Vágólapra másolva!
Lassan véget ér a szezon Európában, amit legjobban a Bajnokok Ligája döntője jelez - a BL fináléjában Filippo Inzaghi volt a hős, aki természetesen álomcsapatunkban is helyet kapott. De akad játékos a német és a skót kupadöntő, valamint az utolsó olasz és francia forduló résztvevői közül is.

Akin a Lens BL-szereplése múlt: Ronan le Crom (francia, ES Troyes)
A gall kiscsapat szépen búcsúzott az élvonaltól, hiszen az utolsó fordulóban 3-0-ra verte az RC Lenst, és ezzel elütötte ellenfelét a BL-szerepléstől. A találkozó legjobbja a L'Équipe szerint a hazai kapus volt, aki több bravúros védést is bemutatott, és ezért 7,5-es osztályzattal jutalmazták.

Kupagyőzelmet ért a gólja: Jean-Joel Perrier-Doumbé (kameruni, Celtic FC)
A Kelták alaposan megizzadtak a Dunfermline Athletic ellen a skót kupa döntőjében, de végül sikerült begyűjteniük a trófeát. Előzetesen kevesen gondolták volna, hogy a finálé egyetlen gólját a Celtic kameruni jobbhátvédje, Perrier-Doumbé szerzi majd, de a kupagyőzelmet végül az ő találata jelentette a csapatnak.

Benntartotta a Sienát: Paolo Negro (olasz, Siena)
A képlet egyszerű volt a sienai egyesület számára: meg kellett nyernie utolsó bajnokiját a Lazio ellen annak érdekében, hogy megőrizze élvonalbeli tagságát. Kevéssel a lefújás előtt még 1-1 volt az állás, amikor jött a középhátvéd Negro, és egykori klubja ellen betalálva benntartotta a Serie A-ban a Sienát.

Akin nem múlt a BL-szereplés: John Heitinga (holland, Ajax Amsterdam)
A több poszton is bevethető futballista a holland bajnoki rájátszás döntőjének visszavágóján ezúttal a védelem tengelyében kapott helyet az Ajaxban, amelynek a BL-szereplés érdekében egygólos hátrányt kellett ledolgozni az AZ Alkmaar ellen. Az amszterdamiak ezt meg is tették, és az egyik góljukat Heitinga szerezte, aki a védekezésben is kiválóan teljesített.

Népszerűbb a híres popsztárnál: Robbie Williams (angol, Blackpool)
Az angol harmadik vonal rájátszásának döntőjében a patinás Blackpool a Yeovil Town ellen játszott a Wembleyben, és Sir Stanley Matthews egykori klubja fel is jutott a másodosztályba. A meccs legjobbja a blackpooliak balhátvédje volt, aki gólt is szerzett - a városban jelenleg alighanem népszerűbb, mint névrokona, a neves popénekes.

Álomgóljával nyert kupát a Nürnberg: Jan Kristiansen (dán, 1. FC Nürnberg)
A német kupa fináléja rendkívül izgalmas mérkőzést hozott, amely csak a ráadásban dőlt el a meccs nagy részében emberelőnyben futballozó nürnbergiek javára. A csapat dán középpályása a balszélről befelé húzva elemi erővel kilőtte a felső sarkot, és erre a találatra a stuttgartiak már nem tudtak válaszolni.

Aki megmentette a Levantét: Mustapha Riga (holland, Levante UD)
A ghánai származású középpályás az utóbbi hetekben alaposan kitett magáért, és remek teljesítményére a Real Sociedad elleni bajnokin tette fel a koronát. A baszkok ellen Riga kétszer is betalált, győzelemre vezetve a Levantét, amely ezzel biztosította bennmaradását a Primera Divisiónban.

Forrás: EPA

Nem ütötte meg a Bocáját: Juan Román Riquelme (argentin, Boca Juniors)
Az argentin együttes az első meccsen csak egy döntetlenre volt képes hazai pályán a paraguayi Libertad ellen, így a drukkerek kicsit féltették a csapatot a visszavágó előtt, de a Boca idegenben is nyerni tudott, és bejutott a legjobb négy közé a Libertadores-kupában. A gárda vezéregyénisége Riquelme volt, aki góllal és gólpasszal járult hozzá a diadalhoz.

Két góllal búcsúzhat Lyontól: Florent Malouda (francia, Olympique Lyon)
A szezon utolsó mérkőzésén a lyoni gárda szépen búcsúzott leköszönő mesterétől, Gérard Houllier-től, és 3-1-re verte az FC Nantes-t. A találkozón főleg a válogatott Malouda villogott, kétszer is betalált - nem elképzelhetetlen, hogy neki is ez volt az utolsó találkozója a klubnál, hiszen több neves kérője is van.

Mesterhármassal járult hozzá a bronzhoz: Johan Elmander (svéd, Toulouse FC)
A Ligue 1 utolsó fordulójának legnagyobb kérdése az volt, hogy melyik csapat szerzi meg a bronzérmet, és ez végül a TFC-nek sikerült, köszönhetően a Girondins Bordeaux 3-1-es legyőzésének. A meccs hőse a hazaiak csatára, Elmander volt, aki az egész szezonban nyújtott remek teljesítményére egy mesterhármassal tette fel a koronát.

Forrás: EPA

A szezon hőse: Filippo Inzaghi (olasz, AC Milan)
A Bajnokok Ligája döntője előtt a fő kérdés a milánóiaknál az volt, hogy Alberto Gilardino vagy Filippo Inzaghi kezdjen. Carlo Ancelotti mester végül Inzaghi mellett döntött, és jobban nem is választhatott volna, hiszen a támadó kétszer is betalált: előbb meglehetősen szerencsésen, majd egy szép akció végén.

www.global-soccer.eu