Vágólapra másolva!
A péntektől vasárnapig a Duna Arénában megrendezésre kerülő világkupaversennyel megkezdődik az úszók nagy őszi menetelése. Budapesten mérik össze tudásukat a sportág legjobbjai, ahol a 2019-es kvangdzsui világbajnokság három magyar aranyérmese, Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kapás Boglárka is rajthoz állnak.

A pénteki nappal elkezdődik az őszi menetelés, hiszen a következő hetekben minden hétvégén versenyezni fogunk egészen karácsonyig.

most különösképpen örülök neki, hogy nagymedencében zajlik majd az esemény, hiszen egy másik szervezetnél (ISL) fogunk rövidpályán versenyezni és ott lesz a decemberi Európa-bajnokság is Glasgow-ban. Viszont a fő cél természetesen a tokiói olimpia továbbra is, ezért jó, hogy nagymedencében is úszhatunk most" - nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki vezeti az összetett világkupát.

Hosszú öt versenyszámban nevezett,

a két vegyesúszó táv mellett 100 és 200 háton, illetve 200 pillangón méretteti meg magát. A szabályok szerint nincs korlátozva az indulások száma, de az összetett pontversenybe csak a három legjobb eredmény számít bele.

A nyári kvangdzsui világbajnokságon világcsúccsal győztes Milák Kristóf ezúttal pihenteti legerősebb számát, azaz a 200 méter pillangót, viszont 100 méteren ott lesz, 50 és 100 méter háton "nosztalgiázik" - mivel gyerekként hátúszóként szerepelt még -, illetve 100, 200 és 400 gyorson csap össze a riválisokkal.

- mondta a 19 éves világcsúcstartó.

A férfiak összetett versenyének vezetője, az orosz Vlagyimir Morozov hangsúlyozta, Budapesten ha lehet még tovább szeretné növelni előnyét a riválisokkal szemben.

Milák Kristóf kihagyja legerősebb számát, a 200 méteres pillangóúszást Forrás: AFP/Ed Jones

Az olimpiai bajnok ausztrál Cate Campbell azt emelte ki, hogy a kvangdzsui világbajnokságon 100 méter gyorson 39 századdal kapott ki az amerikai Simone Manueltől, a hosszú őszi szezont pedig arra szeretné használni, hogy eltüntesse az ilyen apró különbségeket, és januárban már teljes erőbedobással készülhessen az ötkarikás játékokra.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kiemelte, az egy évvel ezelőtti vk-hétvége óta négy világeseményt rendezett Magyarország.

- mondta a MÚSZ első embere, aki kiemelte a magyar kormány támogatását, és a sportszerető hazai közönséget is, akiknek a hangjától "leszakad a lelátó", amikor a magyarok állnak fel a rajtkőre.

Az előfutamokat mindhárom nap 9.30 órától rendezik, a döntők pénteken és vasárnap 18, szombaton 17 órakor kezdődnek. A jegyvásárlás a linkre kattintva lehetséges.