Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Valter Attilát a legjobb öt-tíz közé várja a Giro d'Italián a kerékpáros legenda

kerékpár Giro d'Italia Valter Attila
Team Groupama-FDJ rider Hungary's Attila Valter, wearing the overall leader's pink jersey, poses prior to the start of the eighth stage of the Giro d'Italia 2021 cycling race, 170 km between Foggia and Guardia Sanframondi on May 15, 2021. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tartja árulásnak a csapattársával az 1987-es Giro d'Italia megnyeréséért vívott küzdelmet Stephen Roche, aki Valter Attilától az első öt-tíz hely megszerzését sem tartja elképzelhetetlennek a pénteken Budapestről rajtoló olasz országúti kerékpáros körversenyen.

A 62 esztendős ír kiválóság - akinek felesége magyar és sportszakmai tanácsadóként segíti a magyarországi Nagy Rajtot - 1986-os súlyos térdsérülését követően 1987-ben véghezvitte azt a bravúrt, amelyet rajta kívül csak a sportág belga legendája, Eddy Merckx: egy naptári évben a Giro d'Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert.

- fogalmazott az MTI-nek adott interjúban Roche, aki legnagyobb erősségei közé a mentális felkészültségét, az előre tervezést és a kiegyensúlyozottságot sorolta.

Stephen Roche, a kerékpársport ír legendája Forrás: AFP/Boris Horvat

Nem hallgatta el ugyanakkor a szerencse szerepét sem: az akkori olasz körversenyen a számára kedvező hűvös időjárás volt jellemző, majd a Touron sem volt túl meleg. Aztán a világbajnoki mezőnyversenyt - úgy, hogy előző nap 30 fokos hőség volt - nyolc fokban és esőben rendezték Villachban, ami jelentős előnyt jelentett számára, ráadásul itt már nyomás nélkül indult a két nagy siker után.

"A vb megnyerése őrült pillanat volt. És bár másképp, de emlékezetes volt abban az évben a Liege-Bastogne-Liege is, hiszen második lettem úgy, hogy ostoba módon vesztettem el" - utalt Roche arra, hogy egészen az utolsó méterekig úgy tűnt, az elsőségért ketten csatáznak a belga Claude Criquielionnal, mígnem a hátulról nagy tempóval megérkező olasz Moreno Argentin meglepte őket és megnyerte az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok közé tartozó klasszikust.

Felidézte az abban az esztendőben 25 etapos Tour 21. szakaszát, amikor óriási erőfeszítéssel maradt harcban az összetettért, illetve a Giro döntőnek bizonyuló szakaszát. Roche-tól ugyanis címvédő csapattársa, a Carrera másik kapitánya, a hazai közönségkedvenc Roberto Visentini egy hosszú időfutam után átvette az összetett első helyét, hogy aztán két napra rá következzen a 15. szakasz, amelyet azóta "sappadai árulás" néven emleget az olasz sportsajtó. Egy lejtmenetben ugyanis Roche lehagyta csapattársait és riválisait is.

"Nem támadtam. Csupán gyorsabb voltam a többieknél"

- szögezte le Roche, aki felidézte, hogy Visentini, miután átvette a Maglia Rosát, azt várta tőle, hogy érte dolgozzon a folytatásban, ugyanakkor szerinte a csapat még ekkor sem nem döntötte el, ki a kapitány.

Stephen Roche szakmai tanácsadóként segíti a Giro magyar szervezőit Forrás: MTI/Balogh Zoltán

"A szökésben egyetlen csapattársunk sem volt, ezért úgy gondoltam, miért ne? Hosszú volt a lejtmenet, márpedig én jónak számítottam ebben. Egyszerűen csak előrementem a hegytetőn, és nem néztem hátra, így nem tudtam, hogy senki nem követ. Mire leértem, már egy perc előnyöm volt Visentini előtt" - emlékezett vissza a ritkán látható jelenetre Roche, akit ezt követően saját csapata üldözött, ennek ellenére át tudta venni az elsőséget, amelyet meg is tartott aztán.

Elárulta, 1988-ban és 1989-ben még beszéltek egy keveset Visentinivel, aki öt évvel ezelőtt nem jelent meg a korábbi csapat által szervezett találkozón a harminc esztendővel korábbi sérelmei miatt.

Az idei Giro kapcsán azt mondta, a három magyar résztvevő közül Peák Barnabás és az EOLO-Kometában induló magyar bringás - Fetter Erik vagy Dina Márton - egyaránt segítőként áll majd rajthoz, azaz nem saját magukért tekernek majd, szemben a harmadik Girójára készülő Valter Attilával, aki az összetettért szállhat harcba.

"Jót tesz a magyar kerékpározásnak, hogy hazai hősökért szoríthatnak a nézők, függetlenül attól, hogy milyen szerepkört töltenek be csapatukban.

- szögezte le Roche, aki akár már a visegrádi befutónál jó helyezést vár Valtertől.

Valter Attilának már az első szakaszon sokat segíthet a pálya ismerete Forrás: AFP/Luca Bettini

"Talán még mindig kissé tapasztalatlan a háromheteseken, melyeken bármikor lehet egy rossz napod. Régebben 25-27 évesen debütáltak a kerékpárosok, míg most - igaz, ritka kivételnek számít - Tadej Pogacar 22 évesen már a második Tourját nyerte" - fogalmazott Roche hozzáfűzve, hogy szerinte Valter elégedett lenne, ha a legjobb tízben zárna.

Roche tapasztalatai alapján kiemelte, számos pozitív hozadéka várható a magyarországi Giro-rendezésnek. Mondta ezt annak fényében, hogy nagykövetként és szervezőként részt vett a 2014-es Giro északír és ír szakaszainak megvalósításában. Ez - akárcsak Marco Pantani nagy évében, 1998-ban a Tour írországi Nagy Rajtja - meglátása szerint jelentős pozitív hatást gyakorolt az ország kerékpársportjára.

Rámutatott: jelentősen megnőtt a gyermekek száma a sportágban, akárcsak azoké a felnőtteké, akik kerékpárral kezdtek munkába járni, illetve szignifikáns emelkedés mutatkozott az eladott kerékpárok számában is.

Mindent egy helyen az Eb-ről