Vágólapra másolva!
A nyári átigazolási időszak egy legmeglepőbb transzfere volt, amikor a spanyol Valencia CF tízmillió eurót fizetett az olasz Empoli FC csatáráért, Francesco Tavanóért. A támadó nagy reményekkel érkezett a spanyol klubhoz, de egyelőre még nem lépett pályára, sőt a minap azt nyilatkozta, hogy már megbánta Valenciába szerződését - egy nappal később viszont azt állította, hogy szavait félremagyarázták.

Az előző pontvadászat előtt az 1979-es születésű Tavano mindössze négy gólt ért el a Serie A-ban, és bár a 2004-2005-ös szezonban a másodosztályban rendkívül eredményesen játszott, és 19 találatig jutott, a legjobbak között nem vártak tőle hasonló teljesítményt. A csatár azonban élete formájában futballozott a legutóbbi idényben, és az élvonalban is 19 gólig jutott, amivel negyedik lett a góllövőlistán.

Azt sejteni lehetett, hogy az Empoli FC nem fogja tudni megtartani, de a legtöbben arra tippeltek volna, hogy az országhatáron belül vált klubot. Igaz, érdeklődött érte a Bayern München is, de az AS Roma vagy az FC Internazionale komolyabb vevőjelöltnek tűnt - végül pedig a spanyol Valenciánál kötött ki. Utóbbi gárdánál mindig is népszerűek voltak az olasz labdarúgók, de a legutóbbi talján kísérlet nem jött be a Turia partján: a 2004 nyarán megvett négy itáliai focistából (Marco di Vaio, Stefano Fiore, Bernardo Corradi, Emiliano Moretti) csak Moretti vált be. A Valencia sportigazgatója ugyanakkor a nyáron a veterán olasz balhátvéd, Amedeo Carboni lett, aki majd tíz évet húzott le a klub színeiben.

Tavano mindenesetre nem került könnyű helyzetbe, hiszen a csatársorban hemzsegnek a sztárok: az egyesület ugyan a nyáron eladta Mistát és Patrick Kluivertet is, de érkezett Fernando Morientes, és már eleve a keretben volt David Villa s a csatársorban is bevethető Miguel Ángel Angulo is. Az olasz futballista a felkészülési időszakban még játszogatott, de azt követően nem kapott játéklehetőséget, sőt még a kispadra sem jutott oda, majd pedig megsérült. A minap aztán Tavano kifakadt, és egy olasz lapnak adott nyilatkozatában kifejtette: már megbánta, hogy a Valenciához szerződött, mivel a klubnál nem veszik őt komolyan. A játékos elmondta, hogy kérte ügynökét a probléma megoldására, vagyis, hogy a lehető leghamarabb, azaz januárban visszatérhessen Olaszországba.

Pár napra rá Tavano aztán visszakozott, mondván, a sajtóban kissé eltúlozták a dolgot: tény, hogy valóban csalódott, de ez természetes, figyelembe véve, hogy nem játszik. A csapat mestere, Quique Sánchez Flores kifejtette: a játékos személyesen beszélt vele, ő pedig elfogadta a véleményét, amely korántsem olyan radikális, mint az az újságban megjelent. Tavano mindenesetre az AS Roma elleni, idegenbeli BL-mérkőzésre sem került be az utazó keretbe...