Vágólapra másolva!
A férfiaknál Hídvégi Vid, a nőknél pedig Csillag Tünde nyerte szombaton a tornászok összetett országos bajnokságát a Swietelsky-Vasúttechnika Kupáért, a lólengés világbajnoka, Berki Krisztián mind a négy szeren remek teljesítményt nyújtott.

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) beszámolója szerint a férfiaknál Hídvégi mögött Rácz Attila és Vlacsil Attila végzett a második és harmadik helyen. Berki lólengésben az elmúlt időszak egyik legjobb gyakorlatát mutatta be, gyűrűn és nyújtón technikai és kiviteli szempontból jól teljesített, s bár ugrásban volt egy kisebb hibája, pontszáma így is megfelelt volna az olimpiai kvalifikáció feltételeinek mindegyik szeren.

A nőknél a vb-re nem utazó Csillag az ob-ra időzítette csúcsformáját, mögötte Divéky Luca és Lónai Hajnalka zárta a versenyt másodikként és harmadikként. A kisebb sérüléssel küzdő Böczögő Dorina csak felemáskorláton és gerendán indult, Austin Sheppard pedig az utóbbi szeren gyakorlata közben fejre esett, de az orvosi vizsgálatok szerint nincs komoly baja. Az amerikai-magyar tornász ugyanakkor visszalépett a többi szertől.

Az összetett verseny egyben selejtező is volt a vasárnapi szerenkénti fináléra, az ob pedig második válogatóként is funkcionál az októberben sorra kerülő tokiói olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A nőknél már kialakult a vb-csapat, ennek megfelelően Divéky Luca, Böczögő Dorina, Austin Sheppard, Lónai Hajnalka, Gombás Laura, Tóth Renáta és Nagy Orsolya utazik majd Japánba. A két vb-válogató eredménye alapján az első három helyezett automatikusan tagja lett a vb-csapatnak, három tornászt a vezetőedző jelölt, míg a tartalék a két vb-válogató eredménye alapján került kijelölésre.

"Ez a verseny csak egy állomása volt a vb-felkészülésnek, a lányoknak egy hónap múlva Tokióban kell csúcsformában lenniük" - mondta Draskóczy Imre női vezetőedző. "Hosszú edzőtábor áll mögöttünk, a versenyzők fáradtan érkeztek, ez látszott is a teljesítményeken. Remélem, Sheppardot a mai rossz esés nem hátráltatja, és a vb-re százszázalékos formában lesz."

A férfiaknál a vb-csapat csak vasárnap válik véglegessé, Kovács István férfi vezetőedző elégedetten értékelt az ob első versenynapja után: "Kellemesen csalódtam, hiszen mindenki saját tudásának megfelelően teljesített, kevés rontás volt, így elégedett vagyok az egész csapattal. Örülök, hogy a fiatalok kezdik megszorítani az idősebbeket, nagyon szimpatikusan tornáztak. Berki is remek formában volt, az az igazság, hogy ezeket a gyakorlatokat szívesen elfogadnám a vb-n is."