Vágólapra másolva!
A Bresciát az elmúlt években elsősorban a veterán támadóval, Roberto Baggióval azonosították, azonban Copfocska a nyáron bejelentette visszavonulását, ami azt prognosztizálja, hogy a klubra nehéz időszak vár. Már csak azért is, mert az egyesület játékoskerete meglehetősen nagy átalakuláson ment keresztül, és az új szerzemények egy része egyelőre nem bizonyított a Serie A-ban.

A legjobbak közé 2000-ben felkerült egyesület az elmúlt négy pontvadászatban rendre a középmezőnyben szerepelt: hol egy kicsit előrébb, hol pedig egy kicsit hátrébb, de alapjában véve sem a nemzetközi kupaszereplésért folyó küzdelemnek, sem pedig a kiesés elleni harcnak nem volt részese. A csapatról elsősorban a világklasszis támadó, Roberto Baggio miatt beszéltek az emberek, és a csatár adott is erre elég okot: az előző idényben megszerezte pályafutása 200. élvonalbeli találatát, és összesen 12 góllal fejezte be a pontvadászatot - ugyanakkor már a szezon közben bejelentette, hogy a nyáron szögre akasztja cipőjét.

Baggio távozása bizony érzékenyen érintette a klubot, hiszen személyében egy igazi vezéregyéniség távozott, de ha csak ő megy el a csapattól, akkor még nem lett volna olyan nagy a probléma. A gond ott van, hogy rajta kívül még öt, meghatározó játékos is elhagyta a Bresciát, és ez így együtt bizony már rendkívül nagy veszteségnek számít. A Modena FC-től kölcsönkapott középpályás, Stefano Mauri, aki harminc mérkőzésen hatszor volt eredményes, visszatért anyaegyesületéhez, akárcsak az egy évvel korábban a Juventus FC-től megkapott Matteo Brighi. A középpályáról azonban kétségkívül a brazil Matuzalem fog a legjobban hiányozni, igaz, érte legalább jelentős összeget kapott a klub: az ukrán Sahtar Doneck egyes források szerint közel tízmillió eurót adott a játékosért.

De nem csak a középpálya gyengült meg: a hátsó alakzatot is érték érzékeny veszteségek. Marco Pisani Sampdoriába igazolása még nem rázta meg a csapatot, hiszen ő csupán kilenc találkozón szerepelt az előző idényben, Fabio Petruzzival (Bologna FC), Daino Dainellivel (Fiorentina) és Paolo Castellinivel (Real Betis) viszont tulajdonképpen a teljes védelem távozott. Nem csoda, hogy a legtöbb új szerzemény ebbe a csapatrészbe érkezett, de két kivételtől eltekintve csupa olyan focistát igazolt a klub, akik eddig csak az alacsonyabb osztályokban szerepeltek.

A kakukktojást a Sampdoria védője, Maurizio Domizzi, illetve a Fiorentina focistája, Alessandro Lucarelli jelentik: előbbi játékos 17, utóbbi pedig közel 50 élvonalbeli mérkőzésen van túl. Az Albinoleffétől megszerzett Davide Zoboli viszont eddig még csak a Serie B-ben futballozott, a Lumezzanétól szerződtetett Simone Dallamano pedig sohasem játszott a harmadik vonalnál magasabb divízióban.

A Bresciával kapcsolatban tehát a legnagyobb kérdés minden bizonnyal az lesz, hogy az újjászervezett védelem milyen teljesítményt nyújt majd, a többi csapatrész ugyanis megfelelő erősségűnek tűnik, még a fenti labdarúgók távozása ellenére is. A csatársorba érkezett például az utánpótlás-válogatott Giuseppe Sculli, aki az előző idényben a Chievo Veronában ugyan nem villogott, de azt megelőzően a Modena FC játékosaként alaposan kitett magáért. U21-es válogatottbeli csapattársa, Andrea Caracciolo is szerződést hosszabbított, így aztán a támadósor összetétele szép reményekre ad okot.

Valószínűleg a középpályán sem lesznek problémák: egyrészt a korábban a távozás gondolatával foglalkozó Luigi di Biagio mégiscsak meghosszabbította szerződését, és 2007-ig elkötelezte magát az egyesülethez, másrészt a Brescia megszerezte a svájci Fabrizio Zambrellát, aki az idén nyáron szerepelt a U19-es és U21-es Európa-bajnokságon is a helvét csapattal, és már ilyen fiatalon is alapembernek számított a Servette FC-ben, ahol az előző idényben hétszer volt eredményes.

Ráadásul ezt a csapatrészt szeretnék tovább erősíteni, még ha az első számú kiszemelt, az argentin Matías Almeyda megszerzése valószínűleg már nem is jön össze. Az FC Internazionale felbontotta a középpályás szerződését, Di Biagio nagyon csábította őt a Mario Rigamonti stadionba, és eleinte úgy tűnt, hogy sikerül is megegyezniük a feleknek. Almeydának azonban családi okok miatt haza kellett utaznia Argentínába (állítólag az egyik családtagját emberrablással fenyegették meg), és végül úgy döntött, hogy mégis inkább otthon keres magának csapatot. Almeydáról tehát lecsúszott a Brescia, de egy dél-amerikai középpályás mégis érkezhet, hiszen a klub tárgyal a brazil Cruzeiro chilei játékosával, Claudio Maldonadóval.