Vágólapra másolva!
Szatmári András ezüstérmes lett a férfi kardvívás egyéni versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon. A magyar versenyző a döntőben 9-5-re is vezetett a dél-koreai Oh ellen, de a végét az ázsiai vívó bírta jobban. Az ezüstérem így is fantasztikusan szép eredmény.

A férfi kardvívás egyéni versenye magyar szempontból a budapesti világbajnokság egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyszáma volt. A 64-es főtáblán négy magyar kezdte meg a szereplést. A negatív meglepetést a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron okozta, aki a legjobb 32 között esett ki - legyőzője egy japán vívó, Kento Josida volt. A távol-keleti kardvívó ellen Szilágyi 12-7-re vezetett, innen lett 12-14, azaz 0-7 a magyar szempontjából. Szilágyi innen visszajött, de 14-14-et követően a döntő tust a japán vitte be.

Szilágyi Áron a legjobb 32 között esett ki Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szilágyi Áron tehát a 32 között búcsúzott, egy körrel előbb Decsi Tamás esett ki, egy körrel később pedig Gémesi Csanád - őt a világranglista vezető amerikai Dershwitz búcsúztatta. Az amerikai az egész verseny nagy esélyese volt, de a 8 között Szatmári András megállította őt. Ez hihetetlen bravúr volt a magyar versenyző részéről. Az óriási siker egyből a négy közé juttatta Szatmárit, aki hatalmas lendületben volt, de ekkor közel háromórás pihenő várt rá. Óriási kérdés volt tehát, hogy az eldődöntőre hogyan tud ismét felpörögni.

Szatmári András, aki legyőzte a világranglista vezetőjét is Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legjobb négy között Szatmári mellett az iráni Abedini, az olasz Curatoli és a dél-koreai Oh jutott. Szatmárinak az iráni versenyző ellen kellett vívnia az elődöntőt.

A magyar vívó remekül kezdett és 2-0-ra vezetett. Abedini innen 3-2-re fordított, majd egy szép egylámpás találattal lett 3-3 az állás. A magyar kardvívó ezt a mozdulatsort szinte megismételte és visszavette a vezetést 4-3-ra. Innen pedig nem volt megállás, 8-3-as magyar vezetésnél jött el a szünet. Az egyperces pihenő után az ellenállhatatlanul vívó Szatmári lerohanta ellenfelét, 10-4 után pedig tényleg csak a pontos befejezésre kellett figyelni. Szatmári András pedig nem hibázott, 14-8 után pedig a közönség örömujjongása közepette nyerte meg a vb-elődöntőt 15-8-ra.

Szatmári András döntőbe jutott, mert az iráni Abedinit is legyőzte az elődöntőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A döntőben a félelmetes és a világranglistán második helyen álló koreai Oh Szanguk következett. Ne feledjük azonban, hogy Szatmári András ezen a napon már legyőzte a világranglista első helyezettjét is.

Két évvel a 2017-es lipcsei világbajnokság megnyerése után tehát újra vb-aranyéremért léphetett pástra Szatmári András, ráadásul hazai közönség előtt. Ekkor már ott ült a díszpáholyban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német elnöke, Thomas Bach és a FIE vezetője, Aliser Uszmanov is.

Oh Szanguk egyéniben még nem nyert világbajnokságot, de csapatban kétszer is aranyérmet vehetett át (2017, 2018.) Nagyon kellemetlen stílusú vívóval kellett tehát megküzdenie Szatmári Andrásnak.

A magyar vívó lendülete nem tört meg a szünetben, szép egylámpás találattal vezetett 1-0-ra, majd 2-1-re is. Sőt, innen sem volt megállás, az újabb találat után már 3-1 volt Szatmári javára a döntő. 3-2 után újabb magyar vágás, 4-2, a koreai ekkor nem találta az ellenszert az ihletett formában vívó Szatmári ellen (5-2.) Talán Szabó Bence vívott ennyire könnyedén az 1992-es barcelonai olimpián, ahogy Szatmári András tette. Teljesen megbabonázta Oh-ot. 7-2 után azért az ázsiai vívó is jelezte, hogy páston van, (7-4) de a következő tus ismét Szatmárié volt, így 8-4-es magyar vezetéssel jött el a szünet.

Szatmári András szomorúsága Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szünet után előbb Oh vágott egyet (8-5), majd jött Szatmári válasza, ekkor már csak 5 tus hiányzott az aranyéremhez. Oh azonban nem adta fel és 9-8-ra jött fel. Sejteni lehetett, hogy ez nem lesz egyszerű vb-döntő. Mintha elfogyott volna a tudomány? 9-9-nél már egyenlő volt az állás, majd 10-9-re már Oh vezetett. Teljesen megváltozott a mérkőzés képe. Aztán végre sikerült egy vágás 10-11, azaz egy tussal vezetett Oh. A közönség sem értette mi történik, Oh pedig elképesztően vívott. 10-12-es állásnál komoly gondban volt a magyar, 10-13-nál méginkább. Ekkor sikerült megvágni Oh-ot, de ez is csak a 11-13-at jelentette. És akkor jött egy újabb egylámpás magyar tus (12-13), amire Oh válaszolt (12-14), majd a koreai megnyerte a döntőt.

Szatmári András sisakja az elvesztett vb-döntő után Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szatmári András egész nap jól vívott, de a döntő második felében nem tudott mit kezdeni a koreai vívóval. Az ezüstérem így is gyönyörű eredmény.

"A közepén jött egy KO vagy hullámvölgy, ahogy egyszer korábban is, de most nem sikerült belőle kilábalni" - értékelt az MTK vívója. -

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy ezzel az eredménnyel tett ugyan egy lépést az olimpia felé, de hangsúlyozta, hogy társaival a csapat kijutásában gondolkodnak.

nyilatkozott mosolyogva. Hozzátette, nagyon örül, hogy a közönség a második helyért is hálás volt neki.

Edzője, Gárdos Gábor szerint Szatmári a hétfői selejtezőben még feszült volt, de azon valahogy túljutott.

A döntő is a kezében volt, a pást közepén jól fogta ellenfelét, de kilencnél a dél-koreai stílust váltott, Andrisnak ezután jobban meg kellett volna mozgatnia őt. Ezzel együtt örülünk az ezüstnek is" - elemzett a tréner.

Hozzátette: egy mester nem okoskodhat bele abba, mi történik a páston. "Ez szellemi sport, a versenyzőre van bízva, mit csinál. Én maximálisan megbízom benne, és a szünetekben is inkább beszélgetni szoktunk" - mondta.