Vágólapra másolva!
Focirégész nevű új sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt november 23-án!

1983-ban ezen a napon a harmadik forduló első mérkőzéseit játszották az UEFA-kupában. Mivel a magyar indulók közül a Ferencvárosi TC már az első, a Budapesti Honvéd pedig a második körben búcsúzott, így a magyar futballbarátok figyelme a szomszédos osztrákok két klubcsapatának szereplését kísérte, ahol három magyar labdarúgó is szerepelt. Azon a napon a Nyilasi Tiborral és Magyar Istvánnal felálló FK Austria Wien Bécsben az FC Internazionale tizenegyét fogadta, míg 80 kilométerrel odébb Grazban a helyi Sturm vendége a keletnémet Lokomotive Leipzig volt.

Kezdjük a fővárosi 90 perccel, hiszen azon a találkozón jóval nevesebb futballisták szerepeltek. A lila-fehéreknél a két magyar csatáron kívül Friedl Koncilia kapus, Robert Sara, Herbert Prohaska és Tony Polster volt a legnagyobb sztár, a vendégek soraiban pedig négy világbajnok (Giuseppe Bergomi, Fulvio Collovati, Alessandro Altobelli, valamint a csereként pályára lépett Giampiero Marini) mellett Walter Zenga, Riccardo Ferri, Hansi Müller és Aldo Serena vitték a prímet. A 16 ezer néző közel egy órán keresztül szomorúan tapasztalta, hogy a milánóiak védelme több mint egy órán át remekül állt a lábán, kedvenceik nem boldogultak az olasz hátvédekkel, sőt az 53. percben Carlo Muraro bevette Koncilia kapuját. Vaclav Halama, a hazaiak mestere egyre idegesebben ücsörgött a kispadon, amikor öt perc alatt jelentősen megváltozott a kedélyállapota, a 78. és a 83. percben ugyanis Nyilasi Tibor két góljával az FK Austria fordított.

A Sturm Graz az előző körben már túljutott egy olasz csapaton, a Hellas Veronán, a graziakra ebben a fordulóban az NDK-beli Lokomotive Leipzig várt. A császárvároshoz hasonlóan a Liebenau stadionba is 16 ezer osztrák futballbarát váltott jegyet, mintha megérezték volna, hogy azon az estén nem szórakozhatnak rosszul. A Sturmban nem futballoztak olyan klasszisok, mint az Austriában, de az mindent elmond a csapat akkori erejéről, hogy a sérült jugoszláv csatár, Bozo Bakota (1981-82-ben osztrák gólkirály volt) távollétében is két olyan remek támadó ostromolta a lipcsei kaput, mint Szokolai László és Gernot Jurtin (az 1980-81-es szezon legeredményesebb gólvadásza). A fekete-fehérek már az első félórában érvényre juttatták nagyobb tudásukat, Jurtin a 14. és a 24. percen is eredményes volt (2-0), így a Sturm nyugodtan készülhetett a visszavágóra.

Nyilasi a szezon végén 26 találattal a gólkirályi címet is kiérdemelte Ausztiában, s a Kronen Zeitung című újság szavazásán ő lett a bajnokság legjobb csatára. Másképp látta azonban az idényben történteket a Kurier stábja, ahol Nyilasit éppen Szokolai szorította ki az álomcsapatból. A grazi színekben két szezon alatt 20 bajnoki találatot jegyzett, szintén exferencvárosi játékos 1984 májusában az Eisenstadt ellen például olyan gólt vágott (egy jobb oldali beadást a kaputól 12 méterre állva, hanyatt vetődve, ollózva továbbított a kapuba), amit a közelmúltban az elmúlt 30 esztendő hetedik legszebb bajnoki találatának szavaztak meg az osztrákok.

Dévényi Zoltán