Vágólapra másolva!
Angliában a ligakupában a legjobb 16 közé jutásért léptek pályára a csapatok, és az élvonalbeli együttesek közül kettő már a sorozat ezen korai fázisában búcsúzni kényszerült. A Premier League-ben utolsó helyen álló, jelenleg edző nélküli Leicester City kiesése nem jelentett meglepetést, hiszen a Rókák a bajnokságban élen álló Leeds Unitedet okozták, annál nagyobb szenzációt okozott viszont a címvédő Liverpool veresége hazai pályán.

A Vörösök az előző idényben egyedülálló mesterhármast hajtottak végre azzal, hogy mindhárom kupasorozatot, amelyben elindultak, megnyerték, és mindenki biztos továbbjutónak tartotta őket a másodosztályú Grimsby Town ellen.

Gerard Houllier, a Liverpool mestere a találkozón pihentette Robbie Fowlert és Emile Heskey-t, a támadósorban így Jari Litmanen és Vladimis Smícer kapott helyet, a kapuban pedig az a Chris Kirkland állt, akinek ez volt az első mérkőzése a Liverpool színeiben. Az ír hálóőrnek azonban nem sok dolga volt a rendes játékidő folyamán, hiszen a labda állandóan a Grimsby térfelén pattogott, és a hazaiak egymás után dolgozták ki a helyzeteket.

A Vörösöket az sem zavarta, hogy a 21. percben sérülés miatt le kellett cserélni a francia védőt, Gregory Vignalt, hiszen a helyére beállt Frode Kippe is leginkább a támadásokat erősítette. Hiába volt azonban a számolatlan lehetőség, a vendégek portása, Danny Coyne remek napot fogott ki, és lehetetlenség volt neki gólt lőni. Pedig a második félidőben Houllier pályára küldte Heskey-t és Jamie Redknapp-et is, de ez sem segítette a helyzeten.

A rendes játékidőben nem született gól, következhetett tehát a hosszabbítás, amelynek a tizedik percében a hazaiak egy erősen vitatható tizenegyest kaptak: a bíró szerint a Grimsby védője, David Beherall a tizenhatoson belül kézzel ért a labdába, és a büntetőt Gary McAllister értékesítette. Végre megtört a jég - gondolhatták a Vörösök szurkolói, de teljesen váratlanul a Grimsby is előre merészkedett, és ha már ott volt, akkor ki is egyenlített: a Blackburn Roverstől kölcsönkapott védő, Marlon Broomes közelről talált be.

A hazaiak kezdhettek mindent elölről, de már nem volt sok idő, így mindenki a büntetőpárbajra gondolt, amikor jött Phil Jevons, és harminc méteres bombájával a forduló legnagyobb meglepetését okozta. Külön érdekesség, hogy Jevons az idén nyáron került a Liverpool városi riválisától, az Evertontól a Grimsbyhez, és saját bevallása szerint hatalmas Liverpool-fanatikus.

A Leicester City az elmúlt öt évben kétszer is elhódította a ligakupát, de erre idén nem lesz lehetősége, hiszen már a harmadik fordulóban búcsúra kényszerült. Ez persze nem jelentett túl nagy meglepetést, hiszen a Rókák az utolsó helyen állnak a bajnokságban, és a múlt héten menesztették edzőjüket, Peter Taylort, akinek még mindig nem találták meg az utódját. A kispadon így a pályaedző, Gary Parker ült, aki kétségbeesetten látta, hogy a Leeds ízekre szedi csapatát. A Premier League listavezetője Robbie Keane gyurs duplázásával hamar eldöntötte a továbbjutás sorsát, és ezt követően már csak az volt kérdés, hogy mennyi gólt szerez. A Leeds végül hatnál állt meg, és ezzel fennállása történetének legnagyobb arányú győzelmét aratta a ligakupában, a Filbert Street közönsége pedig igaz sportemberi nagyságról téve tanúbizonyságot a lefújást követően megtapsolta a vendégcsapatot. Ha már sajátjaival ugyanezt nem tudta megtenni...

Ligakupa, harmadik forduló:
Barnsley - Newcastle United 0-1
gól:
Bellamy (79.)
Coventry City - Chelsea FC 0-2
gól:
Gudjohnsen (56.), Forssell (60.)
Crewe Alexandra - Ipswich Town 2-3
gól:
Hulse (8.), Brammer (73.), ill. Reuser (4., 72.), A. Armstrong (35.)
Gillingham - Southampton 0-2
gól:
Beattie (11-esből 6.), Pahars (83.)
Leicester City-Leeds United 0-6
gól:
Rob. Keane (12., 16., 53.), Bakke (40.), Viduka (57.), Kewell (64.)
Liverpool FC - Grimsby Town 1-2 hosszabbítás után
gól: McAllister (11-esből 100.), ill. Broomes (113.), Jevons (120.)
Tranmere Rovers - Tottenham Hotspur 0-4
gól:
Sheringham (21., 11-esből), Anderton (39.), Poyet (49.), Rebrov (81.)
Watford - Bradford City 4-1
gól:
Hyde (31.), Noel-Williams (45., 66.), Vega (50.), ill. Ward (11-esből 75.)
West Bromwich Albion - Charlton Athletic 0-1
gól:
Euell (19., 11-esből)

Korábban:

Élvonalbeli gárdák búcsúztak az angol ligakupától