Vágólapra másolva!
Nem a legoptimistábbak mostanában az Ajax Amsterdam drukkerei, hiszen kedvenceik a jelek szerint maximum az ezüstéremért harcolhatnak a holland pontvadászatban, a nemzetközi porondról máris elbúcsúztak - az UEFA-kupából való kiesést követően pedig a gárda mestere, Ronald Koeman is lemondott posztjáról. A trénert az utóbbi időben meglehetősen sok kritika érte, de az mindenképpen sokat elárul az amszterdami egyesületről, hogy a legutóbbi négy szakvezető egyike sem töltötte ki szerződését.

Az Ajaxnál mindig is jellemző volt, hogy a rendkívül sikeres korszakok után egy kisebb hullámvölgy következett be a gárda eredményeiben, köszönhetően annak, hogy az Európa egyik legjobb nevelőegyesületének tartott klub a nagyobb trófeák begyűjtését követően rendszeresen kiárusította legnagyobb csillagait.

A legutóbbi mélypont 2000 tavaszán következett be, amikor Jan Wouters helyére Co Adrianse került a kispadra, és a korábban éveken keresztül a csapat utánpótlásánál dolgozó mester letette egy egységes gárda alapjait - a babérokat azonban már nem ő, hanem Ronald Koeman aratta le. Adrianse ugyanis nem örvendett nagy népszerűségnek a szurkolók körében, és a nagy nyomás hatására 2001 decemberében lemondott posztjáról, pedig a csapat akkor az élen állt a bajnokságban.

Koeman vezérletével be is gyűjtötte az aranyérmet az együttes, a következő szezonban pedig a Bajnokok Ligájában is remekül helytállt, és nem sokon múlott, hogy a negyeddöntőben búcsúztassa a későbbi győztes AC Milant. Ekkor úgy tűnt, hogy újabb sikerkorszak következik be az Ajax életében, és a 2003-2004-es idényben ismét bajnoki címet nyert az együttes, ám a nemzetközi porondon való helytállás megint csak nem jött össze, és a jelenlegi idényben a bajnokságban is gyengélkedett a gárda.

A visszaesésnek (ami persze az Ajaxnál elvártakhoz képest számított annak, hiszen a bajnokságban jelenleg is harmadik helyen áll a csapat) több olyan összetevője is volt, amelyről nem Koeman tehetett - leginkább a példátlan sérüléshullámot szokás emlegetni. Kétségtelen tény, hogy olyan kulcsemberek dőltek ki hosszabb-rövidebb időre a sorból, mint a csapatkapitány Tomas Galásek, Rafael Van der Vaart, Steven Pienaar vagy éppen Wesley Sneijder, de a csapattól még ezzel együtt is sokkal többet vártak az Eredivisie-ben.

A szakvezető azonban egyre inkább elveszítette a közös hangot a focistákkal (a korábban Midóval és Ibrahimoviccsal is "balhézó" mester ezúttal Van der Vaarttal veszett össze), ráadásul a korábban sikeres transzferpolitika sem működött, ugyanis a jó pénzért eladott labdarúgókat ezúttal nem sikerült megfelelően pótolni.

Mint a bevezetőben is említettük, az Ajaxra mindig is jellemző volt, hogy időről időre eladta legjobbjait, hiszen a klub tulajdonképpen ebből tartotta fel magát, de az amszterdamiak a múltban mindig elő tudtak teremteni egy csiszolatlan gyémántot a legendás utánpótlásukból vagy a kiterjedt megfigyelőrendszerüknek köszönhetően felfedett, korábban ismeretlen tehetségek közül.

Az eladásokkal az elmúlt években sem volt hiba: a legutóbbi két esztendőben a klub eladta Christian Chivut (18 millió euró), Andy van der Meydét (12 millió euró), Midót (hatmillió euró) és Zlatan Ibrahimovicot (16 millió euró), vagyis jelentős bevételt könyvelhetett el, az új szerzemények viszont nem nagyon jöttek be.

A 2003 nyarán hatmillióért megvett belga támadó, Wesley Sonck jelenleg már a Borussia Mönchengladbach focistája, rajta több mint hárommilliót buktak, a 2002-ben hatalmas fogásként beharangozott szélső, Victor Sikora (vételére 4,3 millió euró volt) ebben a szezonban egyetlen meccsen sem szerepelt, akárcsak Koeman másik kedvence Tom Soetaers.

De nem lehetnek elégedettek az egyesületnél a francia Johan Escudével vagy a cseh Zdenek Grygerával sem. A legnagyobb problémák talán a középcsatár pozíciójában vannak, márpedig ez a poszt az Ajax hagyományos játékrendszerében, a 4-3-3-as felállásban kulcsfontosságú. Az előző két idényben egyaránt Zlatan Ibrahimovic volt a csapat házi gólkirálya 13-13 találattal, a szakmai stáb azonban anélkül eladta őt augusztus végén a Juventusnak (egy nappal azután, hogy a csatár mesterhármast vágott a NAC Breda ellen), hogy bárkit is igazolt volna a helyére.

Az ugyanis már akkor nyilvánvaló volt, hogy Sonck nem jelent megoldást erre a problémára, és bár az Ajaxnak megvolt a kiszemeltje a Roda JC Kerkradében futballozó elefántcsontparti Aruna Koné személyében, de az orvosi vizsgálat során nála szívrendellenességet állapítottak meg, így nem igazolták le.

Koné az idényben egyébként már nyolc gólnál jár a Rodában, míg az Ajax házi gólkirályi címéhez pedig jelenleg öt találat is elegendő. Ennyit szerzett a nagy reménységnek tartott, mindössze 18 esztendős Ryan Babel is, de a télen azért ötmillió euróért megvették a Werder Bremen görög középcsatárát, Angeloszt Hariszteaszt, aki eddig hat bajnokin egyszer volt eredményes.

Koeman mindenesetre nem várta meg, amíg menesztik, és az Auxerre elleni UEFA-kupa-vereség után maga nyújtotta be lemondását, a következő bajnokin pedig két asszisztense, Ruud Krol és Tonny Bruins-Slot irányította a gárdát, sikeresen, hiszen a csapat nyerni tudott, mint ahogyan a holland hupában is továbblépett.

A vezetőség mindeközben lázasan keresi a lehetséges új vezetőedzőt, aki azonban valószínűleg csak a nyáron érkezik majd. A jelöltek között ott van a Tottenham Hotspur trénere, Martin Jol, szóba került a Barcelona pályaedzőjeként tevékenykedő Henk ten Cate, de a hírek szerint egyikük sem akarja elhagyni jelenlegi állomáshelyét. A NEC Nijmegentől a szezon közben menesztett Johan Neeskens vagy a jelenleg a tartalékcsapatot, a Jong Ajaxot trenírozó Danny Blind már valószínűbb megoldásnak látszik.

Koeman belebukott az UEFA-búcsúbahttp://origo.hu/sport/focivilag/20050225ranieri.html?pIdx=1