Vágólapra másolva!
Tadej Pogacar diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny csütörtöki hegyi befutóján, az összetettben a címvédő Jonas Vingegaard vette át a vezetést.

Csütörtökön a Tarbes és Le Cambasque közötti 144,9 kilométeres táv és hegyi befutó várt a mezőnyre, az útvonalban a legendás emelkedővel, a Tourmalet-val.

A sárga trikós Jai Hindley csapata, a BORA-hansgrohe vezette mezőnyből már a verseny elején egy nagy, húszfős csoport tekert el, ebben az összetett esélyeseire veszélyes bringás nem volt ott, viszont elöl tekert a többi között a belga Wout van Aert, a holland Mathieu van der Poel vagy a kétszeres vb-aranyérmes francia Julian Alaphilippe.

Az öt percre eltávolodó csoport a Tourmalet-n kezdett morzsolódni, miközben a címvédő dán Jonas Vingegaard csapata, a Jumbo-Visma állt a mezőny élére a legendás hegyen. A riválisok közül a kétszeres győztes szlovén Tadej Pogacart leszámítva senki nem tudta tartani a tempót, "megúszott" a szerdán szökésből szakaszt nyerő, tavaly Giro d'Italia-győztes ausztrál Hindley is. Vingegaard még a csúcs előtt megpróbálta leszakítani legnagyobb riválisát is egy megindulással, ám a hegytetőn kevesebb mint 40 másodperc volt a különbség a Van Aert vezette négyfős élboly és kettősük között, Hindley ekkor már majdnem két perc hátrányban volt a két nagy esélyes mögött.

A csapatkapitányához visszamaradó Van Aert vezetésével a lejtmenetben utolérték az első csoportot Vingegaardék és a záró hegyet is az ő vezetésével kezdték meg. Az utolsó öt kilométeren belül maradt magára Pogacar és Vingegaard, bő két és fél kilométer volt hátra,

amikor Pogacar egy támadással meglepte a címvédőt, és végül 24 évesen pályafutása 10. Tour-szakaszsikerét ünnepelhette a célvonalon meghajolva.

Tadej Pogacar diadalmaskodott Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az összetettben pedig az időjóváírással együtt 28 másodpercet faragott egy nappal korábban összeszedett 53 másodperces hátrányából Vingegaarddal szemben, aki átvette az összetett első helyét, mivel a sárga trikós Hindley 2:39 percet kapott, így a harmadik helyre csúszott vissza.

Emmanuel Macron francia elnök Christian Prudhomme versenyigazgató autójából tekintette meg az etapot.

Eredmények:
6. szakasz, Tarbes-Le Cambasque, 144,9 km, hegyi befutó:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:54:27 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 24 másodperc hátrány
3. Tobias Johannessen (norvég, Uno-X) 1:22 perc hátrány
...6. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 2:39 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 26:10:44 óra
2. Pogacar 25 másodperc hátrány
3. Hindley 1:34 perc hátrány

Pénteken a Mont-de-Marsan és Bordeaux közötti 169,9 kilométer megtétele vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal július 23-án a párizsi Champs-Élysées-n zárul.