Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Egan Bernal óriásit ment és növelte előnyét az összetettben a Giro d'Italián

cycling Horizontal
The pack rides through the countryside during the eleventh stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 162 km between Perugia and Montalcino on May 19, 2021. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
A svájci Mauro Schmid (Qhubeka-Assos) nyerte a Giro d'Italia 11., Perugia és Montalcino közötti, 35 kilométernyi murvás úttal nehezített szakaszát. Az összetettben élen álló Egan Bernal, ahogy az első murvás napon, úgy ezúttal is óriásit ment, és tovább növelte az előnyét az élen. Valter Attila a 30. helyen ért be, és kicsúszott az összetett első tíz helyzettje közül.

A keddi pihenőnap után egy újabb, leginkább technikailag nagyon nehéz szakasz várt a mezőnyre: a 2500 méternyi szintkülönbség mellett a Perugia és Montalcino közötti 162 kilométeres "borszakasz" utolsó 70 kilométerén 4 részben több mint 35 kilométer murvás szakasz várt a mezőnyre. A gyönyörű toszkán tájban a szőlő ültetvények között futó aszfaltozatlan fehér utak (strade bianche) kegyetlen emelkedőkkel, veszélyes lejtmenetekkel és éles kanyarokkal tette próbára a mezőnyt.

Nem volt idő gyönyörködni a tájban Forrás: AFP/Luca Bettini

A murvás szakasz kezdetén egy tízfős szökevénycsoport 15 perces előnyre tett szert, azonban az első, 9 kilométeres fehér szakaszon 2-3 percet hozott rajtuk a mezőny, amit az Ineos Grenadiers időfutam világbajnoka, Filippo Ganna vezetett irgalmatlan tempóban. Mögötte persze ott tekert az összetettben vezető csapattárasa, Egan Bernal, és ebben a csoportban volt az összetettben az ötödik helyen álló Valter Attila is, akivel két csapattársa ott volt.

Az összetettben második Remco Evenepoel (Quick-Step) és harmadik, Alekszandr Vlaszov (Astana) a következő csoportban tekert fél perc hátránnyal. A következő murvás szakaszra átvezető aszfaltos részen összerázódott a mezőny, de aztán a belga és az orosz megint leszakadt,

miközben Valter Attila és csapattársa, Rudy Molard továbbra is Bernal csoportjában tekert.

Húsz kilométerrel a cél előtt egy újabb murvás szakaszon Evenepoel "megzuhant", jócskán leszakadt az esélyesek csoportjától, amihez Bernal egy sprinttel még hozzátett pár másodpercet. Valter Attila és Molard továbbra is ott volt a Bernal-féle csoportban. A fiatal belga sztárnak annyira rossz napja volt, hogy utolsó segítőjét, a portugál Joao Almeidát is elengedte maga mellől, majd kidobta a füléből a rádiót.

Az utolsó murvás szakaszra megérkezett az eső is, szerencsére éppen csak csöpögni kezdett. Közben a szökevényektől is meglépett egy háromfős csoport, míg a menők közül ezúttal Vlaszov mutatta meg, hogy milyen jó erőben van, miközben Valter Attila kapott egy száz méteres hátányt az utolsó murvás emelkdőn – viszont, ahogy kigyenesedett a terep, szinte rögtön utolérte a bolyt, a következő ritmusváltást azonban már nem bírta a magyar fiú.

Kanyarodik, csúszik, lejt és még porzik is Forrás: AFP/Luca Bettini

Molard nagyjából 7 kilométerrel a cél előtt visszamardt Valterért, hátha fel tudja hozni az összetettben jól álló csapattársát, de az utolsó, helyenként bő 10 százalékos emelkedő már nagyon nem esett jól neki, és visszacsúszott a nagyjából kétperces hátrányban lévő Evenepoelhoz. Az 5 kilométeres kapunál Vlaszov megint "betámadta" Bernalt, amit a kolumbiai annyira rossz néven vett, hogy a következő 500 méteren vagy háromszázat adott az orosznak.

A szakaszgyőzelem a svájci Mauro Schmid (Qhubeka-Assos) és az olasz Alessandro Covi (Emirates) között dőlt el, végül az előző nyerte a hajrát és a szakaszt.

Az utolsó kilométereket Emanuel Buchmann (Bora) társaságában még kegyetlenül megnyomó Bernal tovább növelte az előnyét az összetettben, 45 másodpercre távolodva Vlaszovtól, és több mint egy percre a harmadik Carusótól. Evenepoel már több mint két percre van tőle, míg Valter Attila 6 perc 16 másodpercet kapott a szakaszgyőztestől, és 3:07-et Bernaltól – ezzel pedig kiesett az összetett top tízből.

Mindent egy helyen az Eb-ről