Vágólapra másolva!
Csütörtökön egy új tanú érkezett Oscar Pistorius tárgyalására. Johan Stephens Stipp lakott a legközelebb a barátnőjét tavaly februárban lelövő sportolóhoz. A pisztolylövések után át is ment hozzá, a padlón találta a halott nőt és Pistoriust, megpróbálták újraéleszteni Reeva Steenkampot, de már lehetetlen volt. Közben a paralimpiai bajnok futó Istenhez fohászkodott.

A Pistorius-per negyedik napja nem indult túl izgalmasan, legalábbis a külső szemlélők számára, hiszen Barry Roux, a sportoló ügyvédje továbbra is ugyanazokat a kérdéseket tette fel az egyik tanúnak, Charl Johnsonnak. Próbálta elbizonytalanítani a szomszédot, hogy hány lövést hallott, biztosan lövések voltak-e, amiket hallott, és figyelmeztette, hogy olyan a vallomása, amelyben egyértelműen elítéli Pistoriust, holott erre semmi alapja nincs.

A tanú válaszul szembesítette Roux-t egy hatalmas hibájával, közölte, hogy mióta az ügyvéd felolvasta élő adásban a telefonszámát, azóta folyamatosan hívogatják őt. Pistorius ügyvédje elnézést kér érte, mint mondta, nem volt tisztában a következményekkel. A tényen ez mit sem változtat, Roux borzasztóan nagyot hibázott.

Johnson után egy másik szomszéd, Johan Stephens Stipp állt az esküdtek elé. A tanúk közül eddig ő lakott a legközelebb, 72 méterre Pistoriustól, így emlékezett vissza az ominózus éjszakára: "Három hangos durranásra ébredtem, kimentem az erkélyre, és hallottam, hogy valaki sikoltozik, nekem női hangnak tűnt. Azt láttam az erkélyről, hogy szinte minden villany ég Oscar házában, visszamentem a lakásba, és hívtam a biztonságiakat. Amíg telefonáltam, újabb három nagy durranást hallottam, lövésszerűnek tűntek. Újból kimentem, majd hallottam, hogy egy férfi háromszor segítséget kér."

Pistorius összeomlott a tárgyaláson Forrás: AFP

Stipp úgy döntött, hogy átmegy Pistoriushoz, megnézi, mi történt. Odaérve látta, hogy a nő a földön fekszik. "Oscar ott térdelt Reeva bal oldalán, a bal kezével a nő lágyékát fogta, a jobb kezének mutató és középső ujja pedig a nő szájában volt. Amikor meglátott, ezt mondta: Lelőttem. Azt hittem, hogy betörő, és lelőttem."

Aztán megpróbálták újraéleszteni, de a szomszéd gyorsan rájött, hogy felesleges próbálkozni. "Próbáltuk megnyitni a légutat. Felnyitottam a szemhéját, láttam, hogy tejfehér és teljesen kiszáradt, nyilvánvaló volt, hogy meghalt. Volt egy seb a jobb combján és a jobb karján, és mindene véres volt, még a haja is. Oscar közben imádkozott, Istenhez szólt, hogy hagyja életben a lányt. Vezekelt, hogy lelőtte. Őszinte érzelmeket láttam rajta, tényleg azt akarta, hogy éljen."

A tárgyaláson ezekben a pillanatokban Pistorius teljesen összeomlott, befogta a fülét, és lehajtotta a fejét, nem akarta hallani a tanú mondatait. Nővére, Aimee is zokogni kezdett, Barry Roux, a sportoló ügyvédje pedig azt kérte a bírónőtől, hogy pénteken folytassák a tárgyalást.

A csütörtöki tárgyalást percről percre (közte Pistorius összeomlását videón) itt találja.