Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását az öttusázó olimpiai bronzérmes, világbajnok Kovács Sarolta, és edzőként folytatja pályafutását.

A feol.hu internetes oldal jelentése szerint a 32 éves Kovács - aki egyéniben egyszeres (2016), csapatban háromszoros (2016, 2017, 2018), váltóban pedig kétszeres (2008, 2011) vb-győztes, ezen kívül négyszeres Európa-bajnok - 2023 év végén levelet írt a magyar szövetségnek, amelyben bejelentette visszavonulását, és a továbbiakban lövőedzőként dolgozik klubjánál, a Volán Fehérvár öttusázóinál, ahol utánpótlás korú versenyzőkkel foglalkozik.

Kovács Sarolta bronzérmes lett a tokiói olimpián Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A lapnak elmondta: felnőtt karrierje a 2021-es tokiói olimpiával - ahol harmadik lett - gyakorlatilag lezárult. Azóta nem indult versenyen, az utóbbi időszakban a Volán utánpótlás sportolóit kísérte el nemzetközi eseményekre, edzőként. A hivatalos bejelentéssel azonban eddig várt.

"Megfontolt döntés volt, huszonöt évet töltöttem az öttusában, már korábban érlelődött, de féltem kimondani.

De erre végül nem került sor, a család felülírt mindent, ez lett a prioritás. Az olimpia után tíz hónappal, 2022 májusában jött világra Vincent, a kisfiam már másfél esztendős. Tehát a tokiói játékok után nem sokkal teherbe estem, ami el is döntötte a további sportpályafutásommal kapcsolatos dolgokat" - fogalmazott.

Kovács Sarolta a női öttusázók egyéni versenyének kombinált száma után a tokiói olimpián Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette: márciusban lesz 33 esztendős, a párizsi olimpia a kora miatt talán még belefért volna, azonban nincs hiányérzete.

Az új típusú akadályversenybe belekóstoltam, a fiatalok számára könnyebb, a hozzám hasonlóan, idősebb sportolóknak óriási kihívás, más izomzat szükséges hozzá, mint ami a lovagláshoz. Ez már nem az én öttusám, én a lovaglással voltam pentatlonista, így is hagyom abba, jó érzésekkel" - mondta Kovács Sarolta.