Vágólapra másolva!
Életben van Kiss Lászlóék egykori áldozata, akiről a botrány kirobbanása után Gyárfás Tamás azt mondta, hogy már nem él. Az RTL Klubnak adott interjúban a 73 éves Takáts Zsuzsanna cáfolt más értesülést is: kiderült, hogy ő maga nem volt sportoló, édesapja sem volt befolyásos ember, ráadásul miután feljelentést tettek, megpróbálták eltussolni az ügyet, a nevelőapját meg is verték. 

Interjút adott az RTL Klubnak az a nő, akinek csoportos megerőszakolásáért 1962-ben börtönbüntetésre ítélték Kiss László úszóedzőt. Noha úgy lehetett tudni, már nem is él,

a 73 éves Takáts Zsuzsanna maga jelentkezett, és mindent elmondott az 55 évvel ezelőtt történtekről.

A csatorna Híradójában először részletet közöltek a későbbi, teljes interjúból, de az is megrázó elemeket tartalmazott. Takáts Zsuzsa azt mondta, megunta azt, hogy valótlanságokat állítanak ügyével kapcsolatban, és kitart amellett, hogy Kiss László és társai megerőszakolták.

Mint mondta, 55 évvel a történtek után sem bocsátott meg nekik.

Halálhírét keltették

Azzal kapcsolatban, hogy például Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke azt állította róla a médiában, hogy meghalt, Takáts Zsuzsanna azt mondta,

előbb megnyugodott, hogy legalább nem pletykálnak róla,

de az események később nem az elképzelése szerint alakultak, és mindenfajta mocskolódás előkerült, ennek akart most véget vetni. Mint az interjúban elárulta:

Kiss László botránya áprilisban robbant Forrás: MTI/Kovács Anikó

Gyárfás Tamás azt is mondta korábban, hogy Takáts Zsuzsanna édesapja befolyásos ember volt, de az interjúban ezt is cáfolta az asszony, ugyanis az apja cipészmester volt.

Az elítéltek egyike is megszólalt a riportban, azt mondta, örül, hogy Takáts Zsuzsa nyilatkozott, mert így "kiderülhet a teljes igazság".

Kitart amellett, hogy ártatlanok. Kiss László is nyilatkozott, azt mondta, örül, hogy Takáts Zsuzsa mégis él.

A botrány főbb állomásai időrendben:

  • Áprilisban került nyilvánosságra az az irat, amely bizonyítja, hogy Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya 1961-ben két társával megerőszakolt egy nőt, és emiatt börtönben is ült.
  • A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) az elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Kiss Lászlónak nem kell távoznia a szövetségi kapitányi posztról. Az edzők külön közleményben álltak ki mellette.
  • Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke azt mondta: "Mindenki tudott róla, de senki sem beszélt." Úgy vélte, erkölcsileg sohasem évül el, amit Kiss tett, de "nem lehet valakit kétszer elítélni".
  • Lázár János miniszter azt mondta, nincs napirenden, hogy kezdeményezzék Kiss László állami kitüntetéseinek visszavonását. Szerinte "tíz olimpiai aranyérem elég súlyos dolog".
  • Kiss László lemondott százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri tisztségéről, de egyelőre díszpolgári címétől nem fosztották meg, és a helyi uszoda továbbra is az ő nevét viseli.
  • Közben aláírásgyűjtés indult Kiss lemondásáért.
  • Kiss László bejelentette lemondását a szövetségi kapitányi posztról, de azt állította: "koholt vádak alapján" ítélték el, miközben "az ítéletben foglalt cselekményt nem követtem el".

A teljes interjút a Fókusz Plusz műsorban vetítették le. A háromdiplomás nagymama ügyvédje jelenlétében vállalkozott a beszélgetésre. Azt mondta, nem járt le az uszodába rendszeresen, véletlen volt, hogy azon az 55 évvel ezelőtti nyári napon három barátnőjével lement az uszodába.

Takáts Zsuzsanna egy megrázó emlékkel él 55 éve Forrás: Origo

Takáts Zsuzsanna az egész ügyről úgy értesült, hogy a volt férje – aki tisztában volt ezzel az eseménnyel – felhívta őt. Mint mondta, a sportért rajongó emberként figyelemmel kísérte Kiss László sportsikereit, pályáját, de akkor már "elkülönítette" magában a dolgot. Mire túltette magát a dolgon, az saját bevallása szerint néhány évet vett igénybe, "nem húsz hónapot, mint Kiss úrnál".

Érettségi után volt már

Takáts Zsuzsanna elmondta, hogy sokat tanult, mert szigorú középiskolába járt, ahol még egyenruha is volt. Akkor, 55 évvel ezelőtt, már épp az érettségi után volt, alig múlt 18 éves. Azt mondta, "soványka" lány volt,

sosem volt úszó, ahogy a hírekben állították, teljesen véletlenül került az uszodába a barátnőivel.

Szóba elegyedett az uszodában a medence mellett Kiss László egyik barátjával, későbbi megerőszakolójával. "Normális külsejű, normális beszédű fiatalember volt" – mondta Takáts Zsuzsanna.

Exkluzív interjút adott Kiss Lászlóék áldozata Forrás: Origo

Ezután a fiú félrehívta egy félreeső épületbe – mint kiderült, szolgálati lakásba –, hogy megmutasson valamit, de Takáts Zsuzsanna nem gyanakodott. "De aztán azt mondta, innen úgyse mész ki, mert jönnek a többiek" – mondta neki. Jött is a két fiú, "nyilván láthatták, hogy horogra akadt a leányzó".

– emlékezett vissza "a rémes élményre" az asszony.

Végül egyik barátnőjének elmesélte a történteket, de csak napokkal később. Ekkor tettek rendőrségi feljelentést. Sírva mesélte a rendőrőrsön a történteket, mert egyedül – csak a barátnője kísérte el – ment oda, a szüleinek sem merte elmondani, mi történt vele. Elmondása szerint a rendőrök nem nagyon hitték, amit mondanak, de

másnap kiment a lakásukhoz több rendőr, és elmondták – már a szüleinek is –, hogy elfogták mind a három tettest, és ők elismerték a tettüket.

Később, állítása szerint a nevelőapjának pénzt kínáltak a fiúk megbízásából, hogy vonják vissza a feljelentést, de nem tették meg, pedig még meg is verték a nevelőapját emiatt.

Többet érdemeltek volna

Takáts Zsuzsanna szerint Kissék "kevesebbet kaptak, mint amit megérdemeltek volna", ugyanis állítása szerint "ezek a fiatalemberek napi szinten ezzel szórakoztak" – ezzel arra utalt, hogy

a rendőrök szerint több hasonló esetben is érintettek voltak a fiúk, több lányt is zaklattak.

A bíróságon is kiderült, hogy "nem fogták fel, mit csináltak", nem értették, hogy miért kell nekik a bíróság előtt felelni – mondta az áldozat, aki szerint a fiúk, ha nem élsportolók lettek volna, akkor biztos hosszabb börtönbüntetést kaptak volna. Takáts Zsuzsanna szerint most,

55 év után sem fogja fel Kiss László, hogy mit tett.

Nagyon jól tudja Kiss, hogy mi történt, miért akarja magát most kimosakodni? – tette fel a kérdést Takáts Zsuzsanna.

Kiss László tagadott

Kiss a szövetségi kapitányi posztról való lemondásakor kiadott közleményében tagadta az erőszakot. Azt írta,

Azt is állította, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, és keresi a perújítás lehetőségét.

Százhalombattán már nem alpolgármester, de díszpolgár, és az uszoda is az ő nevét viseli Fotó: Polyák Attila - Origo

A periratban az is szerepelt, hogy 1961. július 4-én történt az erőszak, de csak három nappal később tette meg a feljelentést a megerőszakolt nő. Kiss László állítása szerint bedobta azt az ötletet a többieknek, hogy

adjanak a nőnek 100 forintot a hallgatásért, de ő végül kevesellte a pénzt,

így az úszók azt beszélték meg, hogy mindent tagadnak a bíróságon.

Gyárfás: Könnyen kapható volt

Kiss László "csak" tagadta a bűncselekmény elkövetését, ám voltak, akik még messzebbre mentek, és az áldozatot kezdték el hibáztatni. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában megjegyezte, hogy Zsuzsanna – aki, mint akkor mondta, már nem él – egy tekintélyes ember lánya volt,

"könnyen kapható",

és csak ő állította be úgy, hogy megerőszakolták.

Gyárfás Tamás szerint "könnyen kapható" volt a nő, aki, mint állította, már nem is él Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem Gyárfás volt az egyetlen, aki hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Aczél Endre újságíró egy nyilvános Facebook-posztjában úgy emlékezett vissza az esetre, hogy az áldozat "szeretett kefélni", soha nem bizonyosodott be, hogy lefogták, és csak a szülei nyomására tett feljelentést. Arra is utalt, hogy Kisst és társait nagyon szerették a lányok. Aczél Endre később bocsánatot kért az írásért.

Akárhogy is, mind Gyárfás, mind Aczél reakciója jó példa arra, ahogy a társadalom a mai napig viszonyul a nemi erőszakhoz. Mindkettő

tipikus esete annak, amit áldozathibáztatásnak hív a szakirodalom.

Mit tehettem volna? Nagyon szerette a szexet

"Biztosan kihívóan öltözködött", "túlságosan szereti a szexet", "minek ment haza egyedül?", "miért nem vigyázott magára jobban?" – nem Kiss László ügye az első, ahol az áldozat szerepét kezdik firtatni a nemi erőszak után. Mint arról az Origo beszámolt, az áldozathibáztatás jelenségét régóta ismeri a szociálpszichológia, a kérdés csak az, hogyan lehet rajta változtatni. Főleg egy olyan mélyen patriarchális társadalomban, mint a magyar. Nálunk sokan még mindig úgy gondolják, könnyebb a nemi erőszak áldozatait megtanítani a "helyes viselkedésre", ahelyett, hogy a fiúkat tanítanák meg arra, hogy nem szabad senkit megerőszakolni. Ugyanebbe a gondolatkörbe tartozik az is, amikor a híres emberek esetében azzal védekezik a társadalom, hogy "mennyi mindent tett már le az asztalra".

Már nem büntetett előéletű

Hiába tagadta az erőszakot Kiss, tény, hogy 21 hónapot börtönben ült, ezért

már azt sem értették sokan, hogyan kaphatott 2008-ban és 2012-ben állami kitüntetést, ha elítélték.

Továbbá, miért tarthatja meg az olimpiai bajnokokat nevelő edzőknek járó havi 123 ezer forintos apanázst, ha a szabályzat szerint "érdemtelen, és nem részesül járadékban az a jogosult, aki (...) büntetett előéletű"?

Mert Kiss László nem büntetett előéletű.

Mint arról az Origo beszámolt, annak, hogy valaki büntetve volt, örökre nyoma marad a meghatározott bűnügyi hatóságok számára elérhető külön nyilvántartásban.

De van egy másik, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által vezetett bűnügyi nyilvántartás, amelynek alapján például az erkölcsi bizonyítványokat is kiállítják.

Ebből a nyilvántartásból pedig a Btk.-ban meghatározott feltételekkel ki lehet kerülni.

Egy öt évnél rövidebb letöltendő szabadságvesztés esetén például a büntetés letöltése után öt évvel – hacsak az illetőt nem ítélték el közben még valamiért. Sőt, a bíró a mentesülés időtartamát saját megítélése alapján még le is rövidítheti.

Nettó egymillió mínusz is lehet

Ha az olimpikonok edzőjNettó egymillió mínuszeként járó apanázsát nem is, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Kiemelt Edzői Programja keretében kapott fizetését biztosan elveszíti Kiss László, miután kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését a MOB-nál. Ez nettó 800 ezer és egymillió forint közötti havi pénzkiesést jelenthet.