Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban futótűzként kezdett el terjedni egy őrületes sportág, amely új fejezetet nyitott a küzdősportok történetében. A pofonosztás eleinte unatkozó oroszok vodkázással egybekötött szórakozása volt, manapság viszont már hivatalos versenyeket rendeznek komoly pénzdíjakért. A kezdeményezés mögé Arnold Schwarzenegger is beállt, és a pofozóbajnokságoknak már egy magyar sztárja is van, a korábbi Exatlonos Szabó Franciska személyében. Ha mindez nem lenne elég, az új őrületnek már van egy továbbfejlesztett női változata, amelyben dögös bombázók csapkodják vörösre egymás fenekét.

"Ha beindul a nagy pofonofon,
Ketten osztozunk meg a pofonokon:
Én adom és te állod majd!" - ez a részlet "A Dzsungel könyve" című musicalből akár a szállóigéje is lehetne az Oroszországból származó új őrületnek, a pofozóversenynek, amely már a tengerentúlon is olyan népszerű, hogy profi bajnokságokat rendeznek belőle.

Az újfajta küzdősport lényege, hogy a versenyzők egymással szemben állnak és hatalmas tenyeresekkel kínálják meg a másik arcát.

A jól megtermett orosz férfiak előszeretettel mérték így össze az erejüket, a mutatványhoz vodkát is fogyasztottak, hogy ellenállóbbak legyenek az ütésekkel szemben. A részvételhez nem szükséges semmi különleges, bárki elindulhat, csak bírnia kell az iszonyatos pofonokat. A többi küzdősporttal ellentétben egyedi benne, hogy nincs védekezés, elhajlás vagy gyors lábmunka: itt minden ütés garantáltan betalál. A legfontosabb szabály, hogy az ütésnek az áll vonalát kell eltalálnia, nem a fej tetejét vagy a nyakat, esetleg telibe a fület. A pofont egyenesen, az ellenféllel szemben állva kell kivitelezni és a "fogadó" nem mozdulhat el, amíg be nem kapta az ütést. A küzdelem a kiütésig vagy a feladásig tart.

Mivel hatalmas ütéseket visznek be egymásnak a brutális fizikai erejű férfiak, elkerülhetetlenek a sérülések, így egy-egy versenysorozat során a döntőben már eltorzult arcú, agyba-főbe vert emberek néznek farkasszemet egymással.

A szakág első legendás alakja a "Gombóc" becenévre hallgató, Szibériában született Vaszilij Kamockij,

aki 2019-ben megnyerte az első helyi versenyt, amelyet később több győzelem követett. 2020-ban aztán a 150 kilós bajnok is megízlelte a vereséget, az egyik versenyen akkorát kapott, hogy elveszítette az eszméletét és kórházba került. Kamockij egy időre visszavonult, majd újra versenyezni kezdett, 2021-ben egy lengyelországi tornán a döntőig jutott, ahol a hazaiak sztárja, David Zalewski legyőzte. Ugyan az orosz pofozógép terült ki először, mégis a lengyel bunyós arca torzult el jobban a meccs után.

A lengyel pofozógép, David Zalewski komoly árat fizetett a győzelemért Forrás: mma.pl

A pofozóbajnokság már az Egyesült Államokba is berobbant, ahol Arnold Schwarzenegger érdeklődését is felkeltette, a legendás színész az ismert youtuber-bokszoló, Logan Paul társaságában a Slap Fighting Championship elnevezésű versenysorozat reklámarca lett tavaly. Októberben a Nevada Állami Sportbizottság hivatalos sportággá nyilvánította a pofozkodást, és a UFC főnöke, Dana White profi ligát indított belőle Power Slap League (Erőpofon-liga) néven.

"Az elmúlt évet azzal töltöttük, hogy teszteltük az egészet szabályozott körülmények között. Látni szerettük volna az egész dinamikáját, hogy miként tudna valódi sportként, egy liga keretében működni" - árulta el a UFC üzleti vezetője, Hunter Campbell.

- mondta az új sportágról, amely rendelkezik pontosan leírt szabályrendszerrel, különböző súlycsoportokban lehet indulni benne és szigorú orvosi szabályai vannak, melyeket be kell tartani.

Amerikában hivatalosan elismert versenysorozat lett a pofozóbajnokság Forrás: medicalchannelasia.com

A legnagyobb érdeklődés a szupernehézsúlyú kategóriát övezi, itt esnek egymásnak a hatalmas izomkolosszusok és itt láthatóak a leglátványosabb és legbrutálisabb kiütések. Az ütközeteket természetesen a televízióban is közvetítik és a bajnokság népszerűségét azzal próbálják növelni, hogy képzett harcosokat, híres bunyósokat is meghívnak a műsorba. A részvételért ráadásul szép summa üti a markukat, a kevert harcművészetek veterán profija, Eric Spicely elárulta, hogy 2000 dollárt (közel 700 ezer forintot) ajánlottak neki egy ütközetért, továbbjutás esetén pedig további bónuszokat. A UFC főnöke, Dana White minél több sztárt szeretne meghívni a bajnokságba, állítólag

a visszatérésre készülő ír ketrecharcos, Conor McGregor is fontolgatja, hogy kipróbálja magát a pofonosztásban.

Hamarosan akár Conor McGregor is pofozóbajnokká válhat Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

A Power Slap League mellett az Egyesült Államokban a Schwarzenegger által is szponzorált Slap Fight Championship versenysorozatot is rendszeresen megrendezik. Ezen a tornán nemrég elindult a korábbi világbajnok UFC-harcos, Tim Sylvia, aki egy látványos kiütéssel hódította el a szupernehézsúlyú bajnoki címet. Az Oklahoma City-ben megrendezett bajnokságon a 47 éves bunyós a "Kidobó" névre keresztelt ellenfelével mérkőzött meg, és olyan brutálisan arcon csapta, hogy riválisa az ütéstől azonnal padlót fogott. Az erről készült videót a győztes meg is osztotta a közösségi médiában, ahol nagy sikert aratott.

A pofozóbajnokságokban nemcsak nagydarab férfiak indulnak, a küzdelemnek női versenyzői is szép számmal vannak, sőt, az egyik legsikeresebb közülük egy magyar lány, az U23-as Európa-bajnok dzsúdós, Szabó Franciska. A Sheena Bathory művésznéven szereplő korábbi cselgáncsozót a tévénézők is ismerhetik, ugyanis a nagy sikerű Exatlon című valóságshow harmadik évadában szerepelt. Szabó még novemberben nyerte meg a Power Slap válogató versenyét, és rögtön Dana White-ék kedvence lett.

Az egyik irtózatos pofonjával ájultra ütötte ellenfelét,

ebből a UFC egy külön klipet készített és a tavalyi év végére időzítette a közzétételét. A hivatlos UFC YouTube csatornára is felkerült a felvétel, és Franciskát felkérték edzőnek is, hogy a jövőben férfiaknak tanítsa meg, hogyan kell igazán nagyot ütni.

"Én az év szinte minden egyes napján keményen edzek, mindig az aktuális helyzetem és a környezet határozza meg, hogy szükséges-e valamin változtatnom, amihez nem kell megvárni az új évet. Amerikában nem tudhatja az ember, mikor kopogtat be hozzá egy új lehetőség, ezért próbálom a legprofibban élni a mindennapjaimat, hogy bármikor érkezzen, én már készen álljak.

- nyilatkozta az év elején a Velvet magazinnak az elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező Szabó Franciska.

A pofozóversenyeknek egyébként már van egy továbbfejlesztett női változata, amely az elődjéhez hasonlóan töretlen népszerűségnek örvend világszerte. Ebben egymás fenekét paskolják vörösre a versenyzők, és először szintén Oroszországban vált ismertté, ahol fitneszmodellek felváltva csapkodták egymás hátsóját a színpadon, azzal a céllal, hogy kibillentsék egymást az egyensúlyukból. Tavaly novemberben Romániában már olyan bajnokságot rendeztek, amely sokkal inkább hajaz a brutális pofozóversenyre, ahol a felek olyan erősen ütik egymást, ahogyan csak lehet.

A friss sportágban a versenyzőknek alsóneműben kell előrehajolniuk, és az ellenfélnek minél nagyobb erővel kell a másik fenekére csapnia.

Természetesen az Egyesült Államokban is azonnal lecsaptak a lehetőségre és már a tengerentúlon is rendeznek ilyen versenyeket.

A küzdősport szerelmesei és a könnyed szórakozásra vágyó nézők körében elképesztően népszerűek a pofozóbajnokságok, azonban nem mindenki rajong értük. A közösségi médiában és a YouTube-on már több orvos megszólalt ezzel kapcsolatban, miszerint ez a szakág totális őrültség és semmi jóra nem vezet. A pofonversenyeket kifogásolók úgy vélik, a pofozás azt a hamis érzetet kelti, hogy ez csak ártalmatlan nyaklevesek osztása, ám jóval veszélyesebb annál, mert az ilyen ütések ereje semmivel sem gyengébb, mint egy bokszmeccsen megküldött erőteljes balhorogé.

Védekezés pedig egyáltalán nincs, a célzó felkészülten, teljes erőből üthet, amire még a legdurvább ketrecharcokban sincs példa.

Az új sportág ellen felszólaló orvosok szerint ez a tevékenység gyors és egyenes út a szellemi leépüléssel járó agyi traumákhoz, így még ha magas is a nyertesnek járó díj, az agyi kapacitást és a várható élethosszt tekintve minden résztvevő csak vesztes lehet.

A versenyzők valószínűleg tisztában vannak a veszélyekkel, és a szórakoztatásért, a hírnévért meg a vonzó pénzdíjért cserébe vállalják a kockázatot. Az új küzdősportért világszerte egyre többen rajonganak, és jelenleg úgy tűnik, semmi sem állhat a pofozóversenyek töretlen népszerűségének az útjába.