gyorskorcsolyázónő

Önéletrajzi könyvet ír a hatszoros világbajnok német gyorskorcsolyázó Claudia Pechstein, aki a kötetben igyekszik lerántani a leplet azokról, akik valamilyen szerepet játszottak a hozzá kapcsolt doppingügyben.

A 37 esztendős sportoló hétfőn elmondta, a kötetben átfogóan taglalja majd a botrányt, leírja annak minden részletét, az összes érintett szereplő megemlítésével. Pechstein szerint sokaknak van okuk "reszketni", mert a nyilvánosság előtt eddig nem neveztek meg senkit, akinek bármilyen köze volt az esethez.

A gyorskorcsolyázót a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) kétéves eltiltással sújtotta a nyáron annak nyomán, hogy vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával. Az ISU döntését a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) november 25-én helybenhagyta, Pechstein azonban a svájci szövetségi bíróságnál fellebbezett.

Ott ugyan végső ítélet még nem született, arról viszont decemberben döntöttek, hogy a sportoló megkísérelheti kiharcolni a február 12-én kezdődő vancouveri téli olimpián való részvételi jogot. Az indoklás szerint ugyanis így egy esetleges felmentő ítélet esetén lenne lehetősége részt venni a kanadai játékokon.