Vágólapra másolva!
A Borussia Dortmund a remek bajnoki rajt után alaposan visszaesett, és a klub vezetősége a hullámvölgyből való kilábalást egy új játékos segítségével szerette volna elérni. A dortmundiak le is igazolták a fiatal Éwerthont a Corinthiansból, és a 7,5 millió márkáért megvásárolt futballista rögtön az első meccsén gólt szerzett és gólpasszt adott a St. Pauli ellen.

Éwerthon Henrique de Souza 1981. július 10-én született Sao Paulóban, és már négyévesen a labdát kergette, mégpedig a Roque de Moraes nevű kölyökcsapatban. Még mindig csak hét esztendős volt, amikor a Corinthianshoz került, és a klubnál igen hamar felfedezték a tehetségét. Gyorsan a juniorgárda vezéregyénisége lett, és őt tartották a csapat legjobbjának akkor is, amikor a Cor ificsapata 1999-ben megnyerte a korosztályos paulista bajnokságot.

Nem sokkal később felkerült az első csapat keretéhez, és tagja volt annak a gárdának, amely 1999-ben megnyerte az országos bajnokságot. Ekkoriban azonban még csak elvétve lépett pályára, és annak érdekében, hogy több játéklehetőséget kapjon, kölcsönadták őt az ugyancsak Sao Pauló-i Rio Brancónak. Itt valóban jól ment neki a játék, amit mi sem bizonyít jobban, hogy mindkét Corinthians elleni mérkőzésén gólt szerzett. Nem is sokáig maradt a Rio Brancóban, hamar visszahívták a Corhoz, és a 2000-es országos bajnokságban három gólt is szerzett.

A korosztályos nemzeti tizenegybe is bekerült, és az év elején az U20-as Copa Américán hatszor volt eredményes. Miután a paulista bajnokságban négy gólig jutott, és bajnokságot nyert a Corinthiansszal, hamarosan a nagyválogatottban is bemutatkozhatott. Erre 2001. április 25-én, a Peru elleni világbajnoki selejtezőn került sor. Noha a selecao ezen a találkozón nem remekelt, de Éwerthonra nem lehetett panasz, így a Copa Américán is pályára lépett. A nyáron több európai klub is bejelentkezett érte, a Real Betis ajánlatát még elutasította, ám a Borussia Dortmund 7,5 millió márkát kínált érte, amire a Corinthians vezetősége rábólintott. A BVB öt évre szerezte meg a fiatal támadót, akiről a Dortmund játékosmegfigyelője, Horst Köppel a következőt mondta: "Életkorához képest nagyon jó futballista. Egyedül a kapu előtti hidegvérűség hiányzik belőle, ám ez még a viszonylagos tapasztalatlansága számlájára írható."

Ez a St. Pauli ellen mindenesetre nem látszott meg rajta, hiszen parádés gólt szerzett.

Korábban: