Igaly Diánát az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti

Igaly Diána galéria
Athén, 2004. augusztus 19. Az olimpiai bajnok magyar Igaly Diána integet a női skeetlövők versenyének eredményhirdetése előtt a XXVIII. nyári olimpián. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Életének 57. évében meghalt Igaly Diána olimpiai, világ- és Európa-bajnok koronglövő, a Magyar Sportlövő Szövetség alelnöke. Igaly Diánát, a magyar sport kiemelkedő alakját, az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti - közölte a minisztérium.

Igaly Diána, a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja 2021. április 9-én 56 éves korában halt meg.

Pályafutása első nagy sikereként női skeetben 1983-ban aranyérmet nyert a junior Európa-bajnokságon. A továbbiakban sorra ért el kiemelkedő eredményeket: megannyi dobogós helyezés mellett két-két egyéni és csapatvilágbajnoki címet ünnepelhetett, míg az Európa-bajnokságokon hat aranyérmet szerzett.

Sydney-ben 2000-ben még olimpiai bronzérmet szerzett, míg 2004-ben Athénban pályafutása megkoronázásaként az olimpiai dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Az olimpiai bajnok magyar Igaly Diána integet a női skeetlövők versenyének eredményhirdetése előtt a XXVIII. nyári olimpián 2004-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2000-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével tüntették ki, 2004-ben pedig az érdemrend tisztikeresztjét kapta meg.

Sportvezetőként 2013 és 2016 között tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének, aktívan részt vett a MOB Sportolói Bizottság munkájában is.

2013-ban a magyar koronglövők szakágvezetője lett, haláláig betöltötte a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöki posztját. 2019-ben a Szövetségtől életműdíjban részesült.

Személyében a magyar sport egy kiemelkedő alakját veszítette el - áll a közleményben.