Vágólapra másolva!
Pénteken a Ferencváros-ZTE mérkőzéssel rajtol a Borsodi Liga tavaszi idénye, ami nem csupán az időjárást tekintve lehet bolondos. Átrendeződhetnek ugyanis az erőviszonyok, mivel a csapatok a téli szünetben 49 játékost, köztük 24 külföldit, igazoltak.

Fotó: SZTÁR Sport
Túlio az átigazolási időszak legnagyobb fogása
ÚjpestenVasasFraditól

Persze a többi együttes is igyekezett becserkészni jó futballistákat, legalábbis honi szinten, így például a Ferencvárosnál Penksa és Szili, a Haladásnál az Erdélyben született, 46-szoros román válogatott Selymes Tibor, az MTK-nál a korábbi jugoszláv gólkirály Sasa Markovic, a Videotonnál az Újpesttől fél évre kölcsön kapott Dvéri Zsolt alapember lehet új csapatában.

Leginkább talán a Győr gyengült, hiszen távozott Vayer Gábor (Santa Clara, Portugália), Rósa Dénes (Dunaferr), Vasas Zoltán (Videoton), de Kispesten is csak a jövő dönti el, hogy az Újpestre szerződött Piroskát és a Sopronnak eladott utánpótlás-válogatott Pintér Zoltánt a román Dulca, Batrinu duó vagy az FTC kölcsönjátékosa, Lászka Balázs képes lesz-e hatékonyan pótolni.

A szurkolóknak persze az lenne a legfontosabb, ha emelkedne a színvonal. Az őszi szezon ugyanis jobbára a szürke robotolásból, a túlélésből állt edző és játékos számára egyaránt, az üdítő kivételt az éllovas MTK magabiztos szereplése és talán a ZTE olykor hatékony futballja jelentette. Nem véletlen, hogy éppen az említett két csapat körül honolt a legnagyobb csend a felkészülés során.

Nem úgy a két ősi riválisnál, az Újpestnél és a Ferencvárosnál. A lilák háza táján mindenekelőtt Dvéri esete borzolta a kedélyeket, mivel a középpályás a legkecsegtetőbb szerződési ajánlatot is visszautasította, ami annyiban érthető, hogy - a hírek szerint - nyártól már elkötelezte magát korábbi csapatához, a Videotonhoz. Így aztán nem volt meglepő, hogy forrt a levegő a Megyeri úton Dvéri körül, ezért jobbnak látta mindkét fél, ha már most fél évig kölcsönben Fehérváron labdázik az irányító.

Túlio szerződtetése ellenben euforikus örömet okozott a "violáknál", igaz, egyelőre csak a brazil produkciója iránti várakozások nagyok, ám vitathatatlan tény: a riói center kitűnő eredményeket tud felmutatni. Újpesten arra számítanak, hogy Túlio gólokkal csitítja le azokat a hangokat, melyek szerint egy kiégett labdazsonglőrt vásároltak a lilák.

A Ferencvárosnál némileg kényesebb a helyzet. A zöld-fehér hívek egy csoportja továbbra sincs kibékülve Szeiler József menedzser működésével, s a Fotexszel való házassággal sem. Pénteken este, felesége szeme láttára verték meg a zöldek elöljáróját, ám nem csupán az ártatlanság vélelme miatt lenne elhamarkodott kijelenteni, hogy a ferencvárosi fanatikusok közül került ki a támadó. Hallatszanak ugyanis olyan hangok is az Üllői útról, hogy Szeiler korábbi üzleti, pontosabban brókertevékenysége állhat a brutális akció mögött.

Ez legyen a rendőrség dolga, mindenesetre az indulatokat még inkább felkorbácsolta a saját nevelésű Hrutka János kölcsönadása a Vasasnak. Mindezt az váltotta ki, hogy Várszegi Gábor, a ferencvárosi keretből egyedül a védő fizetését nem vállalta át, noha korábban annak idején éppen Hrutka korábbi barátja, a jelenlegi ügyvezető, Szeiler József hozta tető alá egykori klubtársa szerződését. Hrutka pénze pedig azért lett magasabb, mert az Eintracht Frankfurttal megegyezett, hogy csak háromhavi bérére tart igényt, így saját kezébe került a játékjoga is, ráadásul a német klub a Fraditól sem kért egyetlen márka lelépési díjat sem. A megspórolt összeget emelték be Hrutka havi apanázsába, ám a helyzet annyiban változott, hogy Szeiler kénytelen-kelletlen fizetéscsökkentést javasolt, amit Hrutka egy határig elfogadott volna, ám a jelek szerint az Üllői úton drasztikusan meg akarták nyirbálni a bekk járandóságát.

Hrutka azóta a Vasasnál van, a higgadt és szakmailag felkészült Garami József, a Fradi szakmai igazgatója viszont bajban, hiszen amennyiben a csapat nem nyeri sorozatban a meccseit, feltehetően őt sem kímélik majd a haragosok. Pedig sokan állítják, ha valakivel, akkor Garamival tényleg jól járt a Fradi, ahogy remélhetően az új igazolásokkal is a magyar bajnokság.

Bánki József

Ajánlat:

A Borsodi Liga állása és mesterlövészei

Fórum: