Vágólapra másolva!
Vicente del Bosquét nevezte ki a júniusi Európa-bajnokságon győztes spanyol labdarúgó-válogatott kapitányi posztjára a helyi szövetség (RFEF). A RFEF vezetősége erről kedd esti ülésén döntött. A Real Madrid korábbi vezetőedzőjének a 2010-es világbajnokságig szól a megbízatása.

Az új spanyol szövetségi kapitány, Vicente del Bosque augusztus 20-án, Dániában barátságos meccsen mutatkozik be a júniusi Európa-bajnokságon aranyérmet nyert gárda kispadján.

A Real Madriddal két alkalommal Bajnokok Ligája-győztes tréner első tétmérkőzése a nemzeti együttessel a szeptember 6-ai, Bosznia-Hercegovina elleni hazai világbajnoki selejtező lesz. Az 57 esztendős Vicente del Bosque megbízatása a 2010-es világbajnokságig szól, s csapatának a Törökország, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Örményország és Észtország alkotta csoportból kell kiharcolnia a továbbjutást.

Kinevezése kapcsán az egyik legnagyobb kérdés az, hogy újra beválogatja-e a nemzeti együttesbe Raúlt, akit madridi időszakából kitűnően ismer, sőt akkor egyik alapembere volt, viszont az előző szövetségi kapitány, Luis Aragonés mellőzte a csatárt.

Del Bosque játékosként 1973-tól 11 sikeres szezont töltött el a Real Madridnál, ezalatt ötször volt bajnok, négyszer Spanyol Kupa-győztes és játszott az 1981-ben, a Liverpoollal szemben elvesztett BEK-döntőn is. 1975 és 1980 között 18-szor szerepelt a spanyol válogatottban.

Edzőként a legnagyobb sikereit 1999 és 2003 között a Real Madridnál érte el: kétszer Bajnokok Ligáját és kétszer spanyol bajnoki címet nyert a királyi gárdával. A bajuszos mester 2004 júniusában két évre a Besiktashoz szerződött, a török klubtól azonban nyolc hónap után a csapat eredménytelensége miatt távoznia kellett. Azóta nem vállalt edzői feladatot.

A korábbi szakvezető Luis Aragonés távozása a kontinensviadal kezdete előtt biztos volt. A spanyol sajtó már akkor kész tényként kezelte, hogy az 57 éves Vicente del Bosque váltja az Eb után a török Fenerbahcéhoz távozó Aragonést.