Vágólapra másolva!
Évről évre vannak esetek, amelyek megrengetik a sportvilágot és a sztársportolók makulátlan mivoltába vetett hitünket. Az olyan nagy sport botrányok sem ritkák, amelyek egy-egy addig világklasszis sportoló karrierjének a végét jelentik, vagy, ha már visszavonult, akkor addig felépített nimbuszát rombolja le vele. Gyűjtésünkben erre mutatunk példákat a szinte már hétköznapi doppingolástól kezdve az állatkínzáson át a legkegyetlenebb gyilkosságokig. Alighanem mindenki hallott már Tiger Woods szexfüggőségéről és alkoholizmusáról, Tonya Harding verőembereiről, Lance Armstrong hihetetlen doppingolásáról, vagy éppen a minden idők egyik legjobb amerikaifoci-játékosának tartott O.J. Simpson gyilkossági ügyéről.
  • O.J. Simpson, az eltévedt legenda
  • Lance Armstrong, a legnagyobb csaló
  • Oscar Pistorius, a feleséggyilkos
  • Pete Rose, a játékfüggő
  • Tonya Harding, az elvetemült
  • Tiger Woods, a szexfüggő
  • Michael Vick, az állatkínzó
  • Ray Rice, a nőverő
  • Todd Bertuzzi, a brutális
  • Ryan Lochte, az idióta

A bukott sztársportolók listája olyan hosszú, hogy inkább könyvért kiált, mint egy ekkora cikkért. A nagy sport botrányoktól hónapokig, sőt olykor évekig hangos a sajtó, a legendák pedig győztesből egy pillanat alatt válnak vesztessé, ünnepelt, sikeres sztárból bukott senkivé. O.J. Simpson, Tiger Woods, Tonya Harding, Michael Vick, Ray Rice és Lance Armstrong, hogy csak párat említsünk, a mai napig sportága legnagyobbja lenne, ha szívós munkával tönkre nem teszi a saját karrierjét. Sorrendet felállítani lehetetlen, hogy melyikük a legnagyobb vesztes, úgyhogy csak vágjunk bele a közepébe!

CYCLING-TDF2005-ARMSTRONG, Lance Armstorng, Tour de France, nagy sport botrány
Hét győzelem, mutatja Lance Armstrong a 2005-ös Tour de Frane végén. Egy sem maradt belőlük.
Fotó: AFP / AFP/2005 AFP

 

A nem gyilkos gyilkos, O.J. Simpson

 

A mosolygós, jóképű, imádnivaló kaliforniai srác Orenthal James, azaz O.J. Simpson az 1969-es draft első választottjaként került be az NFL-be, és a Buffalo Billsben töltt nyolc, illetve a San Fracisco 49ersben lehúzott egy szezonja elég volt, hogy minden idők egyik legjobb amerikaifoci-játékosaként beszéljenek róla, amikor visszavonult. 1973-ban ő lett a legértékesebb játékos, bekerült a liga történetének 75. és 100. évfordulójára összeállított csapatába, és a mai napig tart három NFL-rekordot. A bajok a visszavonulás után kezdődtek, pedig úgy nézett ki, minden rendben lesz. Felfedezte magának Hollywood, olyan kasszasikerekben szerepelt, mint a Pokoli torony, a Cassandra-átjáró, és persze a Csupasz pisztoly. Gyönyörű felesége, Nicole Brown, aki a második neje volt Simpsonnak. 1985-ben házasodtak össze, de a hét együtt töltött év igazán pokolira sikerült. 

Simpson iszonyúan féltékeny volt, rendszeresek voltak a balhék,  a családon belüli erőszak, a rendőrök pedig szinte hazajártak hozzájuk a bejelentések miatt.

 1992-ben végül elváltak, de a történet csak itt fordult át horrorba, ugyanis 1994. június 12-én este egy ismeretlen tettes halálra késelte Nicole Brown Simpsont és akkori barátját, Ron Goldmant. A gyanú gyorsan O.J.-ra terelődött, és a bizonyítékok is ellene szóltak, mégsem sikerült rábizonyítani a gyilkosságokat. 

O.J. SIMPSON nagy sport botrányok
A nagy sport botrányok talán legnagyobbika: O.J. Simpson (jobb szélen) a vádlottak padján a Nicole Brown ellen elkövetett gyilkossági perben
Fotó: AFP / AFP

A börtönt viszont nem úszta meg. Miután a perek és a kártérítések minden vagyonát elvitték, kénytelen volt eladni az ereklyéit, amiket aztán megpróbált visszalopni, lebukott, letartóztatták, majd meggyanúsították bűnszervezetben elkövetett betöréssel, rablással, emberrablással és engedély nélküli lőfegyverviseléssel. A vádak nagy részét tagadta, de hiába, és végül kilenc évet töltött börtönben.

 

Nagy sport botrányok, amit sosem felejtünk el: Lance Armstrong, Oscar Pistorius 

Az egyetlen ember, aki hétszer nyerte meg a világ legnagyobb kerékpárversenyét, a Tour de France-t, mégsem szerepel a neve egyetlen egyszer sem a győztesek listáján. Az amerikai kerékpáros szupersztár 1999 és 2005 között legyőzhetetlen volt a francia körversenyen. Előtte sem volt rossz bringás (1993-ban például világbajnok lett az országúti mezőnyversenyben), de miután felépült az 1996-ban diagnosztizált hererákból, egy új, szinte verhetetlen szupersztárként tért vissza.

A sok-sok győzelem nyomán azonban egyre hangosabbak lett a pletykák, miszerint nem tiszta eszközökkel érte el a sikert, magyarul doppingolt. Armstorng és csapata, a U.S. Postal Service természetesen mindent tagadott, de egyre több lett a balhé, és végül 2005-ben a L'Equpe francia sportlap robbantotta a bombát: Armstorngnak az 1999-es Touron levett mintáiban EPO-t találtak. Egy 2006-os meghallgatás során a tengernyi hazugságot követően Armstrong maga is elismerte, hogy használt a vörösvértestek oxigénszállító-képességét növelő EPO-t, valmint növekedési hormont, tesztoszteront, szteroidokat. Armstrong ekkorra ünnepelt sztárból már páriává vált a kerékpársportban, 2011-es visszavonulása után valamennyi Tour-győzelmétől megfosztották, eltiltották a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) égisze alatt rendezett versenyektől, sőt később minden kerékpársporttal kapcsolatos tevékenységtől is.

 

A gyilkos példakép

A képzeletbeli szégyenlistán egyértelműen dobogós Oscar Pistorius is. A dél-afrikai parasportoló, aki a paralimpiák és a testi fogyatékkal élők arca, példaképe és hőse volt, ötszörös paralimpiai bajnok, ünnepelt sztársportoló volt. Egészen addig, mígnem - minden bizonnyal egy féltékenységi roham során - szitává nem lőtte feleségét, Reeva Steenkampot.

Oscar Pistorius, Reeva Steenkamp
Reeva Steenkamp és Oscar Pistorius 2012. november 4-én, egy johannesburgi rendezvényen
Fotó: AFP 

2013. február 14-én, azaz Valentin-napon Pistorius azt hitte, betörő jár a házukban, és a csukott fürdőszoba ajtón át négyszer felé lőtt - csakhogy az ajtó mögött a modellként ismert Steenkamp volt, aki azonnal meghalt.

Pistoriust 2014-ben öt év börtönre ítélte a bíróság, csakhogy az ítéletet 2015-ben felülvizsgálták, és végül 13 év és öt hónap börtönbüntetést szabtak ki rá. Ahogy a többiek, úgy ő is mindenét a pereskedésre költötte, most pedig attól fél, hogy bérgyilkosok fognak rá vadászni, ugyanis sokan vannak, akik a mai napig nem tudták neki megbocsátani Reeva Steenkamp megölsét.

 

A baseballkirály, aki eljátszotta a jó hírét

Idehaza kevéssé ismertek a baseball legendái, pedig van jónéhány. Pete Rose például a Cincinnati Reds és a Philadelphia Phillies szupersztárja volt az 1970-es években. Hogy milyen jó játékos volt, arról sokat elmond 17 All-Star-válogatottsága, három bajnoki címe, valamint a tény, hogy sokan a mai napig őt tartják minden idők legjobbjának - és nem csak a fen említett két városban.

Pittsburgh Pirates v Cincinnati Reds, Pete Rose, baseball
Pete Rose a Reds szurkolóinak integet: van, akinek a legnagyobb sportbotrányokat is megbocsátják
Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/2010 Getty Images

1989-ben már edző volt a Redsnél, amikor a Dowd-jelentés nyomán megvádolták illegális sportfogadással. Rose már korábban elismerte, hogy játékoskorában rengeteget fogadott amerikaifoci- és kosárlabda-meccsekre, valamint lóversenyere, de azt váltig tagadta, hogy saját sportágára is fogadott volna (mint a világ civilizált részén mindenhol, az USA-ban is tilos a sportofgadás a profi sportolóknak). Csakhogy a Sports Illustrated kiderítette, hogy 1989 márciusában több fogadást is kötött baseballmeccsekre. Minden idők egyik legjobbját ezt követően kizárták a profi ligából (MLB), két évvel később pedig öt hónapra börtönben is került adócsalás miatt. A baseballra tett fogadásokat továbbra is váltig tagadta, egészen 2004-ig, amikor önéletrajzában részletesen beismerte, hogy a saját sportágára is fogadott.

 

Vascsővel az olimpiára

Tonya Harding és Nancy Kerrigan rivalizálásából készült már szuper film (Én, Tonya), született jónéhány könyv, és azt kell mondjuk, a sztori meg is érdemli a figyelmet. A két amerikai műkorcsolyázó szó szerint élet-halál harcot vívott, hogy melyikük utazhasson az 1994-es lilllehammeri téli olimpiára. Az amerikai bajnokság, egyben olimpiai válogató előtti utolsó edzést követően aztán két félkegyelmű, akiket Harding férje bérelt fel vascsövekkel esett neki Kerrigannek, kétséget sem hagyva afelől, hogy a lábát, ez által a karrierjét akarják összezúzni.

Tonya Harding, műkorcsolya
Tonya Harding hallgatja edzője, Diane Rawlinson instrukcióit
Fotó: AFP 

A három balfék azonban pocsék munkát végzett: a szálakat a rendőrök pillanatokon belül visszavezették Jeff Gilloolyhoz, majd a két verőember is horogra akadt. Harding még elutazhatott Lillehammerbe, de ez az olimpia lett a hattyúdala, ahol ő csak 8. helyen végzett, míg Kerrigan ezüstérmes lett. Hazatérve perek sokasága várt rá, amelyeknek nem is lehetett más a végük, mint örökös eltiltás a profi korcsolyázástól. Maradtak az ilyen-olyan jégrevük a 24 éves lánynak, aki úgy ugrotta a tripla Axelt, mint a férfi mezőnyben is csak kevesen.

 

A szexmániás golfbajnok

Nincs a golf történetében sikeresebb és híresebb játékos, mint Tiger Woods. 82 PGA Tour-versenyen diadalmaskodott, amivel holtversenyben első az örökranglistán, Jack Nicklaus után a második legtöbb (15) Major tornát nyerte és 683 héten át állt a világranglista élén. És ezek a számok mind-mind lehetnének sokkal nagyobbak is, ha nem lettek volna a botrányos évei. A magukat éveken át makacsul tartó pletykák végül igaznak bizonyultak, Woods bejelentette, hogy valóban szexfüggő, és azt is elismerte, hogy többször bántalmazta a feleségét, Elin Nordgrent. Az ügy akkor pattant ki, amikor a szeretőjétől hazafelé tartva karambolozott hazafelé tartva. Számos szponzor kihátrált mögüle, ő pedig felfüggesztette a karrierjét, elvonóra ment, igyekezett rendbe tenni az életét. A felesége elvált tőle, ő pedig ott folytatta, ahol a nagy fogadkozások előtt abbahagyta. 

golf, Tiger Woods, Elin Nordgren
Tiger Woods és Elin Nordgren 2009-ben
Fotó: ROBYN BECK / AFP

Egymást váltották a barátnők, köztük az olimpiai bajnok síző, Lindsey Vonn, Woods pedig ekkor már kőkeményen ivott is. 2017-ben letartóztatták, amikor a floridai Jupiter Islanden hullarészegen egy közlekedési lámpánál elaludt a volán mögött. 2021-ben a sebességhatárt majdnem kétszeresen túllépve, 140 km/h-val hajtva karambolozott, súlyos sérülésekkel, lábtöréssel került kórházba. 

 

Az állatkínzó szupersztár

Michael Vick egy igazi idióta, és ezzel lehet, hogy még ő maga sem vitatkozna. 2001-ben a draft első választottjanként került az Atlanta Falconshoz, és a georgiai csapat joggal hitte azt, hogy megfogta vele az Istenn lábát. Vick ugyanis a mai modern irányítók ős prototípusa volt, aki nem csak helyből tudta oda dobni a labdát, ahol az elkapója várta (legyen az bárhol a pályán), de futni is tudott a labdával nem is akárhogy. Ő lett az első irányító, aki egy idényben 1000 yardot futott a labdával, 6109 yarddal mai napig ő tartja az irányító között a futott yardok rekordját, pedig az elmúlt évtizedben szinte kötelező elvárás egy irányítótól, hogy nem csak passzolni tudjon, hanem rohanni is a labdával.

Michael Vick, Atlanta Falcons
Michael Vick helye ott lenne a Hírességek Csarnokában, ha több sütnivalója lenne
Fotó: AFP / AFP

De Vick gyorsan emelkedő csillaga hasonlóan gyorsan hunyt ki. Már 2004-ben előkerült a neve egy kábítószerügyben (nevén lévő autóval furikázott két díler), ugyanebben az évben verekedésbe keveredett az atlantai repülőtéren, balhézott szurkolókkal, és még sorolhatnánk. A legrosszabb azonban 2007-ben jött: atlantai otthonában házkutatást tartott a rendőrség, és 

kiderült, hogy illegális kutyaviadalok szervezésében is szerepet vállal. 21 hónapot töltött börtönben, a 2007-es és a 2008-as idényt is kihagyta, a Falcons pedig az első adandó alkalommal megszabadult tőle.

Hogy Vick a pályán mekkora zseni, azt jól jelzi, hogy szabadulása után lecsapott rá a Philadelphia Eagles, és 2010-ben már ő lett az NFL-ben az év visszatérője, rájátszásba vezetve a csapatot. Hogy a pályán kívül mekkora lúzer azt pedig az mutatja, hogy az NFL-ben töltött 14 idénye ellenére sikerült csődbe mennie.

 

A nőverő szupersztár

Sajnos előfordul, hogy párjukra emelnek kezet sztársportolók, Ray Rice tettére meg aztán pláne nincsenek szavak. 2013-ban még Super Bowlt nyert a Baltimore Ravensszel, egy évvel később pedig már nem volt csapata. 27 évesen ott állt, hogy senki nem akarta leszerződtetni, hiába volt posztján (running back) a legjobba között. 2014 nyarán ugyanis bejárta a világot egy szállodai biztonsági kamera által rögzített felvétel, amin az látható, hogy 

Rice rövid dulakodás után egy liftben szó szerint kiüti akkori barátnőjét, Janay Palmert, majd a hajánál fogva vonszolja vonszolja a nőt.

 

Rice-t szabadlistára tette a Ravens, és hiába nyert pert az NFL-lel szemben, korábbi csapatától kapott némi fájdalomdíjat (3,5 millió dollárt), egyetlen csapatban sem volt számára hely. 2018-ig próbálkozott, akkor azonban bejelentette a visszavonulását.

 

A brutális verőlegény

2004-ben a Colorado Avalanche játékosa, Steve Moore egy brutális akciójával súlyos sérülést okozott a Vancouver Canucks csapatkapitányának, Markus Näslundnak. A jégkorong nem az a sport, ahol megtorlatlanul maradnak az ilyenek, úgyhogy a két csapat következő egymás elleni meccsén Todd Bertuzzi meg is találta Moore-t. A két játékos összeakaszkodott, majd rövid állóharcot követően Bertuzzi irgalmatlanul kiütötte Moore-t, aki eszméletlenül zuhant a jégre fejjel előre, többen pedig rá.

 Moore-nak megrepedt három nyakcsigolyája, és olyan súlyos volt a sérülése, hogy soha többén nem léphetett jégre. Bertuzzi az idény elején írta alá új, 27,8 millió dolláros szerződését, bekerült az All-Star csapatba, azaz a legrosszabbkor jött a balhé. A következő szezon végén 7 és fél év után megvált tőle a Canucks, és a következő négy szezon mindegyikét máshol töltötte, mielőtt a Detroit Red Wingsnél megállapodott. 

 

Ryan Lochte, az idióta

Egyetlen mentsége, hogy valóban nem lehetett könnyű egy karriert lehúzni Michael Phelps árnyékában. Lochte 2004-től tíz éven át a világ egyik legjobb és legsikeresebb úszója volt (6 olimpiai és 18 világbajnoki aranyérem után ezt aligha kell bizonygatni), egyedül szuperszónikus honfitársa, azaz Phelps tett túl rajta. De, ha buliról vagy hülyeségről volt szó, akkor Lochte-nak nem volt párja, nem véletlen, hogy még olyan agyament műsorokban is előkerül a neve, mint a Family Guy. 

A bili végül a legrosszabbkor, a 2016-os riói olimpián borult ki, ahol egy éjszaka Lochte és társai azzal hívták fel a rendőrséget, hogy kirabolták őket. Csakhogy gyorsan kiderült, hogy nem éppen ez történ, sőt éppen a részeg úszók voltak azok, akik szétvertek és megpróbáltak kifosztani egy benzinkutat. Lochte a börtönt megúszta, de tíz hónapra felfüggesztették a versenyzői engedélyét. 2018-ban ugyancsak eltiltották doppinggyanú (meg nem engedett vértranszfúzió) miatt, karrierje végét pedig az jelentette, amikor csak hetedik lett 200 méter vegyesen a 2021-es amerikai olimpiai válogatón 

Kapcsolódó cikkeink: