Vágólapra másolva!
Lara Gut-Behrami és Corinne Suter révén kettős svájci győzelemmel zárult a női szuperóriás-műlesiklás az alpesisí-világbajnokságon, amely sorozatos halasztások után hétfő helyett végül csütörtökön rajtolt el.

A 29 éves Gut-Behrami pályafutása első nagy diadalát aratta, de sikere mégis papírformának tekinthető, mert

az olaszországi Cortina d'Ampezzóban zajló vb előtt sorozatban négy világkupaversenyt nyert meg ebben a számban.

Ezúttal honfitársát, a két éve bronzérmes Sutert 34 századdal előzte meg.

Lara Gut-Behrami először lett világbajnok Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth

Harmadikként a címvédő, kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Mikaela Shiffrin zárt, aki ebben az idényben először indult gyors számban. Az amerikainak akár győzelmi esélye is lehetett volna, ha az utolsó ugratón nem hibázik hatalmasat, mert addig a legjobb idővel rendelkezett. A szám olimpiai bajnoka, a cseh Ester Ledecka negyedik lett.

Gut-Behrami hosszú pályafutása során ugyan nyert 30 vk-futamot, 2016-ban pedig élen végzett az összetett vk-ban, de vb-ken és olimpiákon még nem szerzett aranyérmet.

Most három ezüst- és két bronz után lett világbajnok, míg ötkarikás játékokon egy bronzérmet gyűjtött eddig.

Eredmények:
női szuperóriás-műlesiklás
1. Lara Gut-Behrami (Svájc) 1:25.51 perc
2. Corinne Suter (Svájc) 1:25.85
3. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:25.98

A férfiak között az osztrák Vincent Kriechmayr végzett az első helyen.

A versenyt az döntötte el, hogy az első ugrató után egy szűkre tűzött kapukombináció alaposan megrostálta a mezőnyt - rögtön az első három versenyző kiesett ott -, de a pályán maradók közül is többeknek hatalmasat kellett fékezniük. Ezt a részt a 29 éves osztrák síző oldotta meg a legjobban, az ott szerzett előnyét pedig meg tudta őrizni a célig riválisaival szemben.

Az osztrák Vincent Kriechmayr nagy küzdelemben szerezte meg az első helyet Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A két éve ebben a számban ezüstérmes, a szakági vk-ban jelenleg éllovas Kriechmayr mindössze hét századdal előzte meg az osztrák születésű, de az előző szezontól már német színekben versenyző Romed Baumannt.

Utóbbi a technikás fenti részen több mint fél másodperces hátrányt szedett össze, aztán viszont a másik nehéz részt, amikor keresztbe kellett síelni a lejtőn, a legjobban és a legkisebb sebességvesztéssel oldotta meg, így végül másodikként ért célba. A 35 éves síző dobogós szereplése nagy meglepetés, mivel pályafutása során ebben a számban mindössze egyszer végzett a legjobb háromban világkupaversenyen. Vb-ken korábban két érmet gyűjtött: 2011-ben a csapatversenyben második, 2013-ban kombinációban harmadik volt.

A bronzérmet az elsősorban a technikai számokban jeleskedő, az összetett vk-ban élen álló Alexis Pinturault szerezte meg, akinek kifejezetten kedvezett a szűkre tűzött felső rész, és ezt ki is használta a kombináció francia címvédője. A két éve aranyérmes Dominik Paris negyedikként zárt.

Az 55 fős mezőnyből 21 versenyző esett ki,

a 34 célba érkezőből a magyar születésű, de izraeli színekben induló Szőllősi fivérek közül Barnabás 29., míg Benjamin utolsó lett.

A vb szombaton a női lesiklással folytatódik.

Eredmények:
férfi szuperóriás-műlesiklás
1. Vincent Kriechmayr (Ausztria) 1:19.41 perc
2. Romed Baumann (Németország) 1:19.48
3. Alexis Pinturault (Franciaország) 1:19.79