Ismét megdőlt a jég alatti szabadtüdős úszás világrekordja - videó

swim TOPSHOTS Horizontal
French freediver Arthur Guerin-Boeri,36, trains after establishing new CMAS World record of Freediving under ice with wetsuit and no fins with a distance of 120m in 3 mn in Heinola on March 25, 2021. Air temp was +6C , water temp +2C. (Photo by Olivier MORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb rekord született a jég alatti szabadtüdős úszás kategóriájában: a francia Arthur Guérin-Boëri 120 métert tett meg három perc alatt csütörtökön, ezzel megdöntötte a finn Johanna Nordblad csupán egy hete felállított, 103 méteres korábbi rekordját.

Guérin-Boëri két Celsius-fokos vízben teljesítette a merülést a Finnország délkeleti részén lévő Sonnanen-tóban. "A jég alatt viszonylag jól érzem magam. Van ez a szórt fény, hasonlít a Hold fényéhez, bámulatos" - mondta az ötszörös világbajnok.

Guérin-Boëri rekordját mellúszásban érte el, neoprén öltözetet viselt uszonyok nélkül. Felkészülésként elmondása szerint szaunázott, ahol azt gyakorolta, hogyan tárolja a hőt testében. "Nem szenvedtem különösebben a hidegtől, élveztem a merülést" – mondta.

Következő évre Guérin-Boëri újabb rekordkísérletet tervez, akkor csupán fürdőnadrágot fog viselni.
A szabadtüdős merülők egyetlen nagy lélegzetet vesznek merülés előtt, nem használnak egyéb eszközöket.

A korábbi rekorder 2 percet és 42 másodpercet töltött a 2 Celsius-fokos vízben március 18-án az észak-finnországi Hossa havas vadonjában. Hat évvel ezelőtt Nordblad volt az első nő, aki 50 méternél nagyobb távot tett meg a jég alatt.

A jég alatti rekordok jegyzése korábban a Guinness Rekordok Könyvéhez tartozott és nem sok szabály vonatkozott rá, a közelmúltban azonban átkerült a búvársportok világszervezetéhez (CMAS).
A guinnesses időszakban a leghosszabb - búvárruhában, lábuszonyok nélkül végrehajtott - jég alatti úszás rekordja 102,7 méter volt, amelyet idén március 6-án állított fel az orosz Jekatyerina Nyekraszova.