Vágólapra másolva!
Míg a Bajnokok Ligájában a héten már a nyolcaddöntők visszavágóira került sor, addig az UEFA-kupában ugyanezen fázis első mérkőzéseit játsszák a csütörtöki napon. A párosítások felében lesz spanyol résztvevő, többek között a Sevilla FC, amely olyasmit szeretne végrehajtani, ami 21 éve egy klubnak sem sikerült: jelesül megvédeni a trófeát.

Akkor egy másik hispán együttesnek, a Real Madridnak sikerült ez, és sokak szerint a mostani Sevilla FC képes lehet ugyanerre a bravúrra, elvégre az andalúziai együttes a spanyol bajnokságban is az élen áll, és remek formában van, amit az FC Barcelona elleni győzelme is bizonyított. A sevillaiak játékoskeretének erejét jól jelzi, hogy az ukrán Sahtar Doneck elleni hazai mérkőzésen várhatóan a csatársor teljesen kicserélődik a Barca elleni találkozóhoz képest: akkor Frédéric Kanouté és Alekszandr Kerzsakov kezdett, most pedig Luís Fabiano és Jesús Navas kaphat játéklehetőséget a támadó részlegben.

A brazil középpályás, Renato sérülés miatt biztosan hiányozik, de így is a Sevilla az esélyes - főleg, hogy a Sahtarnak három eltiltottja is van Olekszandr Kucser, Mariusz Lewandowski és Ciprian Marica személyében. A donecki szurkolók elsősorban a csapat braziljaiban bízhatnak, akik közül öten is bekerülhetnek a kezdők közé: Elano, Fernandinho, Matuzalem, Jadson és Brandao.

A négy spanyol csapat közül a Sevilla FC mellett a Celta Vigo játszik még otthon, a galíciaiak a Werder Brement fogadják, és nem a vigóiak számítanak esélyesnek. A Celta ugyanis hazája bajnokságában a kiesés ellen küzd, és a csapat háza táján alighanem mindenki emlékszik a 2003-2004-es idényre, amikor a gárda a BL-ben remekelt - majd kiesett a Primera Divisiónból.

Így aztán Fernando Vázquez inkább pihenteti a kisebb sérüléssel bajlódó kulcsembereit, mint például Borja Oubinát, Irineyt, Pablo Contrerast és Ángel Lópezt. Ami a Werdert illeti, a brémaiaknál a hét végi bajnokin Aaront Hunt hintett mesterhármast, így aztán ő lesz Miroslav Klose partnere a csatársorban. A világbajnokság gólkirályának nem nagyon megy a játék mostanában, idén még csak egy találatot szerzett, de ennek ellenére kiszoríthatatlan a kezdők közül. A brémaiaknál egyébként a középpályás Tim Borowski térdsérülés miatt el sem utazott Vigóba.

Az RCD Espanyol a kiírás egyik meglepetéscsapatához, a Maccabi Haifához látogat, amely az előző körben a 2005-ös győztes CSZKA Moszkvát verte ki. Az izraeliek most is bravúrra készülnek, a hispánok pedig alighanem megelégednének egy minimális különbségű vereséggel. Érdekesség egyébként, hogy az Espanyolban szerepel a jelenlegi kiírás gólkirálya, az uruguayi Walter Pandiani, aki már hét találatnál jár a sorozatban - miközben a bajnokságban csak háromszor volt eredményes. Igaz, a hazai pontvadászatban eddig mindössze háromszor volt a kezdő tizenegy tagja, ott ugyanis Raúl Tamudo az első számú csatár, Pandianit leginkább az UEFA-kupára tartogatja Ernesto Valverde edző.

A spanyol kvartettet a CA Osasuna teszi teljessé, amely a skót Rangers FC otthonába látogat. A két együttes az UEFA-kupa 1985-86-os kiírásában is találkozott egymással, és akkor a pamplonaiak mentek tovább 2-1-es összesítéssel. A hispánok erősen tartalékosan állnak majd ki Glasgow-ban, elvégre két legjobb csatáruk, Savo Milosevic és Roberto Soldado egyaránt sérült, akárcsak a középpályás Valdo és Ludovic Delporte, míg a csapatkapitány Patxi Punal eltiltás miatt nem játszhat.

A másik oldalon az első számú kapus, Allan McGregor hiánya jelenthet problémát, őt ugyanis az előző körben kiállították, így eltiltott - helyettese nem más, mint a veterán német hálóőr, Stefan Klos, aki közel egy éve nem volt a kezdő tizenegy tagja.

Egy több mint 20 évvel ezelőtti párviadal tagjai találkoznak Bragában is, ahol a helyi Sporting az angol Tottenham Hotspurt fogadja. A két gárda az 1984-85-ös idényben csapott össze, és erre a britek emlékezhetnek szívesebben, hiszen 9-0-s összesítéssel mentek tovább. Most is ők az esélyesebbek, már csak azért is, mert a Braga nincs valami jó formában, legutóbbi három bajnokiját egyaránt elveszítette - más kérdés, hogy ebben a szezonban hazai pályán még nem kapott gólt a nemzetközi porondon.

E sorozat megtörésére Dimitart Berbatovnak van a legnagyobb esélye, és ha a bolgár valóban betalál, akkor új klubrekordot állíthat fel: ő lehet az első focista a Tottenham históriájában, aki sorozatban öt európai kupamérkőzésen eredményes.

A Newcastle United-AZ Alkmaar összecsapás meglehetősen gólgazdagnak ígérkezik, hiszen a holland együttes szerezte a legtöbb találatot ebben a kiírásban, szám szerint 21-et, a Szarkák védelme pedig nem az acélosságáról híres. Utóbbin segíthet, hogy a régóta sérült jobbhátvéd, Stephen Carr ismét az angolok rendelkezésére áll, akárcsak a török középpályás, Emre Belözoglu - viszont a télen vásárolt középhátvéd, Oguchu Onyewu nem játszhat, hiszen a Standard Liege színeiben már szerepelt a sorozatban. A hollandok mestere, Louis van Gaal jóslata szerint a párviadal során potyogni fognak a gólok, márpedig ebben ő jobbnak érzi együttesét.

A legjobb nyolc közé jutásért két francia együttes is pályára lép, és mindketten hazai környezetben kezdik párviadalukat. A bajnokságban a második helyen álló RC Lens a Bayer Leverkusent fogadja, és nem számíthat portugál balhátvédjére, Marco Ramosra, akit aliganem a télen igazolt Damien Teixier pótol majd. A germánoknál Tranquillo Barnetta és Gonzalo Castro szereplése kérdéses, a kapuban viszont minden bizonnyal René Adler áll majd, aki két hete, Hans-Jörg Butt eltiltását követően került be a csapatba, és azóta olyan jól véd, hogy rutinos kollégája képtelen visszakerülni.

A programot a Paris Saint-Germain Benfica elleni összecsapása teszi teljessé. A vendéglátó párizsiak hazájuk pontvadászatában továbbra sem tudnak kikeveredni a kiesési zónából, miközben azért az UEFA-kupára is megpróbálnak koncentrálni, lévén ez az egyetlen esélyük arra, hogy nyerjenek valamilyen trófeát. A PSG-nél a sérüléséből felépült argentin Marcelo Gallardo ott van a keretben, akárcsak a portugál csatár, Pauleta, aki a hét végén nagy meglepetésre csak kispados volt - ezúttal ezt aligha teszi meg vele Paul le Guen mester. Pauleta egykori válogatottbeli játékostársa, Manuel Ruí Costa viszont biztosan nem játszik a Benficában, mivel sérült.