Horrorisztikus sérülések, kegyetlen kiütések: a küzdősportok legdurvább kivégzései

Tyson Fury, Deontay Wilder
WBC heavyweight champion Tyson Fury of Great watches as Deontay Wilder falls to the mat after Fury delivered the knock out punch in 11th round of their WBC/Lineal Heavyweight title fight, October 9, 2021 at the T-Mobile Arena in Las Vegas, Nevada. (Photo by Robyn Beck / AFP)
Vágólapra másolva!
A küzdősportokban való részvétel mindig nagy kockázattal jár, egy-egy hatalmas ütés vagy rúgás után a sportoló akár maradandó egészségkárosodást is szenvedhet. Az utóbbi időben egyre durvábbak és kegyetlenebbek az összecsapások, amelyek során a vesztes fél gyakran a kórházban találja magát törött végtaggal vagy eszméletlen állapotban, de tragikus haláleset is előfordult már. Összeállításunkban a ketrecharc, az ökölvívás és a pusztakezes küzdelem legsokkolóbb "kivégzéseiből" válogattunk.

Az év legbrutálisabb kiütése

A profi ökölvívásban az idei év leglátványosabb és egyben legkegyetlenebb kiütését a nehézsúlyú brit sztárbokszoló, Anthony Joshua mutatta be augusztusban: a 33 éves klasszis a hetedik menetben vetett véget a finn Robert Helenius elleni mérkőzésnek. A 2012-ben olimpiai bajnok, valamint kétszeres nehézsúlyú világbajnok Joshua eredetileg Dillian Whyte ellen lépett volna szorítóba, ám riválisa megbukott a doppingteszten, így beugróként Helenius lett az ellenfele. Egy ideig nem mutatkozott meg a két ökölvívó közötti tudáskülönbség, viszonylag szoros meccset láthatott a közönség,

ám a hetedik menetben Joshua egy félelmetesen erős jobbkezes ütéssel a padlóra küldte Heleniust, akit a mérkőzésvezető azonnal le is léptetett.

A híres promóter, Eddie Hearn le volt nyűgözve a látottaktól, szerinte ez volt az év kiütése, amely után a finn bunyósnak oxigénmaszkra volt szüksége, mert alig kapott levegőt, olyan hatalmas erővel találta arcon ellenfele.

Anthony Joshua (jobbra) brutális kiütéssel győzte le Robert Heleniust Forrás: skysports.com

Horrorisztikus lábtörés a ketrecben

A küzdősportok egyik legkegyetlenebb típusa a ketrecharc, amely során az ütés, a rúgás, a könyöklés, a térdelés és a földharc is megengedett. Idén augusztusban az orosz MMA-sztár, a nehézsúlyú Grigorij Ponomarjov horrorisztikus lábtörést szenvedett a Muhamad Vahajov elleni ütközet során. A két nehézsúlyú orosz bunyós Moszkvában csapott össze egymással, és az ütközet mindössze 40 másodpercig tartott egy szörnyű sérülés miatt.

Ellenfele óriási lendülettel esett neki Ponomarjovnak, aki az ütésektől padlót fogott, majd a bal lába ijesztő szögben maga alá fordult és eltört.

A földre került ketrecharcosra ellenfele még hatalmas csapásokkal sújtott le, majd a mérkőzésvezető véget vetett a küzdelemnek. A győztes bunyóst nem kifejezetten érdekelte riválisa állapota, vidáman ünnepeltette magát a ketrecben.

Egy másodperc alatt végezte ki ellenfelét a ketrecharcos

Minden idők leggyorsabb kiütését aratta júliusban a félnehézsúlyú Luis Hernandez, miután egy jól irányzott rúgással padlóra küldte ellenfelét, Brian Toppot a Floridában megrendezett Titan FC 83 nevezetű gála főmeccsén.

Az összecsapás mindössze egy másodpercig tartott, Hernandez villámgyors fejrúgása után az amerikai ketrecharcos eszméletlenül esett össze.

A győztes még ráütött egyet a földön fekvő riválisára, de a pontozóbíró természetesen azonnal véget vetett a küzdelemnek, így a szurkolók nem lehettek túlságosan boldogok, hogy rekordidő alatt befejeződött a meccs. Hernandez ezzel megdöntötte Jorge Masvidal UFC-rekordját, aki 2019-ben öt másodperc alatt intézte el Ben Askrent.

Repülő térdrúgásos kiütés

Márciusban félelmetes KO-t hozott az amerikai szervezet, a Combate Global gáláján Alejandro Gavidia és Justin Vasquez összecsapása.

A 30 éves Vasquez egy akciófilmeket idéző, elképesztő repülő térdrúgással találta telibe ellenfele fejét, akit szinte kivégzett a brutális mozdulattal.

A bíró nem volt elég gyors, hogy közbeavatkozzon, ugyanis az eszméletét vesztett harcosra a győztes még két hatalmas ütéssel is lesújtott.

Hasonló mozdulattal intézte el riválisát az amerikai Tywan Claxton 5 évvel ezelőtt a Bellator 186 elnevezésű gálán. A pehelysúlyban versenyző bunyós bemutatkozása felejthetelenre sikeredett az MMA-ban,

egy felugrást követően elképesztő erővel térdelte arcon ellenfelét, aki azonnal összeesett.

Sokkot kapott a bokszoló a hatalmas kiütés után

2021-ben az Anthony Joshua-Olekszandr Uszik csúcsrangadó volt a legjobban várt mérkőzés a profi nehézsúlyú ökölvívásban. A meccs meglepetést hozott, mert az ukrán bokszoló legyőzte brit riválisát, aki az elveszített világbajnoki öveit az egy évvel később rendezett visszavágón sem tudta visszaszerezni. A Joshua és Uszik nevével fémjelzett 2021-es bokszgála fő eseménye mellett az egyik felvezető mérkőzés is emlékezetesre sikeredett.

A brit Callum Smith hatalmas jobbkezes ütése után Lenin Castillo elterült a földön, majd sokkot kapott és a teste ijesztő módon kezdett el remegni.

A kiütött dominikai ökölvívót azonnal a londoni kórházba szállították, ahol alapos vizsgálatok alá vetették, de szerencsére nem szenvedett maradandó egészségkárosodást, így kis idő után hazaengedték.

A verhetetlen Tyson Fury brutális kiütései

A nehézsúlyú ökölvívás jelenlegi legnagyobb sztárja a brit Tyson Fury, aki profi karrierje során 34 mérkőzésen lépett a szorítóba, ezekből 33-at megnyert és csak egyszer ért el döntetlent. A még mindig veretlen bokszoló 2021 októberében megtartotta a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki övét, miután harmadszor is összecsapott Deontay Wilderrel, akit újra legyőzött.

Fury ugyan készer is padlóra került az ütközet során, de mindkétszer felállt, majd egyre jobban kifárasztotta amerikai ellenfelét, és végül egy kőkemény jobbhoroggal kiütötte.

A mérkőzés után Malik Scott, Wilder edzője elmondta, hogy tanítványa nem úszta meg sérülés nélkül az összecsapást.

mondta az edző.

Tyson Fury brutálisan kiütötte Deontay Wildert kettejük harmadik összecsapásán Forrás: AFP/Robyn Beck

Fury tavaly áprilisban a londoni Wembley Stadionban 94 ezer néző előtt is emlékezeteset alkotott, a hatodik menetben brutálisan kiütötte honfitársát, Dillian Whyte-ot, akit egy erőteljes felütéssel küldött a padlóra. A megrendített bokszoló ugyan próbálta volna folytatni az összecsapást, de a mérkőzésvezető úgy döntött, hogy erre nem alkalmas, így leléptette.

A kiütésről készült felvételek rögzítették, hogy Fury ökle olyan durván eltalálta ellenfele állkapcsát, hogy annak egyik foga hatalmas ívben kirepült.

Kegyetlen fojtás a ketrecben

A 2022-es UFC Fight Night 213 elnevezésű gálán ugyan nem voltak nagynevű világsztárok, kőkemény küzdelmek viszont annál inkább. Az egyik legemlékezetesebb győzelmet a középsúlyú Tresean Gore aratta, aki még a nem éppen a finomkodásról híres sportágban is

ritkán látható kegyetlen guillotine fojtással vetett véget a Josh Fremd elleni küzdelemnek,

és szerezte meg a harmadik meccsén az első győzelmét a szervezetnél. A mérkőzés előtt Fremd azt nyilatozta, nem számít semmi különlegesre ellenfelétől, mert olyan testalkatú és stílusú harcosnak tartja, amilyennel már rengetegszer találta szembe magát. Ehhez képest Gore kis híján megfojtotta ellenfelét, akinek végül hátracsuklott a feje és elveszítette az eszméletét.

Eltörte ellenfele könyökét a magyar ketrecharcos

Következzen egy magyar eset a közelmúltból! A dombóvári születésű Vetek Dominik tavaly októberben az oberhauseni German MMA Championship 30 elnevezésű gálán lépett az oktagonba, ahol karfeszítéssel győzte le az elsősorban birkozótudására alapozó csecsen Adlan Muszajevet. Vetek balingeni klubja Németország-szerte híres a grapling, azaz a földharc oktatásról, szinte minden nagy világszervezetben (UFC, Bellator, ONE) van innen kikerült jegyzett harcos.

"A taktika az volt, hogy távol tartom, nem ütök kombinációkat, csak szimpla egyeneseket, toló rúgásokat, és ha a földre kerülünk, karfeszítéssel vagy háromszöggel próbálkozok, mert úgy pozícionálja magát a földön, hogy ezeket a technikákat könnyen lehet alkalmazni. Ha nem sikerül, minél előbb újra felállok. Így is történt, szépen távol tartottam, de a földrevitelt nem tudtam levédeni. Amikor a földre kerültünk, egyből egy karfeszítéssel támadtam, ami nagyon szépen bent volt, háromszor, négyszer a földre slam-elt, de

nyilatkozta a győzelme után Vetek Dominik.

Meghalt a brutálisan kiütött pusztakezes ökölvívó

A pusztakézzel, azaz kesztyű nélkül vívott mérkőzéseknél kegyetlenebb nincs a küzdősportok világában. Ezt a műfajt 2018-ban tették legálissá az USA több államában, és a sportág gáláit szervező BKFC (Bare Knuckle Fighting Championship) 21. eseményét követően következett be az első tragédia. 2021 augusztusában, a BKFC 20 nevet viselő gálán

az amerikai Justin Thorntont olyan erővel ütötte ki ellenfele, hogy másfél hónappal később belehalt a sérüléseibe.

A mérkőzés megrendezésekor a szervezők is nagyot hibáztak, mert a rendkívül rossz mérleggel rendelkező Thorntont engedték összecsapni a nála sokkal jobb harcosnak számító és lényegesen több győzelemmel rendelkező Dillon Clecklerrel, aki korábban már egyszer K.O.-val legyőzte riválisát. Cleckler ezúttal is kiütötte Thorntont, méghozzá az 1. menet 19. másodpercében, aki arccal előre zuhant a padlóra, majd hét percen át feküdt a ringben, mielőtt a mentők kórházba vitték, ahol másfél hónapon át harcoltak az életéért, ám végül nem tudták megmenteni.

Kórházba vitték a lengyel Tyson összevert ellenfelét

A pusztakezes harc ma már Lengyelországban is egyre népszerűbb, meg is alakult a legális szervezetük, a Gromda Fight Club, amelynek sztárja egy Krystian Kuzma nevű, saját magát lengyel Tysonnak becéző harcos. Kuzma korábban a hagyományos ökölvívásban indult, ám azt abbahagyta, átváltott a pusztakezes bokszra és még több izmot pakolt magára. 2020 nyarán Lukasz Brodacz ellen lépett ringbe, akit 105 másodperc alatt agyba-főbe vert.

A jelenet futótűzként terjedt el az interneten, Kuzma ellenfele a brutális ütések után magatehetetlenül zuhant a földre, és azonnal kórházba kellett vinni.