Vágólapra másolva!
Európa néhány napja még a kontinensviadal lázában égett, és a világbajnoki selejtezők majd csak augusztusban kezdődnek, ám a többi földrészen már javában zajlik a 2010-es torna kvalifikációs sorozata. Sőt, néhány ország máris elbúcsúzhatott vb-álmaitól - köztük a jelenlegi Ázsia-bajnok Irak is.

A két év múlva Dél-Afrikában megrendezésre kerülő világbajnokság selejtezősorozatában az első mérkőzést még tavaly augusztusban rendezték, hiszen a Dél-Óceániai Játékok egyben kvalifikáció a vb-re is.

A tornán olyan válogatottak vettek részt, mint Tuvalu vagy Tonga, és az első három helyezett lépett tovább az óceániai zóna selejtezőjének végső fázisába, ahol Új-Zéland csatlakozott hozzájuk. A négy együttes vetélkedéséből csak az első jut majd tovább, de még nem a világbajnokságra, hiszen ott a térségnek csak egy "fél" helye van: az óceániai győztes az ázsiai zóna ötödikjével játszik majd pótselejtezőt. Meglehetősen valószínűnek tűnik, hogy ez az együttes Új-Zéland lesz, hiszen Ausztrália Ázsiába "igazolásával" a kiviké a térség legerősebb csapata, és eddig mind a három mérkőzésüket meg is nyerték.

Ázsiában már bonyolultabb a helyzet, de már ott is a végső fázis következik a selejtezősorozatban. Az első két körben még egyenes kieséses rendszerben mérkőztek egymással a válogatottak, de a térség legjobbjai csak a harmadik fordulóban csatlakoztak a mezőnyhöz. Akkor a még versenyben lévő 20 országot öt darab négyes csoportba osztották, ahonnan az első két helyezett jutott tovább az utolsó fázisba. A sorsolás szeszélye folytán egy valódi "halálcsoport" is kialakult, elvégre Ausztrália, Katar, Irak és Kína is egy kvartettbe került - márpedig mind a négy nemzeti csapat a vébére való kijutást tűzte ki célul maga elé.

Ez Kínának és Iraknak már biztosan nem sikerül, ami az utóbbi válogatott esetében óriási meglepetés, elvégre a tavalyi kontinensviadalt az irakiak nyerték meg. Most azonban nem bírtak a katariakkal, akiknek csapatában jó néhány dél-amerikai származású, honosított labdarúgó is szerepel, így például a brazil Fábio César, vagy az uruguayi Sebastián Soria.

A többi csoportban nem született nagyobb szenzáció, többé-kevésbé azok a gárdák jutottak tovább, amelyekre számítani lehetett, bár Kuvait gyenge szereplése váratlan volt. Az igazi nagy küzdelem azonban csak most várható...

Getty Images

Noor Hassan és Muhamad Karem talán az égiektől várja Irak korai elbukásának magyarázatát

Egyelőre a CONCACAF-zónában, azaz Észak-és Közép-Amerikában, valamint a karib térségben sem akadt különösebb meglepetés. Itt az első körben szinte csak a miniországok szerepeltek, a második fázisban azonban már a "nagyágyúk" is csatlakoztak. Túl nehéz dolguk persze nem volt: az Egyesült Államok például 9-0-s összesítéssel verte ki Barbadost, Mexikó hasonlóan nagy fölénnyel diadalmaskodott Belize felett, Jamaica pedig két találkozón 13 gólt rúgott a Bahama-szigeteknek.

Azért akadt egy-két párosítás, ahol volt izgalom: a legutóbbi vébén is látott Trinidad és Tobago csapata az első meccsen 2-1-re kikapott Bermudán, és a visszavágót is csak 2-0-ra tudta megnyerni - de azért 3-2-es összesítéssel továbblépett. Costa Rica is megizzadt Grenada ellen, és bár a szigetország csapata végül 5-2-es összesítéssel továbbment, ez is kevés volt ahhoz, hogy a szövetségi kapitány, Hernan Medford megússza a menesztést.

Afrikában az előselejtezőben eredetileg öt párban játszottak volna az érintettek, de ebből mindössze három lett a Közép-Afrikai Köztársaság, valamint Sao Tomé és Príncipe visszalépése miatt. Az első körben aztán tucatnyi négyes csoportot alakítottak ki, amelyekből a csoportgyőztesek mellett a négy legjobb csoportmásodik is versenyben marad. Itt a küzdelemből még két forduló van hátra, és egyelőre csupán Nigéria biztosította továbbjutását, de a legtöbb csoportban azért a papírformának megfelelően alakulnak a küzdelmek.

Getty Images

Élő legendaság ide, élő legendaság oda, Hernán Medford belebukott a Grenada elleni sikerbe

Kisebb meglepetést csak az jelent, hogy jelenleg Egyiptom és Tunézia is csak a második helyen áll a kvartettjében, de ez azért nem olyan nagy katasztrófa - egyrészt még van két meccsük a javításra, másrészt pedig a csoportmásodikok közül is sokan továbbmennek. Érdekesség, hogy a selejtezőkben a vébé házigazdája, Dél-Afrika is részt vesz, annak ellenére, hogy a Bafana-Bafana automatikusan ott lesz a világbajnokságon - azonban a sorozat egyben a 2010-es kontinensviadalra is kvalifikál.

A legnagyobb érdeklődés persze az európai mellett a dél-amerikai selejtezőket kíséri, ahol a fordulók egyharmadát játszották le, és a legnagyobb szenzáció a brazil válogatott gyengélkedése. A selecao jelenleg csak az ötödik helyen áll, ami pótselejtezőt jelentene Brazíliának, és ezt a szégyent a brazil drukkerek csak nehezen viselik el. Dunga csapata a legutóbbi két selejtezőjén még csak gólt sem rúgott, amin csak némiképp enyhít az a tény, hogy a térség másik két legerősebb együttesével, Paraguayjal és Argentínával játszott.

A paraguayiak egyébként fantasztikusan szerepelnek, ők vezetnek az argentinok előtt, és jelenleg Kolumbia, illetve Chile áll még továbbjutó helyen. A chileiek az 1998-as torna óta nem vettek részt világbajnokságon, így számukra hatalmas siker lenne a kijutás - azonban még túl sok mérkőzés van hátra...

www.infosport-focivilag.hu