Vágólapra másolva!
Az AJ Auxerre-t sokan féltették a szezon előtt, hiszen Guy Roux csapatából egy sor meghatározó játékos távozott a nyáron, ám a klub drukkerei már hozzászokhattak ahhoz, hogy időről időre kénytelenek megválni legjobbjaiktól, hiszen az egyesület tulajdonképpen ebből tartja el magát. Három forduló alapján úgy tűnik, hogy az Auxerre valóban jól kiheverte Djibril Cisséék távozását, és továbbra is ott lehet a francia pontvadászat élmezőnyében.

Maga Guy Roux nem esett kétségbe attól, hogy csapatának gerince elhagyta a klubot, hiszen tisztában volt azzal, hogy az AJA nem tudja megtartani legnagyobb sztárjait, ráadásul nem először fordult elő hasonló eset, és az egyesületnek eddig mindig sikerült felállnia az ilyen exodusok után. Kétségtelen azonban, hogy ehhez hasonló mértékű "kivándorlásra" még nem volt példa, hiszen az idény végén négy meghatározó futballista távozott egyszerre az Abbé-Deschamps-stadionból, és rajtuk kívül több kiegészítő játékos is elment.

A középhátvéd Jean-Alain Boumsong és a középcsatár Djibril Cissé esetében tulajdonképpen már januárban tudni lehetett, hogy hová fognak igazolni, hiszen a két játékos még a szezon közben megegyezett leendő munkaadójával. Az idény végén gólkirályi címet szerzett támadó a Liverpool FC-vel kötött előszerződést, köszönhetően nagy részben annak, hogy a Vörösöknek Gérard Houllier volt a mesterük, és Cissé később sem lépett vissza a transzfertől, amikor a szakember távozott Liverpoolból. Boumsong némi meglepetésre a skót Rangers FC-vel egyezett meg, és a nyártól Skóciában folytatta pályafutását, míg a támadó középpályás Olivier Kapo a Juventus FC-ben kötött ki.

A középhátvéd Philippe Mexes is a Serie A-ba szerződött, mégpedig az AS Romába, amely már majd két éve szerette volna megszerezni. Ez a transzfer azonban nem ment valami simán, elvégre a focista úgy gondolta, hogy szerződése lejártával ingyen távozhat a klubtól, az Auxerre vezetősége szerint a kontraktus azonban még nem járt le, ráadásul Mexes életkora miatt mindenképpen jár nekik valamilyen kompenzáció. Így aztán a védő jelenleg ugyan Rómában edz, de játékengedélye még mindig a franciáknál van, és ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor az eset a FIFA elé kerülhet.

A fenti nagy négyes mellett azért elment még a stabil kiegészítő embernek számító Francis Sirieix és Jean-Joel Perrier-Doumbé, ám ennek ellenére Roux mester nem vitte túlzásba az igazolásokat a nyáron. Igaz, a legjobban meggyengült csapatrészbe, a védelembe már a télen megszerezte az utánpótlást a cseh René Bolf személyében, akit a Baník Ostravától vettek meg, és a húzás különösen az Európa-bajnokság után tűnik rendkívül okosnak, hiszen a kontinensviadal alaposan felverte volna a cseh bekk árát. A középpályára júliusban aztán érkezett a Lille OSC-től Benoit Cheyrou, aki a fiatalabb korosztályhoz tartozik, hiszen 1981-es születésű, és nemrégiben még az U21-es francia válogatott csapatkapitánya volt.

Roux a nyáron a belga játékospiacon is szétnézett, ellentétben a korábban megszokottal, amikor is elsősorban Svájcból igazolt focistákat (Alexandre Comisetti, Benjamin Mwaruwari vagy Kanga Akalé a jó példa erre). Mondjuk a belga gólkirály Luigi Pieronit nem volt nehéz észrevenni; a támadó az előző idényben rendkívül gólerősen futballozott, és Németországból is több kérője volt, de ő inkább az Auxerre ajánlatát fogadta el. A másik Belgiumból érkezett labdarúgót Roux a nyári touloni ifjúsági tornán szúrta ki magának, mégpedig a francia válogatottban: a középhátvéd Michael Ciani itt nyújtott olyan teljesítményt, hogy a szakvezető érdemesnek találta a leigazolásra.

Utóbbi két játékos mindenesetre eddig még egyszer sem került be a kezdő tizenegybe, sőt, Ciani még csak nem is lépett pályára, de Pieroni is csak három percet kapott három forduló alatt. Roux mesterre persze jellemző, hogy nem szívesen változtat az általa ideálisnak tartott kezdő csapaton: az eddigi három találkozón szinte teljesen ugyanaz a gárda lépett pályára, az egyetlen különbség az volt, hogy az első fordulóban még Arnaud Gonzalez szerepelt a középpályán, a másik két összecsapáson pedig már Lionel Mathis játszott ezen a poszton.

És aki csupán a kispadra kerül egy mérkőzésen, az nem sok jóra számíthat Auxerre-ben, hiszen Roux csak a lehető legritkább esetben változtat: az eddig három mérkőzésből kétszer egyáltalán nem cserélt, az előző három idényben pedig összesen húsz olyan találkozó akadt, amikor végig a pályán hagyta kezdő tizenegyét.