Vágólapra másolva!
Humpy Koneru az első indiai sakkozónő, aki csak egy lépésre van attól, hogy sakkvilágbajnok legyen. A kínai címvédő Hou Ji-fannal játszik meccset, akitől kétszer is a kieséses rendszerű világbajnokságának elődöntőjében kapott ki. A 23 éves Humpy a dohai Grand Prix-torna holtversenyes első helyével szerzett kihívói jogot, emlékezetes hajrában hat partiból  öt és fél pontot szerzett. Nagyszerű sikeréről a honfitárs, a férfi sakkozás világbajnoka, Viswanathan Anand is elismerően nyilatkozott. 

"Ez egy fantasztikus győzelem. Sok esélyt szalasztott el ezen a versenyen. A kieséses rendszerű lebonyolításban kétszer is közel került, de nem tudta sikerrel befejezni. Kezdettől fogva figyelemmel kísértem a GP-t, és kezdetben a dolgok rosszul alakultak számára. Először is az örmény Elina Danieljan jól startolt, ami Humpy számára kedvezőtlen volt. A többiek eredményén is múlott a saját eredménye. Minden dicséretet megérdemel, hogy a végsőkig küzdött, különösen az utolsó két partijában" - értékelt Anand a Times of India újságnak adott interjújában.

"Magas Élő-pontszámát kényelmesen megőrizte eddig is, de igazi áttörés még nem történt. Az indiai-kínai rivalizálás jót tesz a sakknak. Hou különlegesen tehetséges kislány" - folytatta az indiai világbajnok. A kérdésre, hogy miként győzheti le Hou-t Anand így válaszolt: "Humpynak taktikailag nagyon ébernek kell lennie. A kezdeményezését pontra kell váltania. Meg kell találni a módját a technikai tudásának fejlesztésére. Nem elég valakit túljátszani, ha taktikai úton megmenekülhet. Hou nem egyértelmű favoritja a mérkőzésnek, de nagyon veszélyes".

Jól ismert probléma Humpy Koneru és az Indiai Sakkszövetség vezetésének a feszült viszonya. Humpy lemondta az olimpiai részvételt és visszautasította az Ázsiai Játékokon való játékot is. Anand erre is tanáccsal szolgált: "Felejtsen el mindent, csak a játékra koncentráljon!"

A Hou Ji-fan és Humpy Koneru 2008-ban, a Wijk aan Zee-i nagymesterversenyen mérkőzött meg először egymással, remiztek. A nalcsiki vb elődöntőjében rendkívül izgalmas csatában nyert 4-2-re Hou Ji-fan, aki megnyerte az első partit, Humpy egyenlített. A rapid rájátszást is Hou kezdte győzelemmel, de Koneru visszahozta az esélyét, de a két villámparti Hou végső sikerét hozta. A Grand Prix-sorozatban háromszor csatáztak. Isztambulban Hou győzött, Nalcsikban és Ulánbátorban megosztoztak a ponton. Tavaly decemberben Antakyában is az elődöntőben mérték össze erejüket. Hou világossal megnyerte az első partit, majd a másodikban remizett, jutott a döntőbe, ahol honfitársnője, Ruan Lufei ellen a rájátszásban diadalmaskodott, összesítésben 5-3-ra nyert, 16 évesen a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka lett. Az eddig lejátszott 16 játszmájuk statisztikája a kínai nagymesternőnek kedvez, nyolcszor győzött, kétszer szenvedett vereséget, hat partijuk döntetlennel zárult.