Vágólapra másolva!
A Werder Bremen az előző szezonban némi meglepetésre, de teljesen megérdemelten nyerte meg az aranyérmet a Bundesligában: a brémaiak rendkívül egységes csapatot alkottak, és Thomas Schaaf mester csak minimálisan változtatott az ideális kezdő tizenegyen. A jelenlegi szezonban azonban a mesternek kényszerűségből nagyon sokat kell "rotálnia", ám az eredmények továbbra sem rosszak.

A brémai együttes tulajdonképpen rajt-cél győzelmet aratott a legutóbbi pontvadászatban, a zöld-fehérek szinte végig ugyanazzal a kezdő tizeneggyel szerepelve kétséget sem hagytak afelől, hogy ők alkotják a Bundesliga legjobb, legegységesebb együttesét. Ezt az ideális csapatot azonban a nyáron Thomas Schaaf mester kénytelen volt megbontani, hiszen két meghatározó játékos is távozott a klubtól: a gólkirály Aílton és a középhátvéd Mladen Krsztajics is az FC Schalke 04-be igazolt, ráadásul mindketten ingyen, lévén lejárt a szerződésük.

A bajnokcsapatnak így természetesen szüksége volt megfelelő utánpótlásra, és a brémaiak papíron remekül megoldották a kérdést, hiszen a védelembe a VfL Bochum fiatal labdarúgója, a válogatott kapuján dörömbölő Frank Fahrenhorst érkezett (mégpedig ingyen), a csatársorba pedig az 1. FC Kaiserslautern válogatott csatárát, Miroslav Klosét vették meg ötmillió euróért. A Bajnokok Ligájában való minél jobb szereplés érdekében, illetve a kettős terhelés miatt azonban igyekeztek még tovább erősíteni a keretet, és ennek megfelelően leigazolták még a Sao Paulo FC brazil balhátvédjét, Gustavo Neryt, az Ajax Amsterdam finn védőjét, Petri Pasanent, illetve a spanyol Real Murcia dán válogatott középpályását, Daniel Jensent.

Papíron tehát a Werder egyáltalán nem gyengült, ám ennek ellenére a drukkerek kissé félve várták a szezonkezdetet, elvégre a keret tagjai közül az Európa-bajnokságon is szerepelt labdarúgók, illetve a Copa Américán érdekelt dél-amerikai csak később kapcsolódtak be a közös munkába, és az első fordulóban rögtön az egyik lehetséges nagy vetélytárs, a Schalke volt az ellenfél. Ezt a meccset azonban sikerült megnyerni, majd a második körben is győzött a gárda - hogy a következő két találkozót viszont elveszítse. A brémaiak szereplése továbbra is rendkívül hullámzó maradt: a két vereséget két győzelem, majd újabb két fiaskó követte, ezután pedig megint két győzelem jött.

A "menetrend" szerint tehát a 11. és a 12. fordulóban a Bremennek megint ki kellett volna kapnia, de a szurkolók legnagyobb örömére ez nem így történt, igaz, ezen meccsek közül egyiket sem sikerült megnyerni, vagyis két döntetlen volt soron. A következő meccsen aztán jött egy újabb remi (Leverkusen, 2-2), így 13 forduló után a címvédő lemaradása nem volt tetemesnek mondható, hiszen Kloséék a hatodik helyen álltak, hat ponttal kevesebbet gyűjtve, mint a listavezető VfL Wolfsburg.

Márpedig a körülményeket figyelembe véve ez még talán nagyobb bravúr, mint az előző szezon első helye. Schaaf mester ugyanis híres arról, hogy az állandóság híve, és nem szeret változtatni az általa ideálisnak tartott kezdő tizenegyen: a legutóbbi bajnokságban volt olyan eset, hogy négy egymást követő fordulón keresztül is ugyanazt a 11 focistát küldte pályára, és az idény során összesen 12-szer szerepelt ugyanaz a kezdő csapat. Ehhez képest a jelenlegi idényben erre még csak két alkalommal volt példa, olyan pedig nem akadt, hogy két egymást követő játéknapon ugyanazok a focisták szerepelhettek volna a kezdők között. A német szaksajtó rögtön megtalálta a szituációra illő kifejezést: ők a "kényszerrotáció" szóval illetik a Werder jelenlegi helyzetét, ami valóban meglehetősen jól leírja Schaaf gondjait.

A legfőbb problémát a sérülések jelentik: az egyik legfontosabb nyári igazolásnak tartott Gustavo Nery eddig csupán egy bajnokin lépett pályára, a szezont remekül kezdett Fahrenhorst a Bayern München elleni bajnokin orrát törte, és azóta nem játszhat, de hosszabb-rövidebb időre kidőlt a sorból a csapatkapitány Frank Baumann, Tim Borowski és Pasanen is. Lisztes Krisztián súlyos sérülése nyomán még mindig nem edzhet a többiekkel, és Ümit Davala is csak pár héttel ezelőtt csatlakozott a többiekhez. Schaaf így aztán hétről hétre igyekszik új csapatot "fabrikálni", egyelőre az állandóságot csak a változás jelenti a Werdernél.

De ha valaki nem sérült vagy nincsen eltiltva, akkor is lehet vele probléma. A legjobb példa erre a játékmester Johan Micoud esete, akinek zsenijét maximálisan elismerik Brémában, és ezért sokkal toleránsabbak is vele - mert a francia focista, aki eddig egyetlen percet sem hagyott ki, mindent megtesz annak érdekében, hogy magára haragítsa a vezetőséget. Szeptember elején például egy nyilatkozatában nyíltan kritizálta a sportigazgatót, Klaus Allofsot, mert szerinte nem erősített megfelelően a nyáron.

Arról nem is beszélve, hogy állandóan napirenden van vele kapcsolatban a távozás gondolata, amit Micoud előszeretettel "lebegtet" a vezetőség előtt. Ugyanakkor a pályán nyújtott teljesítményre nem lehet panasz, és nagy szerepe van abban, hogy a Werder jól áll a BL-ben és a bajnokságban is. A brémaiakat semmi esetre sem szabad leírni, hiszen ha a sérüléshullám véget ér, és Schaaf megtalálja az ideális kezdő tizenegyet, mint az előző szezonban, akkor a címvédő még feljebb nyomulhat a tabellán.