Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Teljesen összeomlott a bírósági tárgyaláson Oscar Pistorius, ezért a barátnőjét négy lövéssel meggyilkoló, hatszoros paralimpiai bajnok futó további kihallgatását - ügyvédje kérésére - keddre halasztották.

Annyira cuki pár voltak - a helyiek hisznek Pistorius ártatlanságában

Oscar Pistorius csütörtökön hajnalban lelőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot, ő azt állította, hogy betörőnek nézte, de a szemtanúk szerint korábban is voltak közöttük hangos veszekedések, sőt verekedések is, így előre kitervelt gyilkossággal vádolják a sportolót. Több média egybehangzó értesülése szerint a fürdőszobaajtón keresztül, négy lövéssel gyilkolt a paralimpikon, a nő fejébe, mellkasába, medencéjébe és karjába fúródtak a golyók. A holttestet azonban a kiérkező rendőrök nem a fürdőszobában, hanem az előszobában találták meg.

A londoni olimpián az épek között is szerepelt dél-afrikai sportolót letartóztatták, Pretoria állam pedig megtagadta, hogy óvadék ellenében kiengedjék. Csütörtökön vérvizsgálatra vitték, az eredeti tervek szerint aznap délután akarták kihallgatni, ám ez átcsúszott péntekre. Helyi idő szerint reggel 9 órakor a pretoriai bíróságon elkezdődött a kihallgatás, Pistorius egy dzsekit a fejére húzva az arcát teljesen eltakarva érkezett meg a helyszínre. A bíróság tömve volt újságírókkal, kisebb káosz alakult ki, több tucat ember akart bejutni a tárgyalóterembe, a biztonságiak akadályozták meg ebben őket.

Így indult el és érkezett meg a bíróságra Pistorius:


Amikor felolvasták a vádat, és elhangzott az "előre megfontolt gyilkosság" kifejezés, akkor Pistorius a kezébe temette az arcát, és zokogni kezdett, teljesen összetört, és folyamatosan sírt. A családja is ott volt a teremben, a mellette ülő apja próbálta vigasztalni, a bátyja és a nagybátyja mögötte ült. A média közben arra akarta rávenni a bíróságot, hogy hadd közvetítsék élőben a tárgyalást, Pistorius ügyvédje szerint védence "traumatikus sokkot kapott", ezért nem egyezett bele a közvetítésbe, de néhány kamerát beengedtek, így felvételről látható lesz majd a tárgyalás egy része.

Később előkerült az egyik bizonyíték, a gyilkos fegyver is (a 9 mm-es pisztolyt itt megnézheti.)

Pistorius állapota nem javult, folyamatosan zokogott, ezért ügyvédje arra kérte a bíróságot, hogy keddre halasszák el a tárgyalást, ennek helyt adtak. Addig a brooklyni rendőrségen tartják fogva a sportolót, aki könnyek és vakuvillanások között hagyta el a tárgyalótermet (kép itt).

Forrás: AFP/Waldo Swiegers
Reeva Steenkamp és Oscar Pistorius


Oscar Pistorius határozottan visszautasítja az ellene felhozott vádakat - áll a sportember családja által pénteken kiadott nyilatkozatban, amely kitér arra is, hogy az atléta mély együttérzéséről biztosítja Reeva Steenkamp családját. "A gondolataink Reeva Steenkamp családjával és barátaival vannak" - olvasható a közleményben.

Oscar Pistorius a Nike reklámarca volt, de a sportszergyártó cég betiltotta a közös reklámokat, így lekerült például a Nike és Pistorius honlapjáról is az a hirdetés, amelynek szlogenje ez volt: "Én vagyok a töltény a tárban." A reklámot itt megnézheti.

Mindent egy helyen az Eb-ről