Vágólapra másolva!
Kőszegi Géza, a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy jövő keddre beidézték a békéscsabai klub vezetőit, így akkor tárgyalják meg a múlt vasárnapi, Ferencváros elleni bajnoki mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások ügyét.

"Ez sokkal inkább társadalmi probléma, mint sportfegyelmi kérdés. Ezúttal a megszokottnál súlyosabb volt az eset, ezért Szarka játékvezető egy rövid időre félbeszakította a játékot. Az általam vezetett testület jövő kedden az érintettek meghallgatásával foglalkozik az üggyel" - mondta a fegyelmi bizottság vezetője, aki szerint az elkövető szurkolók nagy része nem rasszista, sokkal inkább felelőtlen és a csordaelv alapján "huhog" a színes bőrű futballisták labdaérintésekor.

A több stadionban megjelenő keltakeresztes transzparensekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem vizsgálódnak, hiszen sokan nem is tudják, mit jelképez, ráadásul tudomása szerint ezt Magyarországon nem tilos kirakni. Kőszegi hozzátette, ez végképp nem sportfegyelmi kérdés, ellenben például azzal, ha horogkeresztes zászló jelenne meg valamelyik stadion kerítésén.

Az MTI Kolláth Györgyöt is megkereste az ügyben, s az alkotmányjogász a keltakereszt ügyében igazat adott Kőszeginek, viszont a huhogással kapcsolatban határozottan ajánlotta a szigorú büntetés kiszabását. "A keltakereszt a büntető törvénykönyv szerint nem tartozik az önkényuralmi jelképek közé, így a jogszabályok nem tiltják azok kifüggesztését a magyar stadionokban. Azt sem tartom aggályosnak, hogy az európai szövetség igen, míg a magyar nem bünteti ezt a jelképet, hiszen minden szervezet eldöntheti, hogy az általa kiírt versenyen mit szabad és mit nem" - vélekedett Kolláth, hozzátéve, hogy szerinte nem érdemes jelképek ellen harcolni, amelyekről ráadásul sokan azt se tudják, mit jelent. A huhogásról viszont gyökeresen más a véleménye, mint Kőszeginek: "Ez egyértelműen rasszista megnyilvánulás, nem lehet jóhiszeműségről beszélni. Határozottan kell fellépni ellene, s szigorú büntetést kell hozni" - mondta Kolláth.

Az UEFA fegyelmi bizottsága októberben tízezer svájci frankra (1,6 millió forintra) büntette az Újpestet, miután a VfB Stuttgart elleni budapesti UEFA-kupa-mérkőzésen a hazai szurkolók önkényuralmi jelképet, azaz keltakeresztet helyeztek el a Szusza Ferenc-stadionban. Ez a jelkép azóta is megjelenik a lila-fehérek mérkőzésein.