Vágólapra másolva!
Mivel Douchev-Janics Natasa országváltásáért nem fizették ki a magyarok által kért 150 ezer eurót (42 millió forint) a szerbek, az olimpiai bajnok úgy döntött: megpróbál úgy Szerbiába igazolni, hogy a férje, a bolgár Andrian Douchev szerb útlevelet szerez magának. Hogy az állampolgárságot az edző-férj megkapja-e, arról az egykori kiváló sakkozó, Alisa Maric szerb sportminiszter dönthet.

Két nap alatt megoldódhatna Douchev-Janics Natasa ügye, ha a szerb kormány megadná az állampolgárságot a háromszoros olimpiai bajnok kajakos férjének, a bolgár Andrian Douchevnek. Amennyiben az edző szerb állampolgár lenne, úgy Janics távozását nem akadályozhatná meg a magyar kajakszövetség (Benedek Dalma is szerb férje jóvoltából igazolhatott Szerbiába).

A szerb állampolgársági törvény lehetővé teszi - amennyiben Szerbia érdekei megkívánják - a kedvezményes honosítást is, amihez a külföldi személynek semmilyen feltételt nem kell teljesítenie. A honosításról az illetékes miniszter javaslata alapján a szerb kormány dönt.

A nemzetközi szövetségnek november 30-ig kell döntenie arról, hogy az országváltó sportolóknak kiadja-e az új versenyengedélyt, így kevesebb mint egy hónap áll Janicsék és a szerbek rendelkezésére, hogy Douchevből szerb állampolgárt csináljanak - írja a Bors című napilap.

Ehhez a Szerb Olimpiai Bizottságnak és a helyi kajak-kenu szövetségnek az idén júliusban kinevezett sportminisztert, Alisa Maricot kell meggyőznie, hogy támogassa és kérelmezze a honosítást, az ő ajánlásával a szerb kormány megszavazná a gyorsított eljárást.

"Biztos vagyok benne, hogy a Szerb Olimpiai Bizottság és a kajak-kenu szövetség megteszi a szükséges lépéseket, de úgy érzem, mivel nemzetközi bonyodalmakat okozhat a gyorsított honosítás, Alisa Maric ebbe nem megy bele" - nyilatkozta a Borsnak Tőke János, a vajdasági Magyar Szó munkatársa.

A 42 éves sportminiszter asszony akkor is karakánságáról tett tanúbizonyságot, amikor a külföldön is nagy visszhangot kiváltó szerb futballhuligánok ellen szót emelt. Valószínűsíthető, hogy nem vállalja fel annak kockázatát, hogy a vitatható döntéssel kivívja a magyarok és a nemzetközi kajak-kenu szövetség haragját.

Mindent a Janics-ügyről