Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt szeptember 2-án!

1913-ban ezen a napon született Bill Shankly, a Liverpool FC egykori legendás edzője. A glenbucki (Ayrshire) illetőségű, igen népes családban (kilenc testvére volt) felcseperedő Shankly a Glenbuck Athleticben kezdett el focizni, majd a Cronberry Eglinton érintésével került 1932-ben a Carlisle Unitedhez. A következő év nyarán 500 font ellenében már a Preston North End labdarúgója volt, a másodosztályú csapattal feljutott az élvonalba, 1937-ben FA-kupa-döntőt játszhatott, esztendővel később meg is nyerte a sorozatot. Közel 300 mérkőzést játszott a Preston színeiben, közben a skót válogatott szerelését is jópárszor magára húzhatta, ám a világháború derékba törte karrierjét.

A világégés után már edzőként dolgozott, a Carlisle United, a Grimsby Town, a Workington, a Huddersfield Town voltak állomáshelyei, ezen kluboknál szerzett tapasztalatokkal felvértezve 1959 novemberében szerződött az akkor második ligás Liverpool FC-hez. Öt évvel később már az angol élvonal bajnokát gardírozta, de 1966-ban és 1973-ban is megnyerte a pontvadászatot a Vörösökkel. Edzősége alatt szerződött a klubhoz Ian St. John, Ron Yeats, Peter Thompson, Larry Lloyd, John Toshack, Emlyn Hughes, Steve Heighway és Kevin Keegan.

A nemzetközi siker 1973-ig váratott magára, abban az évben az UEFA-kupát hódította el a 'Pool. Egy évvel később köszönt el az Anfield Roadtól, Bob Paisley lépett az örökébe, aki tovább folytatta az előd nagyszerű munkáját. Shankly - 784 mérkőzésen ült a csapat kispadján, fiai ezek közül 408 találkozót nyertek meg és 1308 gólt szereztek - 1981-ben hunyt el.