Vágólapra másolva!
Nagy halat kapott a Debrecen labdarúgócsapata az UEFA Kupa első fordulójában, hiszen a pénteki, monte-carlói sorsoláson a francia sztárcsapat, a Girondins Bordeaux került az útjukba. A mérkőzéseket szeptember 13-án, illetve 27-én rendezik, először a francia együttes lesz a pályaválasztó.

Girondins Bordeaux
Alapítva: 1881. 10. 01.
Klubszínek: tengerkék-fehér
Stadion: Parc Lescure (35 200 férőhely, bérletesek száma: 19 ezer)
Edző: Elie Baup
Elnök: Jean-Louis Triaud
Legnagyobb sikerek:
5x bajnok (1950, 1984-85, 1987, 1999), 7x ezüstérmes (1952, 1965-66, 1969, 1983, 1988, 1990), amatőr bajnok (1937), 3x Francia Kupa-győztes (1941, 1986-87), UEFA-kupa-döntős (1996)
A csapat kerete:
Kapusok: Ulrich Ramé, Teddy Richert, Frédéric Roux
Védők: Kodjo Julien Afanou, Hervé Alicarte, Bruno Miguel Basto (portugál), Jérome Bonnissel, Arnaud Faget, Francois Grenet, David Jemmali, Alain Roche, David Sommeil
Középpályások: Laurent Battles, Eduardo Costa (brazil), Paulo Miranda (brazil), Nicolas Sahnoun, Alekszej Szmertyin (orosz), Ivan Vukomanovics (jugoszláv)
Csatárok: Hervé Bugnet, Christian (brazil), Christophe Dugarry, Alekszej Kosszonogov (orosz), Pauleta (portugál), Christophe Sanchez

Aquitánia, azon belül is Gironde megye összefogásának köszönhetően az 1938-as világbajnokságra elkészült a világ első, belső tartóoszlopok nélküli stadionja. A szurkolók így a lelátó bármely pontjáról tökéletesen láthatták a találkozókat és érezhették a különbséget a vb és a középszerű francia bajnokság között. A Bordeaux első szezonját a 11. helyen zárta. A következő évadra rányomta bélyegét az időközben kitört világháború: a játékosok többsége, a Marseille-től igazolt centerhalf, Gallice vezetésével bevonultak katonának. A klub, megszűnését megelőzendő, egyesült a Harbour's Sport Clubbal. Ugyan a szövetség bejelentette a bajnokság elhalasztását, ám a nyugati front megmerevedése miatt visszavonta a tervet. A háromcsoportos bajnokság döntőjébe a délnyugati csoport győztese, a Bordeaux, valamint az északi csoport első helyezettje, a Rouen jutott, ám a finálét a német megszállás miatt már nem játszották le.

A következő évben két csoportban zajlott a bajnokság: a németek által megszállt Vichy-régióban és a tiszta francia területeken. Noha a dúló háború nem okozott sok örömet, a Girondins történetének első sikere éppen erre az időszakra esett: 1941-ben a gárda megnyerte a francia kupát. Kilenc év múlva az első bajnoki címet ünnepelhették a bordeaux-iak, 21 győzelem mellett kilenc döntetlent játszottak és csupán négy alkalommal szenvedtek vereséget, ők kapták a legkevesebb gólt, szám szerint 40-et.

Az aranykor a '80-as években köszöntött a klubra: ekkor szerződtették edzőnek az akkor még ismeretlen Aimé Jacquet-t. A kezdő tréner kezei alatt soha nem látott magasságokba emelkedett a Girondins. 1983 és 1988 között Jacquet együttese háromszor lett bajnok, s egyetlen szezonban sem zárt a harmadiknál rosszabb helyen. Persze, olyan futballistákkal, mint Trésor, Giresse, Lacombe, Dieter Müller, Tigana, Soler, Zoran és Zlatko Vujovics (s még folytathatnánk a sort...) szinte nem lehetett rosszul szerepelni. A kilencvenes évek legnagyobb sikerét 1996-ban, az UEFA-kupa-döntővel érte el a klub, de a végső győzelemhez nem volt elég a Lizarazu, Zidane, Dugarry vezette gárda: a kupát a Bayern nyerte, kettős győzelemmel.

Fotó: Reuters
A portugál Pauleta (elöl) a Bordeaux jelenlegi legnagyobb sztárja

A bajnokságban azonban kárpótolta szurkolóit a csapat: tulajdonképpen az első fordulótól kezdve nyílt harcot folytatott a Marseille ellen. A végső sikerhez leginkább a két támadó, Wiltord és Laslandes járult hozzá. 34 mérkőzésen 66 gólt szerzett a gárda (ebből 37-et a két támadó), ez meccsenként 1,94-es gólátlagot jelent. Ennél jobb mutatókkal csak a Nantes 1983-as és a Sochaux 1990-es csapata rendelkezett, a két gárda ugyanis 77-77 gólt lőtt, ami 2,26-os átlagot jelentett.

Tavalyelőtt és tavaly egyaránt a negyedik helyen zárt a csapat, de fogadkoztak, idén feljebb lépnek. Nagy vérátömlesztésen esett át az együttes. Távozott Pascal Feindouno (Lorient), Lilian Laslandes (Sunderland), Marc Wilmots (Schalke), Tony Vairelles (Lyon), Lassina Diabaté (Auxerre), Matthieu Beda (Nancy), Leonardo Lopez (Beauvais) - tegnap pedig Sylvain Legwinski is eligazolt, ő a Fulhamet választotta. Az érkezők névsora is igen tekintélyes: Christian Sanchez (St. Etienne), Christian (PSG), Hervé Alicarte (Toulouse), Teddy Richert (Lille), Paulo Miranda (Vasco da Gama), Nicolas Sahnoun (Fulham), Eduardo Costa (Gremio).

A sok változás érzékenyen érintette a csapatot, hiszen jelenleg is szenved, négy forduló után mindössze a 10. helyen áll a Division 1-ben. Ráadásul az első forduló óta gólképtelen, akkor a Nantes-ot verte 2-0-ra. Azóta a Marseille és a Lille ellen 0-0-ra futotta, míg Rennes-től kikapott 1-0-ra.

A Bordeaux magyar csapattal eddig egy alkalommal találkozott: 1987 őszén a KEK-ben az Újpestet búcsúztatta két 1-0-s győzelemmel

A Debrecen vezetőedzője, Pajkos János szeme előtt a helytállás lebeg: "Tisztában vagyok a nemzetközi erőviszonyokkal, a Bordeaux ellen nem lehet más célunk, mint a tisztes helytállás. A legjobban a német Union Berlinnek örültem volna, a csapat idén jutott fel a Bundesliga másodosztályába, ellene lett volna esélyünk."

Az egykori benzinkutas tv-ből ismeri már az ellenfelet: "Brazil, portugál és francia válogatottak találhatók a Bordeaux keretében. Talán abban reménykedhetünk, hogy az első meccsen, amikor ők lesznek otthon, egy kicsit lebecsülnek minket és akkor szervezett védekezéssel, minimális vereséggel várhatjuk a visszavágót. A debreceni szurkolóknak fantasztikus élmény lesz egy ilyen sztárcsapatot élőben látni és a futballistáim sem gyakran játszanak világklasszisok ellen, de a továbbjutást illetően nincsenek illúzióim."

Az első forduló párosítása:
GIRONDINS BORDEAUX (francia) - DEBRECEN
Inter Bratislava (szlovák) - Liteksz Lovecs (bolgár)
Internazionale (olasz) - FC Brasov (román)
Servette (svájci) - Slavia Praha (cseh)
Roda Kerkrade (holland) - Fylkir (izlandi)
CSZKA Kijev (ukrán) - Crvena zvezda (jugoszláv)
Genclerbirligi (török) - Halmstad (svéd)
AEK Athén (görög) - Hibernian (skót)
Olimpija Ljubljana (szlovén) - Bröndby (dán)
FC Utrecht (holland) - Grazer AK (osztrák)
Slovan Bratislava (szlovák) - Slovan Liberec (cseh)
FC Köbenhavn (dán) - Obilic (jugoszláv)
CSZKA Szófia (bolgár) - Sahtyor Donyeck (ukrán)
Standard Liége (belga) - Racing Strasbourg (francia)
AC Milan (olasz) - BATE Boriszov (fehérorosz)
Csernomorec Novorosszijszk (orosz) - Valencia CF (spanyol)
Aston Villa (angol) - Varteks (horvát)
AC Parma (olasz) - HJK Helsinki (finn)
Nova Gorica (szlovén) - Osijek (horvát)
Ipswich Town (angol) - Torpedo Moszkva (orosz)
Kilmarnock (skót) - Viking Stavanger (norvég)
Ajax Amsterdam (holland) - Apollon Limasszol (ciprusi)
Real Zaragoza (spanyol) - Silkeborg (dán)
Dimamo Bucuresti (románi) - Grasshoppers (svájci)
FC Pribram (cseh) - Sedan (francia)
Troyes (francia) - MSK Ruzomberok (szlovák)
Legia Warszawa (lengyel) - Elfsborg (svéd)
Westerlo (belga) - Hertha Berlin (német)
FC Chelsea (angol) - Levszki Szófia (bolgár)
PAOK Szaloniki (görög) - FC Ka:rnten (osztrák)
Dinamo Moszkva (orosz) - Birkirkara (máltai)
Dnyepr Dnyepropetrovszk (ukrán) - Fiorentina (olasz)
St. Gallen (svájci) - Steaua Bucuresti (román)
Gaziantep (török) - Hapoel Tel-Aviv (izraeli)
FC Haka (finn) - Union Berlin (német)
Partizan Beograd (jugoszláv) - Rapid Wien (osztrák)
Celta Vigo (spanyol) - Sigma Olomouc (cseh)
Sporting Lisboa (portugál) - FC Midtjylland (dán)
FC Mahacskala (orosz) - Glasgow Rangers (skót)
Hajduk Split (horvát) - Wisla Kraków (lengyel)
Paris St. Germain (francia) - Rapid Bucuresti (román)
Maritimo (portugál) - Leeds United (angol)
Olimpiakosz Nicosia (ciprusi) - FC Bruges (belga)
Odds (norvég) - Helsingborg (svéd)
Tirol Innsbruck (osztrák) - Viktoria Zizkov (cseh)
Dinamo Zagreb (horvát) - Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
Polonia Warszawa (lengyel) - Twente Enschede (holland)
Matador Puchov (szlovák) - SC Freiburg (német)

Korábban:

Túl a selejtezőn a Loki