Élete végéig gyógyszereket kell szednie a szívátültetésen átesett Európa-bajnok magyar sportolónak

Fazekas Róbert diszkoszvető, sport
Reigning European and 2003 world discus champion Robert Fazekas of Hungary competes in the men's discus throw final, 23 August 2004, during the Olympic Games athletics competitions at the Olympic Stadium in Athens. Fazekas was to be stripped of his gold medal after being caught trying to switch his urine sample during a drugs test, an International Olympic Committee source told AFP, 24 August 2004.
Vágólapra másolva!
Bő egy év telt el azóta, hogy Fazekas Róbert új szívet, s ezzel együtt új életet kapott. Merthogy az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető, aki 2021 decemberében esett át transzplantáción, valóban teljes életet élhet. Élvezi a mozgást, újra rendszeresen jár a konditerembe is, s edzőként az atlétika vérkeringésébe is visszatérhet idővel.

A 47 esztendős sportember szíve genetikai eredetű betegség miatt gyengült le, amelyet hét éve diagnosztizáltak nála.

Hónapokig feküdt új szervre várva a Semmelweis Egyetem szívambulanciáján, tudta, csak a szívátültetés segíthet rajta. Végül Németországból érkezett meg a donorszerv,

amelynek köszönhetően hosszú hónapok után Fazekas visszatérhetett családjához, lányához, Rékához, és persze a sporthoz.

"Ha nem is száz, de kilencven százalékban visszanyertem a formámat. Nekiálltam sportolni, kocogok, kerékpározok, egy fél éve a konditerembe is visszatértem, heti háromszor lejárok, nagyjából így telnek a napok – árulta el a Blikk Sportalnak Fazekas, aki 113 kilós versenysúlyától messzire került, de remekül érzi magát a bőrében, jelenleg 100 kilósan. –

mint régen. Nagy céljaim nincsenek, egyszerűen szeretnék fitt maradni."

A kontrollok és a gyógyszerek persze élete részei maradtak Forrás: AFP/Eric Feferberg

A kontrollok és a gyógyszerek persze élete részei maradtak, de szerencsére semmilyen panasza nincs.

"Eleinte hetente, kéthetente, majd háromhetente kellett kontrollra járnom, most már csak háromhavonta, legközelebb majd márciusban megyek. Ez számomra nagy könnyebbség, jobb lenne ezt az időszakot elfelejteni, de tudom, valamilyen szinten fenn kell tartani az ellenőrzéseket.

Persze többfajta gyógyszert kell szednem, például kilökődésgátlót is, és van olyan, amit életem végéig, de ezzel együtt tudok élni. Vérnyomáscsökkentőt például elég sokan szednek..."

– mondta a diszkoszvető.

Fazekas reméli, nyár végén már munkába állhat, s az edzősködés is benne van a pakliban.

"Azzal nem lesz gond, hogy el tudok-e helyezkedni, kérdés, mikor és hova tudok elmenni. Két megkeresés már volt, vannak tervek, talán nyár vége felé ezek realizálódhatnak is. Ez főként azon múlik, mikor jutok el oda, hogy tényleg felelősségteljesen el tudok vállalni egy megbízást" – zárta az atléta.

Az augusztusi budapesti szabadtéri atlétikai világbajnokságon Fazekas elsősorban a szintén szombathelyi kalapácsvetőért, a vb-bronzérmes, Eb-második Halász Bencéért szorít majd.

"Szabadtéri vb-n még sosem szereztünk aranyérmet, remélem, idén megtörik ez az átok. Bencének megvan erre az esélye, ahogy a gátfutó Kozák Lucától is lehet szép eredményt várni" – tekintett előre Fazekas.